Killing-Joke-Love-Like-Blood-50999Sollicitatie-diehard. Niemand wil het worden ‘als je groot bent’, en toch zijn er in juli van dit jaar minstens 603.000 mensen in ons land die deze functietitel met recht aan hun CV kunnen toevoegen. Immers: solliciteren is niet alleen netwerken, het is nét werken. Een dagtaak aan (online) de jobboards afstruinen en steeds weer onderscheidende brieven schrijven. Contacten onderhouden met recruiters, werkcoaches, HR-medewerkers en andere relevante contactpersonen. En oh ja, een eruit-springend CV! Full-colour, HD uiteraard, voorzien van logo’s, helder en bondig opgesteld (kill your darlings), bij voorkeur met een professionele of befilterde en gephotoshopte selfie.

Zei ik dagtaak…I stand corrected. Jobhunting blijkt voor velen een 24-uurs-onderneming. Want ook búíten kantoortijden kun je uiteraard gebeld, gemaild, geappt of geskypt worden! En even niet beschikbaar zijn betekent de kans op een gesprek (baan) laten lopen.

Dus hoezo ruim de tijd om inbetween jobs aan jezelf te werken, je CV te voorzien van nuttig vrijwilligerswerk, omscholingscursussen of trainingen te volgen, jezelf te verbeteren in je hardloopprestaties of je tweedehands webwinkeltje te onderhouden? Het zoeken en vooral vínden van een baan vergt meer dan al je fulltime energie en los daarvan, als je je tijdens je betaaldebaanloze periode bezighoudt met andere zaken dan het zoeken naar werk, dan komt je dat duur te staan (want je hebt kennelijk andere prioriteiten).

Het sprookje ‘Er was eens…een werkzoekende die echt de tijd voor zichzelf nam’ kent geen happy end; het monster der opschorting van de WW ligt immers op de loer. Geen werk, geen tijd, geen geluk en geen geld…het is slechts een kwestie van tijd voordat DE VRAAG zich manifesteert: ‘Is dit alles?’  Wat quarterlife- en midlifecrisis is voor the working class, is de sollicitatiedip annex jobhuntoverload voor baan-cravers. Inwendig schreeuw je: “Nu-Even-Niet!!”

Even een sabbatical, vrij van de verplichtingen omtrent het schrijven van out-of-the-box brieven, het schieten van uitnodigende pitch-filmpjes en het creëren van CV-versie 334. Je zou wel weer eens, net als 99,9% van alle ingeschrevenen op Relatieplanet & Co, gewoon gezien, gevonden en gewaardeerd willen worden in plaats van continu bezig zijn met zoeken en afgewezen worden. En laat dát nou net datgene zijn wat steeds meer tot BucketList-doel wordt verheven: succes verkregen door transparantie. Met als credo: niet meegedaan aan een reality-programma, is niet geleefd, zoiets.

Neem Utopia. Geen betere suggestie voor een time-out van je sollicitatieplicht! Voor ‘de mensen thuis’ staat Utopia gelijk aan Luilekkerland, maar don’t get me wrong: Utopia is nét werken, netwerken, en vooral heel veel elleboogwerken. Uiteraard allemaal voor het goede doel; want daar waar contracten worden getekend, concessies zullen worden gedaan, quitclaims moeten worden overwogen en bepaalde minimale prestaties dienen te worden behaald op assessments, psychologische tests en rollenspellen, valt er heel wat (extra’s) te halen, als een ander het niet voor je neus wegkaapt tenminste. Utopiaanse toegang vergt Spartaanse toewijding aan de kant van de voorselectie. En laat dát nou net zijn waar veel doorgewinterde sollicitanten in kunnen shinen!

Life@Utopia is vergelijkbaar met het lot van een sollicitatie-pro of -plichtige: een 168-urige werkweek, de ene na de andere uitdaging dan wel calamiteit buiten je officiële dagtaken om, offers door je vertrouwde situatie achter te laten, je privacy op te geven om je transparant op te stellen en aan heel veel andere mensen te laten zien dat ‘het altijd nog erger kan’. 24/7 x 100% is the one and only succesformule, want élke zucht, íedere chit-chat (hello vrimibo!) leidt mogelijk tot een nieuwe deal, andere mogelijkheden, vrijstelling van targets of onverwachte privileges. Daarnaast word je continu geëvalueerd, beoordeeld en in de gaten gehouden, terwijl je niet ziet/weet door wie.

Lots and lots of Minutes of Fame (and Shame) gecombineerd met ‘even lekker weg van alles’. Waar onzekerheid de norm is en totale transparantie van de deelnemers een harde eis. Waar autonomie de reddende factor kan zijn terwijl een dubbele agenda officieel not done is. Tot zover de overeenkomsten. Nu de voordelen! Als Utopia-interest wil je natuurlijk weten: what’s in it for me? Wat te denken van een time-out van je oude leven, het BN’erschap in je huidige leven en een tijdsbesparing in je toekomstige leven: onder een vergrootglas is namelijk onnoemelijk snel duidelijk wie een leiderstype is, of een analyticus, een joviale freewheeler dan wel een flexibele ondersteuner. Daarbij zul je nooit, maar dan ook nooit,  een recentere referentie krijgen dan van het Utopische itself; het is immers realtime! Deelname aan Utopia-achtige programma’s is ook nog eens voor onbepaalde, in elk geval onbekénde tijd. Zodat geïnteresseerde werkgevers de skills, profielen en competenties van een toekomstige werknemer bij voorbaat al in kaart kunnen brengen. Lange doorlooptijden van selectieprocedures? Niet voor post-Utopianen: “Hoezo; wat doe ik in mijn vrije tijd? Heb je me niet gevolgd dan? Oh, niet op die manier. Nou. Ik, eh, moest maar eens gaan, want ik heb zometeen een gesprek bij jouw concurrent. Bedankt voor je interesse.” Next! Welkom in Utopia.

Utopia-e1389041430350

klik op de afbeelding voor de You Tube video!

We must play our lives like soldiers in the field
The life is short, I’m running faster all the time
Strength and beauty destined to decay
So cut the rose in full bloom

Till the fearless come and the act is done
A love like blood, a love like blood
Till the fearless come and the act is done
A love like blood, a love like blood

Everyday through all frustration and despair
Love and hate fight with burning hearts
Till legends live and man is God again
And self-preservation rules the day no more

Oh, we must dream of promised lands and fields
That’s never fade in season
As we move towards no end we learn to die
Red tears are shed on gray

(Killing Joke – Love Like Blood)

Over de Auteur

Deborah Deborah Pluijmaekers is werkzaam als Recruitment Marketeer bij Brunel. Niet alleen tijdens kantooruren; navigeren tussen vraag en aanbod is immers een continu proces.


334 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën