IMG_20160416_103812Vandaag, op zaterdag, was de eerste dag van de HR Hackathon in Berlijn. Een super mooi event waar ik dus mijn HR Tech kennis verbreed. Wat gebeurt er nu op zo’n Hackathon? Hoe werkt dat? Waarom zou je hier als HR manager bij moeten zijn?

Allemaal hele terechte vragen, die ik vandaag zal proberen te beantwoorden.

HR Hackathon

De HR Hackathon bestaat uit verschillende groepen mensen. Developers, HR managers, HR adviseurs en HR Start ups. Deze bouwen samen in een weekend een ‘MVP’ (Minimal Viable Product). Dus aan het eind van het weekend zijn er vele concrete stukjes technologie gebouwd, die misschien iets kunnen worden.

20160416_180947

Het begint met mensen die hun idee pitchen. In een minuut omschrijf je wat je zou willen maken. Wat je zou willen bouwen. En wie je daar voor nodig hebt.

De foto hiernaast geeft de verschillende producten weer die op dit moment gebouwd worden of in ieder geval als idee er lagen. Want niet elk product is interessant genoeg en als geen developer met je wil meewerken, wordt er niets gemaakt.

Een paar voorbeelden van de producten die nu ontwikkeld worden:

Een Bias Tracker. Een algoritme dat op basis van je hiring gedrag de vooroordelen die je als recruiter niet wist dat je had laat zien. Dat kan zijn dat je een bepaalde voorkeur voor mannen hebt bij bepaalde functies. Dat je misschien wel heel erg zit op ‘aansprekende universiteiten’ of dat je de neiging hebt om oudere kandidaten af te wijzen. Soms kan dat heel logisch zijn, maar veel recruiters zijn zich helemaal niet bewust van hun gedrag. Erg interessante applicatie als je het mij vraagt.

Een andere app is de Mojito challenge. Je stelt een doel en een prijs op het doel en als dat doel gehaald wordt krijgt die persoon de prijs. Bijvoorbeeld: Mojito’s bij de borrel vanavond als we vandaag nog vier offers definitief getekend krijgen.

De applicatie FIT gaat over feedback geven aan je baas en hoe je dat kan verwerken binnen een organisatie.

En zo zijn er dus nog veel meer. Uiteindelijk verwacht ik dat er morgen tussen de 6 en 8 daadwerkelijk iets kunnen presenteren. Met dus een werkend prototype.

Tussendoor

Tussendoor zijn er allerlei presentaties. Zo heb ik een overzicht gegeven van de HR Technologie start-ups die de wereld nu veranderen en waar ik verwacht dat er de komende tijd nog veel ruimte is voor nieuwe start-ups. Dit moet leiden tot meer inspiratie en je ziet vooral de HR managers op het event hier ook gebruik van maken. De Developers werken vooral heel hard door.

Samenwerking

Wat vooral zo super gaaf is, is de samenwerking. Het zijn hier developers en start-up mensen die nu echt in een project samen zitten met HR mensen. Samen bouwen ze iets, want de input van de HR mensen in combinatie met de wereldbeelden van de ‘hackers’ maken geweldige producten. Het feit dat deze groepen hier echt samen aan iets werken dat ook straks echt een prototype heeft, iets dat je kan laten zien, maakt het zo’n mooi event.

 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


188 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn