22% meer vacatures in 2015

Door Bas van de Haterd op 19-01-2016 11:15.

42635989_sDe jaarcijfers van Jobfeed over 2015 zijn binnen. In 2015 zijn er in totaal 22% meer vacatures online geplaatst dan in 2014. Een flinke stijging dus. De arbeidsmarkt is duidelijk aangetrokken.

Tijd om iets dieper de cijfers in te duiken (op het eind van dit artikel staat ook nog een infographic).

Nederlandse vacaturemarkt

Jobfeed heeft in 2015 ruim 9,9 miljoen online vacature­plaatsingen gevonden. Hiervan waren 2 miljoen stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelance en franchises. Deze zijn in de verdere analyse niet meer meegenomen. Van de resterende 7,9 miljoen vacature­advertenties bleven na ontdubbeling bijna 1,5 miljoen unieke vacatures over. Er is dus een multi-post factor van 5,3. Elke vacatures wordt dus gemiddeld op ruim 5 verschillende kanalen gepost.

Andere Highlights volgens Jobfeed:

  • Rabobank, Cofely en ING zijn de werkgevers met meeste vacatures
  • Unique, Randstad en StartPeople zijn de intermediairs met meeste vacatures
  • Beroepsklasse​Bouw​is met 40% groei in vacatures de grootste stijger van 2015;
  • De sector O​nderwijs en onderzoek​stijgt met 8% marktaandeel naar plek 3 ten koste van ICT
  • De meeste vacatures waren te vinden in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

Vacatures per maand

Eerder hebben we hier ook al een paar stukjes geschreven over vacatures en zoekgedrag in de zomer.  Jobfeed laat zien dat de zomerdip, met name in augustus, groter is dan ooit. Terwijl juli juist de op één na drukste maand is voor postings. De logica hiervan blijft mij ontgaan, maar uit de verdere cijfers blijkt nu dat oktober dit jaar de drukste maand is geweest. Ook is er dit jaar geen december dip geweest, wat een sterk begin van het jaar voorspeld… misschien…

Screen Shot 2016-01-19 at 11.05.00

Werkgevers en intermediairs

De Rabobank, Cofely, ING, Philips en KPN hebben de meeste full-time vacatures uitgezet in 2015. De bureaus met de meeste vacatures zijn Unique (verassend op 1), voor Randstad, Start, Adecco en Olympia. Ik ben uiteraard benieuwd hoe dit zich verhoudt tot het aantal bemiddelde mensen, want volgens mij is Randstad op dat gebied nummer 1 nog. Dat zou dus inhouden dat Unique veel breder de vacatures uitzet (multi-post).

Screen Shot 2016-01-19 at 11.05.54

Verder staat er nog van alles en nog wat in het rapport te lezen, zoals het feit dat de medewerkers klantenservice de meest gezochte functie is, gevolgd door de software engineer. Of dat de bouw de grooste procentuele stijging liet zien in vacatures of dat de verhouding part-time t.o.v. full-time vacatures iets is verschoven naar full-time. Allemaal leuke feitjes, maar daarvoor verwijs ik graag naar het rapport dat hier te downloaden is of de infographic hieronder.

Infographic - de Nederlandse online vacaturemarkt in 2015 small2

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


172 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën