Vacature verbeteraar

Door Bas van de Haterd op 27-06-2016 07:28.

vacatureJobdigger en Intelligence Group lanceren de vacatureverbeteraar. Een erg leuke en volgens mij unieke tool om vacatureteksten te controleren en verbeteren op inhoud.

De tool combineert slimme tekst mining met data over wat bepaalde doelgroepen zoeken in een functie.

Het is dus geen standaard checklist, maar een checklist op basis van wat doelgroepen zeggen te willen. Dat laatste is wel relevant uiteraard. Bij gedrag zit er nog altijd een verschil tussen wat men zegt te willen en waar men daadwerkelijk gevoelig voor is. Dat is ook meteen hoe ik de vacature verbeteraar gebruik: het zijn goede suggesties, geen absolute zekerheden.

Hoe werkt het?

Als eerste: je upload je vacature of gooit de link erin

Screen Shot 2016-06-25 at 10.43.05

Als open source fanaat ben ik meteen helemaal gelukkig, hij accepteert ook .odt bestanden. Maar dat is een persoonlijke victorie, dat er eindelijk een systeem is dat gewoon open office bestanden accepteert.

Daarna krijg je de ranking en de suggesties.

Screen Shot 2016-06-25 at 10.46.51

De ranking (in mijn geval nu 1*) boeit me nooit zo. Dat is weer heel algemeen, maar er zijn mensen die dat belangrijk vinden. Let vooral ook op in welke functieomschrijving het systeem je vacature plaatst. In mijn geval wordt onderzoeker vertaald naar ‘wiskundigen, actuarissen en statistici’. Dat is logisch, maar voor deze functie niet accuraat. Dit is een ander soort onderzoeker (een data verzamelaar zeg maar). De suggesties zijn dan ook gebaseerd op andere vakgebieden. Dat wil uiteraard niet zeggen dat de suggesties geheel waardeloos zijn.

Screen Shot 2016-06-25 at 10.47.58Veel interessanter dan de algemene rating zijn de suggesties die er bij staan die hij niet in de tekst heeft kunnen vinden. Nu is dit een bijzondere en unieke functie, namelijk tijdelijk, part-time vakantiewerk. Dus een serieus deel is niet relevant. En sommige zijn misschien relevant, maar bied ik gewoon niet. Dat zou dan iets kunnen zijn om over na te denken in de toekomst. Zo staat er nergens iets in de vacature over de maatschappelijke relevantie van het werk als onderzoeker bij Digitaal-Werven, maar die is er  natuurlijk wel. Zoals een vakgenoot me vorig jaar vertelde: door Digitaal-Werven zijn we in de zomer extra alert dat we snel reageren. Het Digitaal-Werven onderzoek draagt bij aan een betere sollicitatie-ervaring, dat is maatschappelijke relevantie en aansluiting bij persoonlijke idealen kan er ook wel in. Of het idealen zijn weet ik niet, maar veel studenten vertellen me dat ze het idee hebben bij te dragen aan hun eigen toekomst (persoonlijk belang) als ze straks echt gaan werken. De opleiding en ontwikkeling zit in het werk, veel oud-medewerkers hebben me ook verteld dat ze denken dat ze betere sollicitanten zijn geworden, wat hen na hun studie gaat helpen. Ook dat moet ik volgend jaar opnemen. Goede suggesties dus.

Nog niet perfect.

Is het al perfect? Nee. De textmining is echt nog niet 100%. Zo staan er soms dingen in je vacature die toch als suggestie worden gegeven. Met name op secundaire arbeidsvoorwaarden zoals thuiswerk en reiskosten worden nog niet alle termen 100% herkent. In mijn geval wordt bijvoorbeeld ‘werken waar en wanneer je wilt’ niet gezien als ‘je mag ook thuiswerken’. Er zijn veel synoniemen opgenomen merk ik, maar het is (nog) niet uitputtend. Als je er dus mee aan de slag gaat, veroordeel het systeem niet op één foutje.

Hoe ziet het er uit?

Screen Shot 2016-06-25 at 10.51.13

Ook dit beschouw ik als een prettige interface. Hij geeft stukjes tekst aan die ik goed gedaan heb (en positieve validatie is altijd fijn). Hij geeft in het geel eventueel stukjes tekst aan die risicovol zijn om te schrijven. Ook goed om te weten.

Conclusie

Ik heb de vacature ook getest op vacatures van mijn klanten. Zo heb ik er een serie IT vacatures doorheen gehaald, waar hij met hele goede suggesties kwam. Die hebben we derhalve ook aangepast op basis van die suggesties.

De vacature verbeteraar helpt je kritisch naar je vacatures te kijken. Het systeem gaat verder dan de gewone checklist omdat het rekening houdt met voorkeuren van specifieke groepen. Daardoor geeft het soms suggesties die je niet zo snel in een algemene checklist terug zal vinden.

Het systeem is nog niet perfect, maar dat is niet erg. Het zijn suggesties, waar je zelf van kan bepalen wat je er mee doet. De vacature verbteraar helpt je op individueel niveau kritisch te kijken naar je vacatures en is daarom wat mij betreft een waardevolle toevoeging in de wereld van recruitment.

 

 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


446 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën