Slippery people Talking HeadsOh, them days! Als je vroeger op school een 10 haalde dan had je iets om mee thuis te komen, en als je een 10 op je rapport had dan zat je helemáál gebakken. Dan was het cashen geblazen en kon de collecte-roadtrip langs directe familie, vrienden en andere onschuldige passanten beginnen.  De heerlijkheid! De duidelijkheid, ook! Het kón niet beter, je had een uitmuntende prestatie geleverd en je had iets om trots op te zijn.
Ook al was je niet de enige in je klas die een 10 had, ook al was het gewoon een makkelijke toets, ook al had je niet geleerd en goed gegokt; een 10 was een 10 en een 10 betekende naast gepaste trots ook een opgekrikt gemiddelde en de geruststelling dat het wel goed zat met je.

Back to the future blijkt dat goed  vaak helemaal niet zo goed is als de intentie doet vermoeden. Het stempel goed  wordt namelijk niet zelden gevolgd door maar… (met drie puntjes erachter inderdaad want als je het voegwoord maar  hoort dan weet je dat er een tsunami van argumenten aankomt):

  • want: je bent niet goed genoeg
  • of: je bent juist heel goed, maar iemand anders is toch nog net iets beter
  • erger: goed, maar toch niet geschikt
  • nog erger: goed genoeg, maar niet (meer) nodig
  • véél erger: je was goed, maar dat wordt je met terugwerkende kracht ontnomen: “Wij hebben besloten het profiel aan te scherpen.” Kom daar maar eens om met je goede gedrag!
  • en last but not least de overtreffende trap: té goed, dus een aanzienlijk afbreukrisico

Je kan er goed ziek van zijn, van dit soort goed bedoelde terugkoppelingen. Dusdanig, dat je je op een goede dag afvraagt hoe slecht of middelmatig je je nou toch eigenlijk moet voordoen om goed  bevonden te worden.

Hoe het zover heeft kunnen komen? Ach, ik vertel vast niets nieuws als ik zeg dat de werkgeversmarkt van de laatste jaren er mede debet aan is dat het toch al subjectieve begrip goed  zo breed werd als de Kreeftskeerkring nooit zal worden. Goed  is zo goed als de eis van de steller en daarmee is de glijdende schaal een feit. En juist dáár liggen nog wat kansen; daar waar glad zich onderscheidt van glijdend.

gladde_vloeren

Want tja, in tijden van liefde, oorlog en jobhunting lijkt nu eenmaal alles geoorloofd en wordt het je gegarandeerd vergeven als je die felbegeerde baan verwerft door je volgend, lovend en ja-knikkend plus benefits  op te stellen (glad). En door een blik op te zetten van blijf praten ik hang aan je lippen  (gladder). Aan de andere kant kan het je een gewilde job opleveren als je meebeweegt en -veert door begrip te tonen voor het 287-tellende eisenpakket waar je aan moet voldoen (glijdend), waarna je aangeeft een aantal harde  competenties niet te beheersen die je dan compenseert met iets speciaals (van door- tot uitglijdend).  Maar ja, dan héb je die baan. Misschien ondanks je werkervaring en/of studie-achtergrond, maar dankzij een goede gladde babbel of een goede glijersmentaliteit. En dan? Dan vervul je goed beschouwd een rol die uiteindelijk niet goed bij je past.
Want je hebt de strijd goed gewonnen, maar de inzet evengoed verloren:  jezelf.

Goed advies? Kijk eens goed in de spiegel, en zorg ervoor dat je dat morgen, volgende maand en over twee jaar nog net zo goed kan doen. Laat je niet meeslepen door profielen van 14-potige schapen en onbereikbare statussen. Goed is tegenwoordig een relatief en subjectief begrip dat (goedbeschouwd) als woord én oordeel aan waarde goed heeft ingeboet. Is alles nu voorgoed verloren? Natuurlijk niet. Want als we de psychologie van de goed koude grond en ook de goed geconserveerde denkwijze van laten we zeggen Herman Brood er op een goed moment bijpakken, dan weten we: Anything that makes you feel good, is good.

Goed, dus waar je je in de huidige (veranderende) arbeidsmarkt nog steeds goed mee onderscheidt, zijn je USP’s, jouw eigen unique selling points. Goed  zijn de harde eisen, die je tot (bijna) aan de deur brengen. De enige echte en dus goede freecard, dat zijn jouw unieke prestaties, bewonderenswaardige vrijetijdsbestedingen en je eigen persoonlijke en gemotiveerde visie op bepaalde zaken en wat dies meer zij. Goede kans dat dit goede wachtwoord bij de doorbitch (de goede fee!) jou toegang verschaft tot het volgende level.

Goed beschouwd ben je goed bezig als je een goede balans vindt tussen het gladde van  een kandidaat die goed doet wat er verwacht wordt is altijd gewild  en het glijdende van  een kandidaat die zelf de richting bepaalt op de glijdende schaal is zelfbewust en op een goede manier uniek en authentiek.

Dus: vergeet  goed. Ga voor authentuniek!  Dát is het enige goede, wat zeg ik, uitstekende uitgangspunt!

th

Klik op alledrie de afbeeldingen voor de You Tube video!

I remember when sittin’ in the tub
Pulled out the plug, the water was runnin’ out
Cool down…stop acting crazy
They’re gonna leave, and we’ll be on our own
Seven times five, they were living creatures
Watch ‘em come to life right before your eyes
Backsliding, how do you do?
These slippery people gonna see you through

What’s the matter with him? He’s allright
How do you know? The Lord won’t mind
Don’t play no games; he’s allright
Love from the bottom to the top
Turn like a wheel; he’s allright
See for yourself: the Lord won’t mind
We’re gonna move – right now
Turn like a wheel inside a wheel

(Talking Heads – Slippery People)

Over de Auteur

Deborah Deborah Pluijmaekers is werkzaam als Recruitment Marketeer bij Brunel. Niet alleen tijdens kantooruren; navigeren tussen vraag en aanbod is immers een continu proces.


561 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën