Er was eens…een sollicitatie

Door Deborah op 28-10-2015 13:22.

Queen-David-Bowie-Under-Pressure-David-Manso-Jose-Hdez-Remix

Wat ooit begon als een sprookje met een happy end, lijkt te zijn verworden tot een neverending story. Zomaar ineens! Want de tijd gaat snel… online, dat wel. Immers, een dag niet geliket, geretweet, geplust, gedoubletapt  of wat dies meer zij, is niet gesocialized en dús niet geleefd. Letterlijk. Want als je, om wat voor reden dan ook, niet continu online blijft spammen, dan wordt er ongerust gevraagd: “Hey, leef je nog? Ik miste je vandaag op Messenger…”

Ooit, vroegâh, in een landje hier heel, heul heul ver vandaan, waar de lucht grijs was en het leven simpel, was er een duidelijk onderscheid tussen online privé-profielen (Facebook, Instagram, Google+, Tumblr…) en de professionele info die online gedeeld kon worden (LinkedIn, Be Quan, Elance…). De scheidslijn was duidelijk: tijdens betaalde uren werd er, ten burele uiteraard, professioneel gezwoegd onder toeziend oog van het management; eigen mobieltjes (zou dit woord al in aanmerking komen voor de typering ‘archaïsme’ trouwens?) waren buiten bereik of in elk geval uit het zicht, en alleen in eigen (pauze-)tijd kon je het je veroorloven om een privé-belletje te doen, en dan best nog tijdens de toilettage, want stel je voor! Privé hoorde niet thuis op het werk. Andersom echter, viel er nooit enig protest te bespeuren wanneer er werk mee naar huis werd genomen. Hart (♥) voor de zaak! Maar dat terzijde.

Weken, maanden, zelfs jaren gingen voorbij, waarin er menig kikker gekust werd die geen prins (m/v) werd. Verwarring in Sprookjesland! Want waar eindigt dan het sociale profiel en begint het professionele alter ego, en vice versa?  Social Media bleek via de sluiproute van Social Control, te leiden tot Social Pressure…!

Under pressure
Social Media werden van werkgeverszijde gaandeweg namelijk niet alleen meer gebruikt om een beeld te krijgen van de mensch  achter het CV, maar nog veel vaker om deze kandidaat op basis van diezelfde info af te wijzen. In een naar transparantie strevende online wereld vindt een potentiële werkgever ‘er al snel wat van’ als er bijvoorbeeld bier- en barfoto’s van je veteranen-jaarclub-uitje Bacchus Ergo Sum op je Facebookprofiel te vinden zijn. Tja. Maar als je je profiel (gedeeltelijk) afschermt, dan heb je dus kennelijk wat te verbergen en dát zal ook wel weer wat zeggen. Tja. En als je (Oh this so happily ever after!) eenmaal bent aangenomen voor die droombaan en je stelt je op je nieuwe werkplek wat kat-uit-de-boomkijkerig op tijdens de eerste vrimibo’s, dan wordt dát weer niet als gezellig en sociaal ervaren. Tja. En als je vriendschapsverzoeken van collega’s en/of managers niet stante pede wilt accepteren, dan is dat ook weer raar. Tja. Als je dus niet continu online bent op de manier zoals er van je verwacht wordt, dan mis dus je kennelijk de (Beren-)boot. Tja. Maar als je online helemaal up to date bent, up and running en vooral helemaal boven’up’ alles waar er maar bovenop te zitten valt, dan is het weer van: “Moet jij niet solliciteren?”, “Heb je nou écht niets beters te doen?”, of “Moet jij niet wérken?” Pffff…als sprookjesverteller zou ik er zelf op deze manier ook geen eind meer aan weten…                                                                        Under Pressure Original Version

Eind goed…
Mijns inziens is er anno nu geen werk zonder privé meer en geen privé zonder werk. Daarom pleit ik voor algehele integratie; The Total Package. Flexibiliteit is tegenwoordig de norm en de 24-uurs-beschikbaarheid is een doel op zich geworden. Geen wonder dat ochtendhumeur en hoofdpijn vaak vechten om de twijfelachtige eer na een avondje doorhalen (Eh, waren dat nou vrienden of collega’s? En oh ja, maakt dat trouwens verschil? Tags, anyone?).  Los van alle mitsen en maren, do’s, don’ts en andere tips & tricks is en blijft het Social Media-landschap uitermate geschikt om fabelachtig goede kandidaten in de online wildernis te targeten en te scoren. Als recruiter kan je in het online oerwoud immers 24/7 vacatures delen, je kan er geschikte kandidaten werven en je bent er continu bereikbaar voor zowel klanten als voor werkzoekenden. Jaja, diezelfde personen inderdaad van wie je, naast de online CV’s, ook de (sociaal wenselijke) profielen kan inzien om je aldus een 3D prescan van iemand te kunnen vormen. Deze sprookjesachtige profielen worden door hun eigenaars/avatarvoerders zelf aangepast en onderhouden. Omdat zij heus wel willen laten zien wie zij zijn, welke fouten en zwaktes zij hebben en waarom die ene switch, of die andere, zo belangrijk was. In sprookjestermen zal een vliegende superheld, die de ambitie heeft om salesReus te worden, een tijdelijke positie als Vliegend Tapijt waarschijnlijk niet meteen afwijzen. Omdat een ‘Einde.’ ook een ‘Wordt vervolgd…’ kan worden.  Kortom: er kunnen meerdere versies bestaan van ‘de sollicitant’. En als recruitende lezers weten wij, dat sprookjes thuishoren in de categorie fictie. We zijn tenslotte allemaal net mensen. Toch? Mooi. Zullen we dan nu weer gewoon sociaal doen?

vanilla-ice-ice-ice-baby-remix-448190

Klik op alledrie de afbeeldingen voor de verschillende versies van de You Tube video’s!

Pressure pushing down on me
Pressing down on you no man ask for
Under pressure that brings a building down
Splits a family in two
Puts people on streets
Um ba ba be, um ba ba be, de day da
Ee day da – that’s okay

It’s the terror of knowing
What the world is about
Watching some good friends
Screaming ‘Let me out’
Pray tomorrow gets me higher

(Queen & David Bowie – Under Pressure)

Over de Auteur

Deborah Deborah Pluijmaekers is werkzaam als Recruitment Marketeer bij Brunel. Niet alleen tijdens kantooruren; navigeren tussen vraag en aanbod is immers een continu proces.


389 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën