apply-with-linkedin1-e1307100245856Linkedin is enkele jaren geleden overgenomen door Microsoft. Sindsdien is wat mij betreft de klantvriendelijkheid bij LinkedIn (naar mij als gewone gebruiker) alsmede de kosten-baten ratio voor klanten (primair door te hoge kosten) er wat mij betreft niet beter op geworden. Aangezien Microsoft doorgaans niet uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid (understatement) had ik lage verwachtingen van de toekomst.

Maar nu komen ze met een tool die wel eens een serieuze verandering kan geven aan de manier waarop mensen solliciteren en daarmee de positie van Linkedin in het recruitment landschap ernstig versterken. Een CV assistent in Word, gekoppeld aan LinkedIn.

Het product

Het product is eigenlijk heel simpel, en tegelijk heel ingewikkeld. Ik ben zelf geen gebruiker van word (en ook geen Office 360), dus ik heb het niet getest, maar het ziet er stoer uit.


Kort samengevat, er zit een ‘CV assistent’ in word die je tips geeft over:

  1. Hoe je je CV moet schrijven, welke termen courant zijn, waar recruiters op zoeken, wat anderen in hun profiel als kenmerken zetten
  2. Die je wijst op openstaande vacatures (in Linkedin natuurlijk) en welke termen in die vacatures naar voren komen, zodat je je CV daar op aan kan passen
  3. Die je automatisch op basis van je CV vacatures geeft waar je direct op kan solliciteren
  4. Een mogelijkheid je CV aan je profiel te koppelen (minst spannende van de opties).

De implicaties

Zoals Werf& en Joel Cheerman op ERE schrijven, de implicaties kunnen gigantisch zijn. Immers denken we altijd dat Google het startpunt van een zoektocht naar een baan is. Dat is wel zo, maar ook weer niet. Het opstellen van een CV is ook een beginpunt. Momenteel denk ik dat veel mensen eerst naar een vacature zoeken en dan een CV opmaken, maar misschien is dat wel andersom. En een tweede zoekpunt (je hebt de eerste vacature in Google gezien, maar niet iedereen schiet in één keer raak) is dan misschien wel je CV.

Daarnaast is de naadloze integratie van je CV naar het solliciteren, alleen natuurlijk voor LinkedIN klanten en alleen voor LinkedIN klanten die met één van de geïntegreerde ATS’en werkt (voorlopig nog weinig Nederlandse partijen) wel eens een hele stap vooruit kunnen zijn. Dat zou kandidaten wel eens niet eens meer aan een zoektocht laten beginnen. Waarom zou je, als je in Word al banen aangeboden krijgt die je geschikt lijken.

Zoekt elke kandidaat de perfecte baan? Natuurlijk. Is men bereid daar moeite voor te doen? Velen niet, aangezien het middels een slecht geschreven vacature toch niet mogelijk is echt inzicht in de baan te krijgen.

Conclusie

Een jaar vol potentiële game-changers. Eerst komt Facebook met een aankondiging meer met jobs te gaan doen (nog niet echt helder wat, maar de potentie is groot). Dan komt Google for Jobs eindelijk live en nu komt Microsoft samen met LinkedIn met iets dat de wereld van solliciteren potentieel drastisch kan veranderen. En ondertussen gaan steeds meer organisaties heel langzaam weg van het aloude (en slecht werkende) idee dat ze op basis van CV’s moeten werven.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties met het begrijpen van social media en de gedragsveranderingen die dit met zich meebrengt op het gebied van de arbeidsmarkt. Organisaties huren hem in voor het verzorgen van inspirerende lezingen over de toekomst van de arbeidsmarkt, trainingen over het gebruik van social media voor recruitment of het opzetten van een recruitmentsite. Hij is tevens co-auteur van Personal Brand.nl en auteur van Werken Nieuwe Stijl. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


214 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën