Gediplomeerd stalker

Door Irma Woud op 25-06-2015 13:54.

Stalker AwardsWaar zijn die tijden gebleven, dat je op basis van een vacature in de krant een handgeschreven brief met CV opstuurde, en na een of twee gesprekken werd aangenomen? Tegenwoordig is solliciteren ‘marketing’ geworden, en de sollicitant is een ‘merk’. Alles draait om jezelf profileren, en degene met de grootste ‘bek’, die dat in de regel het beste kan, wordt dan aangenomen. Je hebt als sollicitant in deze tijd een diploma nodig om nog succesvol aan een baan te kunnen komen. Een diploma ‘Stalken’.

CV in 9 seconden

Geen moeilijker doelgroep dan degene die jouw sollicitatie, pardon CV, gaat beoordelen. In negen seconden moet duidelijk zijn of je wel of niet door mag naar de volgende ‘ronde’: het lezen van je motivatie. Negen tellen. En dat met zo’n wispelturige doelgroep. De een wil wel een foto, de ander juist niet. De een wil wel bullets, de ander haat ze. De een wil wel vetgedrukte terminologie, de ander maakt dat zelf wel uit en gooit dat CV op de stapel afwijzingen. De recruiter als Usain Bolt.

Zelf benaderd worden

Eigenlijk ben je al te laat, als je gaat solliciteren op een gepubliceerde vacature. Je moet al lang benaderd zijn door iemand uit je netwerk zodra die vacature beschikbaar komt. En dus moet je zo ongeveer met half Nederland bevriend zijn, èn bij hen op het netvlies staan. Want de kans dat je op deze manier benaderd wordt is wel heel erg klein, tenzij je een heel specialistisch beroep hebt. Welk bedrijf heeft nog geen afdeling Communicatie?

Masterclass Jobmarketing 2.0

En dus vond ik het tijd voor een Masterclass Jobmarketing 2.0. Al denk je na tig jaar alles wel een keertje te weten, tot mijn verrassing leerde ik toch nog heel wat nieuwe dingen:

 • In het CV de belangrijkste woorden achteraan zetten, en onderaan. Dat schijnt het best gelezen te worden.
 • Rijtjes maken (hier dus wel) om het scannen te bevorderen.
 • Alle bedrijven in je werkomgeving in kaart brengen en met hen linken en ze dusdanig blijven ‘spammen’ dat ze jou onthouden en dus als eerste laten weten dat er een vacature beschikbaar komt.

Waarom heb ik nou het gevoel dat solliciteren een kwestie van stalken is?

Volgende week geen blog. Dan ben ik hard aan het werk voor Le Tour Utrecht. Kan ik mezelf daarna weer positief profileren als vakvrouw (want dit blog mag eigenlijk helemaal niet: jezelf profileren als ‘werkzoekende’ is uit den boze).

Over de Auteur

Irma Woud Irma Woud is tekstschrijver/communicatieadviseur/redacteur en op zoek naar een baan. Ze heeft bijna twintig jaar ervaring in de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, toerisme en sport/outdoor. Ze helpt je met effectief communiceren via middelen die doen wat ze moeten doen: de boodschap zodanig overbrengen dat de doelgroep in actie komt. Dit alles uitgevoerd met een ware topsportmentaliteit. Meer weten of Irma inschakelen? Zie www.sportschrijfster.nl


412 views | Reageer (2 reacties)
 • Wendela van der Meiden

  Hallo Irma,

  Dat solliciteren en werk vinden anno nu anders is dan vroeger ( ben zelf ook 52 jaar) heb ik ook meegemaakt helaas. Na het faillissement van Oad reizen ( waar ik P&O’er was) heb ik veel gezien en meegemaakt als het gaat om deze materie. Ik mocht namelijk mijn oud collega’s ( 950) ondersteunen in hun zoektocht naar werk.
  De methodiek van Aaltje Vincent is ingezet (ik heb haar trainingen ook gevolgd) en met veel succes. Velen wisten ook idd niet hoe solliciteren gaat en juist dat kon ik met de Jobmarketingmethodiek goed uitleggen. Het inleven in de wereld van de werkgever/P&O/HR/recruiters etc. is cruciaal, want zij hebben iets wat je als werkzoekende wilt.
  Het in de markt zetten van jezelf zou ik dan omschrijven als : “laat zien wie je bent en wat je kan zonder te liegen en te overdrijven”.
  Ook nu in mijn huidige werk gebruik ik de methodiek, waar ik hele goede ervaringen mee heb.
  Ik wens je veel succes en weet ook “de aanhouder wint”, want dat is ook erg belangrijk.
  Groet,
  Wendela

 • Pingback: ley de proteccion de datos personales wikipedia()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën