20150714 - Expand Online - Videorecruitment 1De kracht van videomarketing is voor marketeers anno 2015 allang geen geheim meer. YouTube is met meer dan 1 miljard gebruikers wereldwijd en elke minuut 300 uur aan geüploade videocontent een van de grootste advertentiekanalen. Daarnaast zijn ook onder meer Facebook en Twitter druk bezig hun platformen meer in te richten op videocontent. Waar content in advertentieland al langer een belangrijke rol inneemt zien we nu dat video’s ook voor andere doeleinden ingezet worden. Onder meer voor werving van sollicitanten speelt YouTube een steeds grotere rol. Lees alles over de drie belangrijkste toepassingen.

Storytelling via video

Een bezoeker overtuig je tegenwoordig niet meer met een simpele vacaturetekst. Waar de lat voor sollicitanten tegenwoordig hoog ligt, zijn sollicitanten tegenwoordig ook kritisch richting de werkgever. Zeker de hoger opgeleide IT‘er of technicus, een gewilde doelgroep, willen overtuigd worden waarom ze voor jouw bedrijf moeten kiezen.
In recruitmentland zien we steeds vaker ondersteunende videocontent bij vacatures. Voor sollicitanten is het prettig om te weten met welke projecten ze eventueel aan de slag gaan, wie de collega’s zijn en hoe een gemiddelde werkdag er uit ziet. Goede videocontent draagt bij aan het werkgeversmerk en is een uitstekend middel om een complete impressie te geven waarom jouw bedrijf zo prettig is om bij te werken. De eerste seconden zijn essentieel om de bezoeker te overtuigen, dus zorg je dat je de aandacht trekt met de juiste call-to-action.

Vacatures in video

Niet alleen werkgevers, maar ook specifieke vacatures kunnen uitgelicht worden in een video. Dit is vooral goed toepasbaar bij terugkerende vacatures of het werven van vaste functieprofielen.
De laatste jaren neemt het gebruik van de mobiele telefoon onder sollicitanten sterk toe, evenals in andere online segmenten. Op dit moment gebruik men de mobiele telefoon vooral in de oriëntatiefase, omdat veel websites daadwerkelijk online solliciteren niet gemakkelijk maken. Gezien het vluchtige karakter van mediaconsumptie op mobiele apparaten is het niet aan te raden om lange vacatureteksten te presenteren. Een video om een vacature uit te lichten past uitstekend in deze ontwikkeling.

Een vacaturevideo is op vele manieren in te steken. Ga je voor een bondige omschrijving van je taken of neem je een potentiële kandidaat gelijk mee in het werk? Wat vaak goed werkt is om een huidige werknemer te laten vertellen wat hij/zij zo leuk vindt aan de functie. Houd goed rekening met je doelgroep en denk na over welk type persoon zich aangesproken moet voelen door de videocontent.

20150714 - Expand Online - Videorecruitment 2Coolblue weet hoe je een vacaturevideo maakt, een mooi voorbeeld is hun 1 april-grap waarbij de vacature ‘pakketknuffelaar’ werd gepresenteerd. De ludieke insteek daargelaten geeft deze video weer hoe je op een pakkende wijze een veelvoorkomende vacature (magazijnmedewerker) kunt presenteren. Op deze manier kun je je onderscheiden van andere werkgevers.

Bron: youtube.com

Solliciteren per video

Om het aantal niet-kwalitatieve CV’s te beperken wordt er steeds meer gekeken naar manieren waarop een kandidaat zich kan onderscheiden. En video geeft kandidaten de kans om zichzelf op meerdere aspecten te onderscheiden dan dat in een motivatiebrief mogelijk is. Tegenwoordig zijn de meeste mensen in staat om met behulp van een telefoon of webcam een video op te nemen. Als werkzoekende kun je binnen een paar minuten een compleet beeld schetsen en jezelf presteren aan je toekomstige werkgever.

Of solliciteren per video geschikt is hangt sterk af van de functie. Potentiële kandidaten voor een zware IT functie kun je waarschijnlijk beter niet vragen om een video in te sturen. Mogelijk werpt dit een enorme drempel op om te solliciteren en bovendien hoeft een geschikte kandidaat in dit vakgebied niet per se iemand te zijn die zichzelf goed kan presenteren in een video. Met name voor banen waar onder meer een vlotte babbel is vereist biedt het solliciteren per video een perfecte mogelijkheid om deze vaardigheden alvast te testen.

Voor de sollicitant is het echter nog wennen. Originele filmpjes maken kan tijdrovend zijn en vermoedelijk zullen veel sollicitanten voor het gemak kiezen. Wij verwachten dat sollicitanten steeds vaker met deze videomogelijkheid geconfronteerd worden.

Wat volgt?

De videomarkt is nog volop in ontwikkeling. Hierdoor is het moeilijk te voorspellen welke richting we exact opgaan binnen Recruitment. Zeker is wel dat video een steeds belangrijkere rol zal spelen in de presentatie van organisatie én kandidaat.
Hoe zie jij de rol van video in recruitment? Laat het weten in de reacties.

Over de Auteur

Peter van Alphen


266 views | Reageer (6 reacties)
 • Thomas

  “Hierdoor is het moeilijk te voorspellen welke richting we exact opgaan binnen Recruitment. Zeker is wel dat video een steeds belangrijkere rol zal spelen in de presentatie van organisatie én kandidaat.”

  Zelden heb ik twee meer tegenstrijdige zinnen naast elkaar zien staan. Waar baseer je in hemelsnaam dat laatste statement op?

  Qua presentatie van een organisatie; Noem mij 1 herhaalbare video campagne die significant en uniek (dwz. elders onbereikbare sollicitanten) heeft geconverteert tegen een redelijk budget?

  Qua presentatie van een kandidaat; Noem mij 1 video tool die bij herhaling succesvol is gebleken in het zichtbaar maken van de kandidaat op een manier die niet via het reguliere CV/profiel te behalen valt.

  #quatsch

 • @Thomas: het is niet mijn artikel en een fan van video ben ik doorgaans niet.

  Maar ik zal je in ieder geval even antwoord geven op je beide vragen, want die zijn nogal makkelijk te beantwoorden voor iedereen die niet onder een steen heeft gelegen of zich laat beïnvloeden door zijn vooroordelen.

  1) Rhinofly -> https://www.youtube.com/watch?v=QJtFk6Sfr3A
  Kosten: marginaal (enkele honderden euro’s en tientallen uren).
  Resultaat: meerdere goede hires.

  2) Politie midden-Nederland
  Voor details zie: http://www.rectec.nl/2009/05/04/de-politie-werft-via-youtube-interview/
  Een woordvoerder moet vooral ook een goede video aanwezigheid hebben.

  Maar je vroeg een tool. Dan kijk ik naar de talentpitch van Arvato: Daar zit een mini video in de talenpitch. Waarom, ze zitten in Venlo, maar het Limburgse accent mag niet te sterk zijn. Dat haal je niet uit een CV.

  Idem trouwens voor het aannemen van retail personeel. Daar focust Startmonday zich nu op. Presentatie is bij winkelverkopers, vooral van kleding, erg belangrijk naar het schijnt.

  Soms kan het dus echt wel nuttig zijn in een proces.

 • Thomas

  Bas, Je moet toch wel onder een steen hebben gelegen als je denkt dat ik onder een steen heb gelegen. Ik lees niet voor niets specialistische blogs in de marge ;).

  1.) Die “campagne” is niet herhaalbaar, zeker niet schaalbaar en ik durf te beweren dat er hier geen unieke conversie is behaald.
  2.) Absoluut leuk voor een specialistische rol maar geenzins toepasbaar als de next big hing in recruitment zoals de auteur doet voorkomen.

  3.) Arvato is een prachtig voorbeeld van onzin. Het is vele, vele malen sneller en goedkoper om gewoon met kandidaten te bellen naar aanleiding van een CV. Het is bovendien het cruciale eerste contactmoment. Dat notabene een klantenservice bedrijf denkt dat iemand liever tegen een camera praat dan interacteert met een toekomstige collega is alleen maar pijnlijk.

 • Jammer Thomas, erg jammer. De cijfers geven je duidelijk ongelijk (Arvato bespaart tonnen door de talentpitch, verloop is van 100% naar onder de 30% per jaar gegaan) en de Rhinofly hires zijn er nog steeds.

  Maar dat ik jou niet zou kunnen overtuigen wist ik al. Gelukkig zijn er mensen die zich er wel interesseren in cijfers en feiten en de realiteit van alledag.

  Wat overigens niet wil zeggen dat video recruitment ‘the bext big thing is’ (dat zegt de auteur ook niet, dat maak jij er van).

 • Thomas

  Ik laat mij graag door cijfers overtuigen Bas, dus als bovenstaande waar is dan more power to them. Heeft er een a/b test heeft plaats gevonden tussen een werkend recruitment proces en de video of was dit de eerste iteratie na een gebroken proces?

  Zolang gaandeweg dit gesprek twee van de drie voorbeelden stilletjes verdwijnen blijf bij het statement dat video in 99% van de gevallen niet de meest efficiente weg naar kandidaten is en zeker minder persoonlijk dan een goede sourcer/recruiter aan de telefoon.

 • Thomas, als je niet de moeite neemt je te verdiepen in een casus, zou je voortaan moeten beginnen met vragen. Het is zo ongeveer de meest beschreven casus, die van de talentpitch, die er is, dus genoeg te vinden. De video pitch is een onderdeel van het geheel. Het voegt iets toe, maar ik heb nergens gezegd dat het de killer app is. Ik geloof niet in killer apps voor iets zo complex als recruitment.

  En je mag zelf weten wat je gelooft. Ik geloof in het toepassen van de juiste tool voor de juiste doelgroep. Gezien de volumes in de sectoren waar video iets kan toevoegen (retail, call centres) denk ik dat die 99% rijkelijk overdreven is.

  Voor de sectoren waar ik momenteel primair bezig ben (techniek, it en recent zorg) heb ik nog een toepassing gevonden.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën