Jennifer PaigeNee, ik ga niet vragen wie He’s just not that into you níét gezien heeft. Guilty pleasures doen hun naam eer aan…dus ssssssttt! Wie slaapt er? Nou, wat denk je van jijzelf? Want jij hebt zó veel te bieden aan een potentiële match en niet alleen jij denkt er zo over, maar het wordt je ook keer op keer ingepeperd door je vrienden, je familie, je collega’s, je partner…je pártner? Ja die ja. En trouwens, de he in de filmtitel kan ook een she zijn. Hoe dat zit? Tja, nopes en rejections maken nou eenmaal geen onderscheid.

Of je die Nope nou via Tinder of via je recruiter krijgt, je gaat gewoon door naar de volgende. Oók als afgewezen recruiter ja. Want als een kandidaat jou laat zitten, zegt dat hij/zij het contract tóch niet gaat tekenen, of gewoon helemaal niet meer reageert, dan is er weinig tijd voor zakdoekjes. Je borstelt je colbert, je poetst je pumps en je tanden, je herontdekt je nagelborstel en waardeert je OV-chipkaart op. Alles voor the perfect match. 

Matching heeft te maken met ontbranding, de vonk, die sparkle, connectie…om in Tindertermen te, Tinder dating app photoeh…spreken: ♥ (niet dat ik daar ervaring mee heb uiteraard). En plots doet je hormoonhuishouding zijn werk, want: It’s a Match! Jij bent geliket en toen jij ging liken, kwam die heerlijk verlossende pop-up in beeld. Een wereld van nieuwe kansen ligt aan je voeten. Als recruiter voel je die rush iedere keer weer als je de perfecte kandidaat kan koppelen aan een baan.

Dát is wat je wilt. Niet steeds die teleurstelling van dat het’m nét weer niet gaat worden. Is dat dan nou echt helemaal niet te voorkomen? Tuurlijk wel. Als je op je intuïtie af durft te gaan en de signalen ook echt oppikt die worden afgegeven, dan kun je jezelf heel wat leed besparen.

Luister dus naar je inner alarmbel als:

  1. Er pas over 3 weken ruimte is in de agenda van de ander. Een (vrijblijvende) intake, een kennismakingsgesprek, een leuke zaterdagavond. Welke zoekende wijst dat nu af? Juist. Diegene die iets beters te doen heeft. Wat dat ook moge zijn…als de kans om je leven een andere wending te geven niet wordt aangegrepen, dan hoeft die ander niet zo nodig. That’s life.
  2. Hij/zij van de aardbodem verdwenen lijkt. Je belt, voicemailt, appt, facebookt, sms’t, mailt…tevergeefs. ‘Ik zat in het buitenland’, hoor ik wel eens. Ja, en? Ge hedde tog 4Geej? Whatever, deze persoon heeft geen date of een baan nodig als-ie niet de moeite neemt om zijn inbox bij te werken. Let it go!
  3. It’s all about the money. Elke schoorsteen moet roken. Dat snap ik zelf ook wel. Maar als je op je eerste date elk rondje op verzoek van de ander moet splitten of je kandidaat krijgt het voor elkaar om tijdens elk contactmoment weer het vaststaande startsalaris ter discussie te stellen, dan weet je: deze piepert wordt een kniepert.
  4. Steeds wordt afgezegd. Wegens belangrijke redenen uiteraard. Eh, welke dan? Uitzonderingen daargelaten, echt waar. Maar: te laat komen, last minute afzeggen, of de afspraak vergéten?? Nice try, goodbye, don’t waste my time!
  5. Er nee geschud wordt bij ‘Heb je nog vragen?’ Als het gaat om minimaal 8 uur per dag presteren in een nieuwe werkomgeving of 24/7 je spieren oppompen voor je nieuwe liefje…dan raak je dus nooit uitgevraagd. Talk to me baby! Geen vragen (omdat alles zogenaamd al duidelijk is)? Geen interesse.
  6. Feedback of een afwijzing onverschillig wordt ontvangen. Natuurlijk zit je niet te wachten op een lover of kandidaat die continu om positieve bevestiging vraagt, maar als jij je als recruitende boodschapper (plaatsvervangend) vervelend voelt om slecht nieuws te brengen en ‘Nou, dan niet!’ de enige reactie is, dan is dat toch echt wel het andere uiterste. Het enige devies luidt dan ook: Go, now go! Walk out the door!
  7. Er met de beste wil van de wereld geen drive of passie te ontdekken is. I want to know what love is! ‘Ik heb geld nodig’, ‘ik wil niet meer alleen zijn’, ‘ik ben het thuiszitten zat’, of ‘ik zoek gewoon een gezellig maatje’ vallen allemaal in de categorie van nét iets te veel inwisselbaar- en onverschilligheid. En dan heb ik het niet eens over ‘Ik moet solliciteren van het UWV’. Hoe begrijpelijk zo’n reden soms ook kan zijn, óók recruiters en werkgevers willen wel eens horen hoe gewild die baan is! Advies: geen inhoudelijke motivatie? Swipe naar links!

Tinder

Dus lieve collega-, concullega-recruiters en -consultants: in het wild west-matchingcircuit anno 2016 zijn er meer uitzonderingen dan regels. En dan heb je ook nog te maken met schaarste, gunfactoren, must-do’s en no-go’s. Een helder onderscheid tussen kunnen en willen is er niet altijd en erkennen is niet hetzelfde als hanteren. Is het raar dat we ons, ondanks alle tips (zoals hierboven), trainingen, ervaring en zelfhulpboeken nog steeds wel eens aan dat lijntje laten houden? Mwah. En trouwens: we hebben altijd de film nog. Dat dan weer wel.

800full-he's-just-not-that-into-you-poster

(Muziek terwijl je leest? Via de afbeeldingen 🙂 )

If you see something in my eye
Let’s not overanalyze
Don’t go too deep with it baby

So let it be what it’ll be
Don’t make a fuss and get crazy over you and me
Here’s what I’ll do
I’ll play it loose
Not like we have a date with destiny

It’s just a little crush (crush)
Not like I faint every time we touch
It’s just some little thing (crush)
Not like everything I do depends on you
Sha-la-la-la, sha-la-la-la
(Jennifer Paige – Crush)

Over de Auteur

Deborah Deborah Pluijmaekers is werkzaam als Recruitment Marketeer bij Brunel. Niet alleen tijdens kantooruren; navigeren tussen vraag en aanbod is immers een continu proces.


421 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën