HR Analytics

Door Bas van de Haterd op 17-09-2015 07:08.

analytics

HR Analytics, Big Data, Predictive Analytics. Cijfers, cijfers en nog eens cijfers. Het is niet de sterkste kant van veel recruiters, maar het is wel iets waar veel recruiters mee bezig zijn. De meerwaarde is snel duidelijk te maken. Als je weet waar je beste kandidaten vandaan komen, weet je waar je moet adverteren. Maar de vraag wie je beste kandidaten zijn staat vaak nog open. Als je weet waar je komend jaar verloop gaat krijgen kan je daar vast voor opleiden, maar verloop wordt niet alleen veroorzaakt door pensioenen. Het is onmogelijk te voorspellen wie er vertrekt, of toch niet? HR analytics gaat verder dan je website analytics. Maar wat is het nu?

Om deze vraag te beantwoorden heb ik Frank Oddens van Talentsoft een paar vragen gesteld. Talentsoft verzorgt op 7 oktober op Digitaal-Werven een workshop over HR analytics.

De clinic gaat over HR analytics. Wat valt hier volgens jullie allemaal onder? 

HR analytics gebruik je om HR data te begrijpen en ook direct in te zetten. Alle HR data die bijdraagt aan het verbeteren van de besluitvorming op tal van HR-processen zoals Recruitment, Mobiliteit, Opleiden en Trainingen etc. vallen hieronder. Deze HR data kan je weergeven in diagrammen en dan analyseren om er vervolgens ook daadwerkelijk iets concreets mee te gaan doen. Maar dat vergt nogal wat kennis en tijd. Daarom kijken wij vanuit Talentsoft ook naar een manier om dit te automatiseren. Het moet ik de toekomst mogelijk zijn dat elke HR-professional met onder andere Predictive Analytics in staat is HR analytics op een eenvoudige wijze in te zetten voor de besluitvorming.

Wat is jullie visie op HR Analytics? 

Onze visie is dat voor bedrijven en HR-professionals, HR analytics geen rocket science moet zijn. Met o.a. Predictive Analytics (het voorspellen van data) wordt HR analytics toegankelijk voor elke HR professional.

Hoe zien je deze markt momenteel ontwikkelen? 

Het buzz-word Big Data zoemt nog steeds rond in de markt, maar in werkelijkheid is het zo dat veel bedrijven nog geen concrete stappen hebben gezet op het vlak van HR analytics. Het is daarom ook belangrijk om klein te beginnen en eerst met de analytics te beginnen van bijvoorbeeld je Recruitment-proces, ga deze data analyseren en ook daadwerkelijk inzetten. Het is natuurlijk wel mogelijk om meerdere processen van HR samen te analyseren, het meest belangrijke onderdeel hierbij speelt het systeem dat je gebruikt. Als de data van je HR-processen zijn onderverdeel in meerdere systeem of zelfs nog in Excel is dit natuurlijk niet bevorderlijk voor je HR analytics.

Andere ontwikkelingen die wij zien zijn op het gebied van visualisatie en gebruiksgemak het streven is om alles zo eenvoudig mogelijk te maken. In de toekomst moet je met HR analytics kunnen analyseren en concrete plannen kunnen maken op leuke en makkelijke manier bijna ala Facebook….

Tot slot: wat is nu een vraag die je hoopt dat gesteld gaat worden tijdens de clinic? 

Natuurlijk hopen wij dat er iemand in de zaal vraagt of Predictive Analytics nu al realistisch is en niet een nieuw buzz-word voor de toekomst. Vervolgens laten we graag zien hoe dit in de praktijk nu al kan werken!

Wil je ook meer weten over HR analytics, kom dan op 7 oktober naar Digitaal-Werven en meld je aan voor de clinic HR Analytics. Daar kan je alle vragen stellen aan de experts van Talentsoft die je over dit onderwerp hebt.  

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


204 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën