HR Analytics

Door Bas van de Haterd op 19-04-2017 13:45.

hranalyticsHet boek is al weer bijna twee jaar oud, maar HR Analytics geeft nog steeds een heel goed handvat voor iedereen binnen HR die meer met cijfers en analyses wil gaan doen.

Het is vooral een praktisch handboek dat het complete proces volgt van het begin (de business vraag) tot het eind (de rapportage) en nog wat ‘bijkomstigheden’ zoals privacy en organisatie-inrichting.

Ik beveel dit boek van harte aan voor elke HR professional, en dus ook elke recruiter. Punt. Volgens mij zijn HR analytics namelijk het minst begrepen en in veel gevallen ontbrekende stuk HR kennis dat de HR weerhoud van de ‘plaats aan de directietafel’ en het vergroten van de toegevoegde waarde voor de organisatie.

Stijl

Visueel is het boek niet mooi opgemaakt. De kaft zit er natuurlijk al niet uit en ook de visuals in het boek zelf zijn van slechte kwaliteit. De schrijfstijl is echter fantastisch. Het is kort en snel geschreven. Korte paragrafen en duidelijke hoofdstukken. Nauwelijks herhalingen, geen uitgebreide egotrippen van auteurs, met een perfecte balans tussen theorie en praktijk. Het boek leest gewoon heerlijk weg, en dat is heel knap voor relatief saaie materie als statistiek.

Inhoud

De inhoud vermengt theorie en praktijk. Praktische, concrete voorbeelden met theorie over het soort statistiek en de onderzoekmethoden lopen naadloos in elkaar over. Soms zijn de voorbeelden puur theoretisch van aard, omdat er in dit relatief onontgonnen gebied nog geen of weinig publieke voorbeelden zijn om alles invulling te geven.

Er worden veel wetenschappelijke theorieën aangehaald en die worden ook in het juiste perspectief geplaatst met al hun beperkingen. In tegenstelling tot veel andere boeken is het niet ‘het is wetenschap, dus het is waar’, maar ‘dit is onderzocht, dit komt eruit, in de praktijk kan je daar dit mee, maar de praktische toepassing is beperkt’. Heel realistisch geschreven dus.

Handboek

Het is echt een handboek, met stappen, checklists en vragenlijsten. Heel praktisch ingestoken, zonder de theorie uit het oog te verliezen en zonder aanwezige voorkennis op het gebied van statistiek of data-analyse bij de lezer te verwachten.

Conclusie

Ik geef het 5 van de 5 sterren. Gewoon een goed boek dat ik elke HR professional zou willen aanraden. Gewoon omdat je als HR professional niet zonder een basiskennis analytics meer kan in je vakgebied. Er zitten de nodige recruitment voorbeelden in en ik geloof dat met name op recruitment in analytics nog veel te winnen is. En dan bedoel ik niet website statistieken, maar echte people analytics. Data en analyses helpen je de menselijke kant van het HR vak betere invulling te geven, zoals het boek ook heel duidelijk aangeeft en bewijst. Ik zou dus snel HR analytics aanschaffen.

ps, op 18 mei spreek ik samen met 1 van de auteurs (Irma Doze) op het nationaal HR analytics congres. 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


408 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën