Social Media als virtuele kotszak

Door Deborah op 07-04-2016 04:06.

DuranDuranTheReflexEr zit me iets dwars. En als je moet, dan moet je, toch? Fysieke aandrang kan nu eenmaal niet lang genegeerd worden om het zo maar te zeggen. Daarom is het immers een reflex. Algemeen bekend. Des te opvallender is het, dat de reflex het de laatste jaren steeds vaker moet afleggen tegen de impuls. Toegegeven, er zijn causale verbanden tussen die twee en soms zijn er heus ook wel raakvlakken of zelfs overlappingen. Maar porseleinknuffelen via sociale netwerken is een ander verhaal.

Een slecht verhaal.

Omdat Social Media zich uitstekend blijken te lenen voor undercover woordbrij-projectielspugen of het semi-anoniem deelnemen aan discussies waarbij het makkelijk gekleurde pieten toespelen is vanuit de eigen zwartgallige maagobstipatie, wil nog niet zeggen dat dat de remedie is.

Ontvrienden
Talloze en ellenlange discussies ontvouwen zich, voornamelijk rondom mensen die hun hoofd boven het maaiveld durven uitsteken. Al snel weet niemand meer waar het eigenlijk om begonnen is. Dan de posts van en over mensen die aangeven ergens iets van te vinden of juist reacties op berichten van uitdagers die zich beklagen over mensen die nooit eens ergens iets van vinden. Leechers ten opzichte van seeders. En vergis je niet in de stille kracht van bijvoorbeeld iemand niet willen toevoegen aan je netwerk of het gevreesde ontvrienden (niet zomaar dat dit woord het geschopt heeft tot lemma in de dikke Van Dale)…ook voor verontwaardigde ontvriende vrienden bestaan er communities waarop ze hun gal kunnen spuwen of spuien. Als die al niet op was.

De motivatie van online en dus openbaar kokhalzen doet niet terzake. We wíllen niet eens weten welke oprispingen een ander belemmeren. Dat is immers privé, vaak onsmakelijk en ook op een ongewenste manier dwingend voor de algemene peristaltiek.

A-Social Media
Social Media is voor velen A-Social Media geworden. En dat is jammer. Héél erg jammer.
Alles wat je aandacht geeft, groeit. Maar waarom zou iets wat je zelf niet kiest of bedenkt, moeten groeien en ontaarden in iets destructiefs? Verspilde tijd, weggelekte energie. Als deze omgezet zou worden in iets constructiefs, hoeveel warmte en licht zou dat dan opleveren? Think about it!

En denk vooral ook aan welke lichten er dóven als je als ideale kandidaat door jouw recruiter gescreend wordt op je Social Media-gedrag en de residuen van een felle online woordbuikgriep je als een parasiet blijven achtervolgen terwijl jij je niet kan heugen wanneer je voor het laatst online buikpijn hebt gehad.

Virtueel braken is voor sommigen een gewoonte. Voor een kort moment van opluchting. Maar lost het iets op? En is het handig? Google onthoudt immers alles. Alles? Ja, alles! Ook datgene wat jij graag wil vergeten en vaak ook al vergeten bent…katertje? Jij wil niet weten wat ik over kandidaten kan terugvinden als ik een online screening doe tijdens het recruitmentproces. En om je de waarheid te zeggen: ik eigenlijk ook niet.

maxresdefault

If I could turn back time…
Ben je verloren als je online over je nek bent gegaan? Goede vraag. Terugnemen kan niet (eeeeww) en de vraag is of je dat moet willen. Mogelijkheden om méér, of iets ánders van jezelf te laten zien zijn er altijd en overal (zowel on- als offline). Een complimentje voor je partner, huiswerkbegeleiding voor een kind, een luisterend oor voor een collega, een lief berichtje voor een vriendin, die positieve review voor een website, goede feedback op een bericht…de lijst met mogelijkheden om eerdere online woordspasmen naar de achtergrond te verdringen is eindeloos, als de drijfveer maar is dat je er anderen mee helpt dan wel iets inhoudelijks toevoegt op een positieve manier.
Het mooie van helpen en geven is dat je er ook zélf blij van wordt. Dat is te danken aan spiegelneuronen, waarover we allemaal beschikken. Inderdaad, diezelfde neuronen die ervoor zorgen dat we gaan geeuwen als we een ander zien geeuwen, dat we vertederd zijn als een baby naar ons lacht, díé neuronen maken dat we ons goed en blij voelen als we iets voor een ander doen, of iets vanuit ons hart aan een ander geven. Het aloude wie goed doet, goed ontmoet op een verlichte en wetenschappelijke manier bevestigd.

En dat kunnen we wel gebruiken; iets positiefs en echts ter consumptie. Hoeft niet per se licht verteerbaar te zijn, als maar bekend is wat de ingrediënten en de eventuele allergenen zijn zodat we een nog bewustere keuze kunnen maken als we de menukaart onder ogen krijgen. Ik wens iedereen een smakelijke voortzetting!

Tiger Reflex

Horen waar je over leest? Via de afbeeldingen 🙂

You’ve gone too far this time
But I’m dancing on the valentine
I tell you somebody’s fooling around
With my chances on the dangerline
I’ll cross that bridge when I find it
Another day to make my stand
High time is no time for deciding
If I should find a helping hand

The reflex is an only child he’s waiting by the park
The reflex is in charge of finding treasure in the dark
And watching over lucky clover isn’t that bizarre
Every little thing the reflex does
Leaves you answered with a question mark
(Duran Duran – The Reflex)

Over de Auteur

Deborah Deborah Pluijmaekers is werkzaam als Recruitment Marketeer bij Brunel. Niet alleen tijdens kantooruren; navigeren tussen vraag en aanbod is immers een continu proces.


220 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën