gladde_vloerenOngeveer 40% van alle mensen die wordt aangenomen is een ‘mis hire’, volgend onderzoek. Toch zegt elke recruiter die ik spreek dat dat bij hem/haar niet zo is. Hoe kan dat?

Definitie.

Wat is een mis-hire? Wanneer is iemand geen goede hire geweest? De onderzoeken definiëren dat als iemand die niet voldoet aan de voorop opgestelde eisen.

De recruiters kijken vaak achteraf terug en passen de eisen aan de persoon aan. Zo kom je natuurlijk aan veel minder mis-hires dan er echt zijn.

Targets

De belangrijkste definitie ligt aan de targets. Die worden nogal eens bijgesteld. Bij sales mensen is de target eigenlijk altijd gekoppeld aan de bonus, dus die is helder. Maar in veel andere beroepen is het lastiger. Promovendi zouden ook heel makkelijk zijn, promoveert de promovendus op tijd is een eenvoudige target. Bij sommige vakgebieden heb ik vernomen gaat men er structureel vanaf het begin van uit dat dat ‘niet mogelijk is’. Stuk voor stuk mis hires dus, want het doel is duidelijk, de target opgesteld door de organisatie is helder.

Het aanpassen van de targets omdat ze ‘onrealistisch’ waren is de belangrijkste reden dat er zo’n discrepantie zit in onderzoeken naar mis hires en het gevoel bij de recruiters. Targets zijn vaak onrealistisch omdat de persoon er niet aan kan voldoen, niet omdat de target zelf onrealistisch is.

Tijd bij organisatie

Een andere definitie is de tijd die je verwacht dat iemand bij de organisatie doorbrengt. Die is nogal eens lager dan de bedoel was. Versneld vertrek is een andere definitie van een mis hire. Elke 3 jaar iemand vervangen is immers een stuk duurder dan elke 5 jaar iemand vervangen. Ook hier zie je nogal eens een verschil tussen de onderzoeken en de perceptie van de recruiters / hiring managers. Natuurlijk kan er wel eens iets voorkomen waardoor je niet had kunnen voorspellen dat de persoon eerder dan gepland zou vertrekken. Een nieuwe liefde elders in het land. Een ongeval. Noem het maar op. Toch is het verloop iets dat zeker zou moeten meetellen bij het tellen van de mis hires.

Bereken je mis-hires

Dus ben eens eerlijk naar jezelf. Hoeveel mis-hires heb je nu echt? Hoe vaak stel je targets en verwachtingen bij omdat ze ‘onrealistisch’ waren? Hoeveel mensen vertrekken eigenlijk veel eerder dan je had gewild toen je ze aan nam?

 

 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


125 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën