Lengte vacaturetekst

Door Bas van de Haterd op 16-09-2017 14:13.

De Telegraaf kwam deze week met een, zeer slecht, stuk over vacatureteksten. Een student bestuurskunde zou iets concluderen (het onderzoek, hoe het is gedaan en wat de parameters waren worden niet genoemd) over kortere en bondigere vacatures. Wat kort is (hoeveel woorden) en wat jong is (welke leeftijd) wordt niet genoemd, dus je kan er niets mee.

telegraaf

Dat wil niet zeggen dat de lengte van een vacaturetekst er niet toe doet. Dat doet het namelijk wel. Ik heb het genoegen al enkele maanden voor een opdrachtgever Textio te mogen gebruiken. Deze tool, enkel geschikt voor Engelstalige vacatures, analyseert maandelijks meer dan 10.000.000 vacatures én hun sollicitatie-data. Dus ze weten precies wat wel en niet werkt, op basis van het aantal sollicitanten (en ook wat meer mannen en meer vrouwen aantrekt, etc.)

Vacatures-lengte

Uit de data van Textio (voor Engelstalige vacatures wereldwijd dus, voor Nederland kunnen hier verschillen in zitten, dat weten we niet) blijkt dat:

De ideale lengte van een vacature is 600-700 woorden, waarbij het absolute optimum rond de 640 ligt.

Nu zijn er nog veel meer dingen die er toe doen, want een slecht geschreven vacature van 640 woorden is nog steeds slechter dan een goed geschreven vacature van 750, maar het blijkt dat alles boven de 750 woorden significant minder sollicitanten trekt, net als alles onder de 400 woorden.

Andere elementen

Natuurlijk is de lengte slechts één element van een vacature. Het soort woorden is van belang, maar ook andere opbouw zaken. Een aantal generieke tips uit Textio (dus op basis van miljoenen Engelstalige vacatures):

 • De gemiddelde zinslengte is tussen de 13 en 17 woorden, waarbij 16 optimaal is;
 • Zo min mogelijk herhalingen van woorden
 • Ideaal is als > 15% van je woorden werkwoorden zijn
 • Tussen de 30% en 50% van je tekst moet in bullet points staan, ideaal is 45%
 • Niet teveel bijvoeglijke naamwoorden, maximaal 15%, rond de 8% lijkt ideaal
 • Er is een optimale verhouding tussen het aantal keer ‘wij’ en ‘jij’ in een tekst

Daarnaast zijn er nog heel veel woorden die, in het Engels, positieve of negatieve connotaties hebben en interessant genoeg zijn er ook waarbij de negatieve connotatie afhankelijk is van je doelgroep.

Je vacaturetekst

Je vacaturetekst is onwijs belangrijk. Het is één van de belangrijkste aspecten van de werving en er is hier veel te weinig aandacht voor. Hierbij gaat het zowel om wat je zegt, maar vergeet ook niet hoe je het zegt.

De bovenstaande tips zijn gebaseerd op Engelstalige vacatures. Dat wil dus niet zeggen dat ze 1 op 1 te vertalen zijn naar het Nederland, maar er is geen vergelijkbare Nederlandse tool. Vacatureverbeteraar is een leuke tool, maar meet totaal andere aspecten. Textio kijkt naar specifieke woordkeus en opbouw, maar niet naar de inhoud. Vacatureverbeteraar (wel voor Nederlandse vacatures) kijkt juist naar de inhoud (wat zeg je), maar niet zozeer naar de opmaak.

Tot slot een laatste opmerking. Alles dat je aandacht geeft groeit. Dus als je zonder data serieus naar je vacatures gaat kijken, zal het rendement bijna altijd verbeteren. Dat is leuk, maar niet altijd super.

Concreet: toen ik voor mijn opdrachtgever zelf een vacature herschreef zagen we meer sollicitanten. Als ik deze vacatures door Textio haalde ging mijn score van 20 naar 40 op een schaal van 100. Met de data (en de tool) in de hand zitten we nu op 90 en komen er meer en betere kandidaten dan ooit binnen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.051 views | Reageer (4 reacties)
 • Deborah Hempenius

  Goed artikel! Het enige dat ik mis is ‘doelgroep’. Uit onze eigen statistieken blijkt bijvoorbeeld dat vacatures voor laaggeschoold werk aanzienlijk korter én bondiger moeten zijn, dan bijvoorbeeld een vacature voor een Register Accountant. Bovendien zijn de motieven voor verschillende doelgroepen anders. Een salespersoon zal eerder gedreven zijn door een interessante bonusstructuur terwijl een millenial met een creatief beroep misschien meer waarde hecht aan flexibiliteit. En dat is natuurlijk een minder sexy verhaal dan ‘zorg ervoor dat je vacature tussen de 600 en 700 woorden is’. Gelukkig maak je zelf ook de nuance dat een goed geschreven vacature die langer is, het toch beter zal doen dan een slechte vacature die wel die ‘ideale’ lengte heeft. Uiteindelijk draai het er om dat je je verplaatst in je doelgroep, dit in je vacature verwerkt en concrete teksten schrijft die makkelijk leesbaar zijn.

 • Kan je deze statistieken delen Deborah? Over het rendement van kortere en langere vacatures naar hoger en lager geschoold personeel?

  Inhoud is natuurlijk van belang, hoewel je ook moet oppassen dat je niet generaliseert. Ik ken genoeg sales mensen die niet gedreven zijn door een bonus structuur, maar door een gaaf product. En ik ken veel millenials die juist vastigheid en zekerheid zoeken. De inhoud moet zowel bij de persoon als bij de organisatie passen.

  Toch valt uit de data heel duidelijk op dat > 750 woorden = hele sterke afname van reacties. Maar inderdaad, dat zou heel erg kunnen verschillen per doelgroep. Ik ben benieuwd naar je data.

 • Deborah Hempenius

  Hoi Bas,
  Dank voor je reactie. Ik denk dat we stiekem wel op één lijn zitten hoor. Generaliseren is inderdaad gevaarlijk, al zal je toch uit moeten gaan van de dingen die je wél weet. Als ik een Sales persoon zoek voor een mega commercieel bedrijf dan zal ik de nadruk leggen op het salaris, de auto, de grote bedragen en noemenswaardige klanten. Want dat is het type dat zij zoeken. Maar je hebt gelijk, niet per definitie elke Sales persoon hecht daar waarde aan (kan ook autonomie, flexibele werktijden of een gezellig team zijn).
  Statistieken kan ik helaas niet delen. Maar misschien moet ik daar in de toekomst een mooie case van maken? En de definitie van wat lang is en wat kort is ook nog een dingetje.
  In elk geval bedankt voor het delen van je visie.

 • Pingback: 'Jongere kiest voor bondige vacature' - Voor Tekst()