De zomerdip in vacatures

Door Bas van de Haterd op 03-11-2015 07:15.

zonVorige week viel mij op in de cijfers van Jobfeed dat er in juli meer vacatures waren dan in september. Bijzonder, omdat in juli toch de traditionele zomerdip begint. Ik ben dus eens wat navraag gaan doen bij verschillende partijen over hun bevindingen deze zomermaanden en Indeed was de eerste die reageerde met een reeks interessante cijfers.

Vacatures

Indeed zag net iets andere cijfers dan Jobfeed. De vraag is natuurlijk waar dit in zit en die kan ik heel eerlijk niet beantwoorden. Indeed zag namelijk in juli wel een dip in het aantal nieuwe vacatures, dat met name te maken had met de sterke afname van het aantal vakantiebanen (vanaf half juli) en de onderwijsvacatures.

Nu ga ik even uit van de Jobfeed cijfers qua vacatures, maar ook hier zien ze dus wel dat er, zeker begin juli, nog veel vacatures zijn.

Werkzoekenden

Qua bezoekers, vooral gemeten naar het aantal zoekopdrachten bij Indeed, is een opvallende tendens te zien. Die laat zien dat eind juli het dieptepunt bereikt is, maar dat vanaf begin augustus dit heel sterk weer toeneemt. Precies dus op het moment dat… er het minste aantal vacatures online staat!

De interesse in vakantiewerk ligt eind juni, begin juli. Dus dat komt goed overeen met de vacatures. Onderwijsvacatures zit ook wel een redelijke overlap in werkzoekende en geposte vacatures. Maar de totale volumes laten dus een heel groot aantal zien in juli, terwijl dat de maand is waarin het minst gezocht wordt. In augustus neemt juist het aantal zoekopdrachten weer sterk toe, maar is het aantal vacatures op haar dieptepunt.

Volgens mij had Expand Online dus eerder dit jaar wel een punt met het feit dat de zomer een goed moment is voor employer branding.

Boeiend

Boeiende materie vind ik. Zoals ik het nu zie (maar ik heb de vraag bij meerdere partijen uit staan nog) lijkt het er op dat er in juli bijzonder veel vacatures worden gepost, terwijl er relatief weinig baanzoekers zijn. Dan is je bereik per vacature dus heel slecht. In augustus neemt het aantal baanzoekers weer sterk toe, maar zijn er weer weinig vacatures. Dan is het bereik per vacature dus erg goed. Recruiters: doe er je voordeel mee komend jaar.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


158 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën