Bigfive_en
Nieuwe vormen van assessments. In het verleden hebben we hier al gekeken naar bijvoorbeeld clearwater, dat op basis van micro expressie een heel goed persoonlijkheidsrapport op basis van een paar minuten video kan maken.

Recent ben ik gefascineer door de mogelijkheden van tekst analyse (zoals Seed Link doet) en social media gedrag. Een project op dit gebied is Apply Magic Sauce van de universiteit van Cambridge en dat kan je testen. Net als je de IBM Watson tekstanalyse tool kan testen. In dit artikel kijk ik naar Apply Magic Sauce.

Apply Magic Sauce

Ik heb Apply Magic Sauce toegang gegeven tot mijn Facebook en mijn Twitter en dat geheel laten analyseren. Uit Facebook komt deels iets anders dan Twitter zo blijkt. Mijn Facebook gedrag kan nauwelijks voorspellen of ik man of vrouw ben, mijn Twitter gedrag is blijkbaar erg feminine. Volgens mijn Twitter gedrag ben ik 27… iets meer dan 10 jaar verkeerd.

Screen Shot 2017-12-06 at 11.18.10

Mijn Facebook likes (het systeem kan mijn posts niet analyseren, net als de eerdere keer dat ik het probeerde) kan niet besluiten of ik man of vrouw ben. Volledig androgien.

Persoonlijkheid

Mijn overall persoonlijkheid op basis van Twitter en Facebook is dat ik erg introvert ben (yeah right) en laid back and relxed (dat is iets wat ik mezelf ook niet zou noemen).

Screen Shot 2017-12-06 at 11.21.14

Vooral interessant is het als je kijkt naar de verschillen tussen Facebook en Twitter. Ik gebruik beide media ook anders, dus dat daar een andere persoonlijkheid uit komt is niet geheel onlogisch, maar geeft ook aan hoe twijfelachtig de algortimes zijn.

Links is mijn Twitter big five. Rechts is mijn Facebook big five.
Screen Shot 2017-12-06 at 11.18.49Screen Shot 2017-12-06 at 11.20.51

 

Dus in Facebook ben ik veel nadenkender, maar totaal niet competatief, daar waar Twitter mijn persoonlijkheid als zeer competatief (wat ik ook ben) neerzet.

Intelligentie en tevredenheid

Screen Shot 2017-12-06 at 11.21.23

Ik heb volgens Facebook likes een ondergemiddelde intelligentie (ik ben namelijk fan van Linking park en ik houd van Rock muziek zijn twee negatieve factoren volgens het algoritme) en ik ben onder gemiddeld tevreden met mijn leven. Beide zijn 100% incorrect. Ik ken mijn IQ en daarmee zit ik best hoog (een recente IQ test vorige week zette mij zelfs in de top (84% percentiel) van master studenten in Nederland, en ik heb niet eens een master) en ik weet zeker dat ik bovengemiddeld tevreden ben met mijn leven.

Conclusie

Er is nog heel veel te winnen als het gaat om het goed analyseren van social media gedrag voor persoonlijkheidprofielen, want het is duidelijk dat er nog weinig van klopt. Het feit dat Twitter en Facebook zo ver uiteen lopen zeg ook al iets, hoewel ik denk dat je ook alles moet weten om tot een totale conclusie te kunnen komen. Het feit dat mijn Facebook posts weer niet geanalyseerd konden worden speelt denk ik ook mee.

Ik ben nog niet geheel afgeknapt op het idee, maar voorlopig weet ik één ding zeker: de komende paar jaar moet je ver weg blijven van het gebruiken van socia media voor assessment tooling. Als de beste en meest wetenschappelijk tool op dit gebied deze resultaten geeft weet je dat er nog veel werk te doen is.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


334 views | Reageer (0 reacties)