Wie niet waagt…

Door Irma Woud op 04-06-2015 10:00.

Wie niet waagtWat ik het afgelopen jaar veel te horen heb gekregen, en waar ik me elke keer weer stevig over heb verbaasd, is het volgende. Van een gemeente: ervaring bij een gemeente is een pré (lees: vereiste). Van Yacht: mooi CV hoor, maar onze opdrachtgevers (Rijkswaterstaat, Hogeschool, Rabobank) accepteren alleen kandidaten die al eerder voor hen hebben gewerkt. Van een woningbouwvereniging: wij gaan in gesprek met kandidaten die al eerder bij een woningbouwvereniging hebben gewerkt.

Het gaat niet om jou als zender

Dit betreft allemaal functies als tekstschrijver of communicatieadviseur (met goede pen). Ik snap het niet. Hoezo is ervaring binnen het bedrijf of de branche daarvoor een harde eis? Volgens mij is één van de belangrijkste competenties van een communicatieadviseur/tekstschrijver nou juist dat deze zich (als geen ander) kan verplaatsen in de doelgroep. En dat kun je in principe in iedere branche.

Goed, ik ben zelf geen technicus, dus ik zal me niet zo snel wagen aan het schrijven van stevige technische teksten. Tenzij het voor een doelgroep is die net als ik ook leek is op dat terrein. Dan ben ik namelijk de aangewezen persoon om de juiste vragen te stellen en dus de juiste tekst te schrijven. Valt ie al, het kwartje?

Wat wil je nou als bedrijf: een effectieve tekst die de lezer snapt zodat de lezer dat gaat doen wat jij graag wilt dat ie gaat doen, of een tekst doorspekt met zenderjargon (kennis!) waar de lezer geen jota van snapt met als gevolg een stroom aan telefoontjes en klachten? Snappen jullie nou nog niet waar de kracht van een goede tekstschrijver in schuilt? In elk geval niet in ‘al ervaring hebben bij’.

Waag het eens wel en win!

Beter goed gejat dan slecht verzonnen, dus lees ook vooral even het artikel van Michel van Kats (Contentbureau) over de tien onmisbare eigenschappen voor een waanzinnige tekstschrijver. En waag het dan eens om juist mij uit te nodigen, juist omdat ik géén ervaring heb bij een woningbouwvereniging, gemeente, ziekenhuis of in wat voor branche je ook maar valt. Omdat ik beschik over die tien onmisbare eigenschappen.

Over de Auteur

Irma Woud Irma Woud is tekstschrijver/communicatieadviseur/redacteur en op zoek naar een baan. Ze heeft bijna twintig jaar ervaring in de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, toerisme en sport/outdoor. Ze helpt je met effectief communiceren via middelen die doen wat ze moeten doen: de boodschap zodanig overbrengen dat de doelgroep in actie komt. Dit alles uitgevoerd met een ware topsportmentaliteit. Meer weten of Irma inschakelen? Zie www.sportschrijfster.nl


159 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën