outside-the-box-careers-in-lawNa zes jaar solliciteren kan ik een boek schrijven over de soms absurde manier waarop werkgevers in Nederland omgaan met sollicitanten. Van fake-vacatures (we wilden eens zien hoeveel mensen er zouden reageren) tot totale radiostilte, van die afwijzing binnen 5 minuten na het versturen van mijn sollicitatie tot de opmerking ‘je kent de consequenties hė’ toen ik aangaf niet over twee dagen op gesprek te kunnen komen. Hierbij enkele tips van een ervaren sollicitant op een rijtje. Wat Laszlo Bock hiermee te maken heeft? Dat lees je vanzelf.

 

1. Stel een duidelijk functieprofiel op

Zoek je een starter? Zeg dat dan. En beperk je tot de essentie. Dat schaap met vijf poten ga je namelijk echt niet vinden, ook niet als je een stuk of twintig functie-eisen in je vacaturetekst zet.

2. Zet je vooroordelen opzij

Hoezo moet een webredacteur een opleiding Journalistiek hebben? En laat dat specifieke CMS (content management systeem) ook maar weg. Als je er eentje kent, ken je ze allemaal, echt waar! Over leeftijd zeg ik maar niets…

3. Stuur altijd een ontvangstbevestiging

Vooral communicatiebureaus blinken uit in niets van zich laten horen na ontvangst van een sollicitatie. Toon eens respect voor de moeite die een sollicitant voor jou doet en neem tenminste die eerst twijfel weg: stuur een ontvangstbevestiging waarin staat wanneer de sollicitant een reactie van jou kan verwachten. Kleine moeite, groot plezier. En kom dat dan ook na.

4. Blijf communiceren

Haal je de genoemde datum waarop je meer zou laten weten niet? Of wil je de kandidaat nog even achter de hand houden? Laat dat dan even weten. Wel zo netjes. Tenslotte verwacht je dat ook van je nieuwe werknemer. Geef dus zelf het goede voorbeeld.

5. Pas je procedure aan als je geen honderd(en) reacties wilt verwerken

Honderden sollicitaties doorspitten zal niet meevallen, maar in deze tijd kun je dat ook voorzien. Ga daarom zelf actief op zoek. LinkedIn is met dat doel bedacht. Of betrek je werknemers bij je zoektocht, tegenwoordig kent iedereen wel iemand die een baan zoekt. Ga koffie drinken met de gevonden mensen en voor je het weet heb je een eersteklas werknemer te pakken.

6. Durf je eens te laten verrassen

Kijk eens door een andere bril naar de cv’s en motivaties en denk out of the box. Wellicht biedt die ene kandidaat die op het eerste gezicht niet lijkt te voldoen juist wel een prachtige nieuwe inspiratiebron voor je organisatie.

En dan nu Laszlo Bock

Jij wilt een goede werknemer, de sollicitant wil een goede werkgever. Behandel je sollicitanten daarom zoals je je klanten behandelt. Dan krijg je de werknemer die je verdient. Geloof je mij niet? Lees dan de tips van Google HR-topman Laszlo Bock. Die deed ook hele andere dingen voordat hij HR-man werd bij Google. Dus het kan wel.

O ja, ik zoek die ene leuke werkgever (omgeving 030) met betekenisvol werk die het wèl ziet zitten met een 44-jarige tekstschrijver/communicatieadviseur met ervaring in online en offline communicatie in diverse branches, en die mij een fatsoenlijk salaris wil bieden. Zullen wij eens koffie gaan drinken binnenkort?

 

Over de Auteur

Irma Woud Irma Woud is tekstschrijver/communicatieadviseur/redacteur en op zoek naar een baan. Ze heeft bijna twintig jaar ervaring in de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, toerisme en sport/outdoor. Ze helpt je met effectief communiceren via middelen die doen wat ze moeten doen: de boodschap zodanig overbrengen dat de doelgroep in actie komt. Dit alles uitgevoerd met een ware topsportmentaliteit. Meer weten of Irma inschakelen? Zie www.sportschrijfster.nl


407 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën