Screen Shot 2015-06-01 at 14.37.01Zenefits is een Amerikaans HR software platform dat snel groeit. Met name in de start-up scene is het erg bekend en start-ups groeien nog wel eens uit tot de nieuwe marktleiders. Vanuit verschillende kanten ben ik de laatste maanden gevraagd naar mijn gedachten over dit ‘unieke model’.

Ze zeggen inmiddels meer dan 10.000 klanten te hebben, dus het platform heeft ‘massa’. Zou het een model voor Nederland zijn?

Free HR Software

Screen Shot 2015-06-01 at 14.43.26Zenefits biedt, eenvoudig gezegd, gratis HR software aan. Van beloning en verloning tot aanwezigheidsplanning en vrije dagen administratie. En nog veel meer. Eigenlijk alles wat een HR pakket moet doen zeggen ze.

Momenteel enkel voor de Amerikaanse markt. Waar het hele beloningsmodel natuurlijk heel anders is. Daar gaan ziektekosten immers via de werkgever en dat is een belangrijk verkoopargument voor hen. Het regelen van goede ‘health insurance quotes’ en ook de pensioenen, die daar individueel gaan is een ondoorzichtige markt waar men transparantie in wil brengen.

Screen Shot 2015-06-01 at 14.43.34In het systeem kan je dus alles bijhouden wat je als (kleine en middelgrote) organisatie zou willen bijhouden. Van je personeelsadministratie tot uren. Van de reiskosten tot de pensioenpremie en de medische benefits die je je personeel geeft.

In de onboarding applicatie kan je zelf controleren of iemand eerlijk is. Je kan zijn adresgeschiedenis bekijken en of iemand voorkomt op terrorisme lijsten of een crimineel verleden heeft. Heel prettig natuurlijk, zeker in de VS.

En dat allemaal… geheel gratis

Business model

Nu kennen we in Nederland ook enkele Freemium HR applicaties, of vooral ATS’en eigenlijk. HROffice en Candidate om er twee te noemen. Echter, dit is freemium, dus je betaald of voor diensten of voor uitgebreidere versies. Zenefits is anders, die is geheel gratis.

Waar verdienen ze dan aan? Aan de kick backs van de producten in het systeem. Als je als kleine werkgever dus ‘health insurance’ afsluit voor je medewerkers ontvangt Zenefits daar geld voor. Hetzelfde geldt voor een 401(k) plan, dus pensioen. Op zich niets mis mee zou je denken. Zeker zolang je maar verschillende quotes krijgt zodat je vergelijkingen kan maken.

Maar dit business model is dus in Nederland bij wet verboden. Nee, kick back fees op zich niet, maar wel van financiële instellingen. Het hele provisiemodel is verboden, en met goede reden. De incentive voor een tussenpartij is namelijk niet meer om het beste product voor jou te regelen, maar het product met de hoogste marge. Ondanks allerlei poging om hier in Nederland iets aan te doen bleek het systeem zo in-en-in gecorrumpeerd dat het hele provisiemodel is verboden.

Dus zie ik Zenefits naar Nederland komen? Nee.

Conclusie

Zenefits heeft een interessant pakket denk ik. Met een boeiend model. Ze bieden veel diensten aan die ik denk dat ook in Nederland gretig aftrek zullen vinden. Het businessmodel kan echter nooit uit gezien het provisieverbod. Even afgezien van het feit dat hun inkomen genererende producten in Nederland slechts beperkt via de werkgever worden geregeld.

Ik denk dat het Freemium model dat Candidate en HR Office hanteren zeker kansrijk is. Het business model ligt echter wel significant anders, omdat de grote marges op financiële producten waar Zenefits van leeft in Nederland niet haalbaar zijn.

 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


387 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën