Solliciteren, of auditeren?

Door Deborah op 11-06-2015 19:47.

Vicki Sue

Solliciteren. Holland’s Latest Freak Show. Nooit eerder lag de praktische definitie van dit woord zo dicht naast die van auditeren. En dan heb ik het niet over audits waaraan grote klanten hun leveranciers periodiek onderwerpen; nee, ik bedoel echt auditeren als in auditie doen! Als in Idols, Holland’s got talent, So you think you can dance, Master Chef, en ga zo maar door.

Dus waar competenties en vaardigheden ophouden en waar foto’s, video’s, mp3’s, pitches, dansjes en gerechten beginnen. Niet te vergeten al die overige manieren die jou onderscheiden van al die ánderen. Want hey, met alleen een goede opleiding die je super snel (Cum Laude!) afrondt en een CV dat laat zien dat je al vroeg wist wat je wilde omdat laten we zeggen je familie al wortelde in de sector waarin jij jouw toekomst ziet, daarmee kóm je er gewoon niet meer. Er zijn kapers op de kust, brothers from another mother, en vijanden die ineens vrienden zijn!

Voordeel: anything is possible, nadeel; hoe máák je het dan mogelijk? Volgens de postmodernistische denkwijze is onzekerheid de enige zekerheid die 100% zeker is. Niet iets om heel lang bij stil te staan als sollicitant, want dit is inmiddels een dooddoener waar (te) makkelijk naar verwezen wordt bij de wat meer inhoudelijke kwesties (“maar waaróm worden er dan geen vaste contracten meer gegeven?”).

Voordat ik te ver afdwaal (want dat kan ik!) ga ik even terug naar de basis: elke economische kringloop bestaat op zijn simpelst uit vraag en aanbod. Ga je er wat dieper op in, dan zie je dat de beloning voor productiefactoren en de prijs voor goederen ook een bepalende, doch fluctuerende invloed hebben. En het zijn nou juist dí­e variabelen, die tegenwoordig tot norm worden verheven. Hoe dat zit? ‘Norm’ doet denken aan ‘normaal’ en ‘gebruikelijk’; ons brein is erop getraind om informatie volgens een bepaald format toegediend te krijgen (voorspelbaar). Dat geldt ook voor vacatureteksten en de eisen waaraan iemand moet voldoen. Het is dus oppassen geblazen hoe je als werkgever je selectiecriteria verwoordt. Je wilt immers als top-werkgever niet dat je te boek komt te staan als discriminerend op schijnbaar triviale zaken als uiterlijk, leeftijd en geslacht, ondanks het feit dat meerdere onderzoeken uitwijzen dat iemand die er representatief (…) uitziet, simpelweg een betere eerste indruk achterlaat.

Hoe dan ook; de grens tussen het belang van de juiste opleiding, ervaring en ambitie en anderzijds lenigheid, zangvermogen, kookkunst en fotogeniek zijn lijkt te zijn vervaagd. De wereld van werk verkeert in crisis! Een vacature voor een financieel onderlegde analyticus kan zomaar worden ingevuld door een atletische, praatgrage fiscaliste die in haar vrije tijd zelfgebakken marsepeintaarten verkoopt aan haar familie.

Als het dan zo is dat je krijgt wat je verdient als je een paar acteer- grimeer- of toneellessen neemt voordat je in aanmerking komt voor datgene wat je bloed, zweet, tranen en een studielening gekost heeft, dan pleit ik voor een nieuwe opzet van het CV. Een CV waarin wordt begonnen met hobby’s en andere vrijetijdsbestedingen. Ach, laat ik meteen mezelf als voorbeeld nemen. Ik ben Deborah en ik maak graag tijd voor hardlopen, het struinen op vlooienmarkten op zoek naar Carrie-Bradshaw-waardig schoeisel, het lezen van literaire thrillers en het volgen van Italiaanse taallessen. Of is dit te standaard?

Turn the beat around

Klik op de afbeelding voor de YouTube-video!

Turn the chair around
Love to hear decision
Turn it upside down
Love to hear decision
Love to hear it

(Vrij naar Turn The Beat Around van Vicki Sue Robinson )

Over de Auteur

Deborah Deborah Pluijmaekers is werkzaam als Recruitment Marketeer bij Brunel. Niet alleen tijdens kantooruren; navigeren tussen vraag en aanbod is immers een continu proces.


248 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën