SollicitatiegesprekHoe gedraag je je bij een sollicitatie? Wat is een goede brief? Wat zijn goede antwoorden?

Toen mede-blogger Irma Woud vorige week een stukje schreef waarin ze het had over de tegenstrijdigheid van adviezen kwam er weer een oud sollicitatietrauma van me naar boven. Of  trauma, een bijzondere ervaring. Ik werkte nog in loondienst en wilde heel graag weg waar ik op dat moment zat.  Ik solliciteerde me drie slagen in de rondte en kreeg sporadisch een uitnodiging (Daarom adviseer ik ook zelden of nooit sollicitanten en enkel recruiters, in solliciteren was ik niet zo goed).

Na een gesprek voor een functie die ik heel graag wilde, maar in de eerste ronde werd afgewezen kreeg ik een advies van de recruiter…

Het advies

Ik had een, dacht ik, goed gesprek gehad. Ik had me goed voorbereid, erop gelet dat ik ook het bedrijf vragen stelde en ondertussen vooral ook mezelf geprobeerd te verkopen. Ik had al hele plannen bedacht die ik voor dat bedrijf wilde doen. Ik zou marketeer worden en ‘het internet’, daar lag de toekomst volgens mij. Daar waren ze het mee eens, daarom zochten ze ook een marketeer met online kennis, toen nog heel uniek in Nederland.

Ik werd afgewezen. De recruiter vertelde me dat ik inhoudelijk een hele goede indruk had achtergelaten. Echter, ik had de plannen al zo ver uitgewerkt, ik was zo goed voorbereid, dat mijn toekomstige baas het gevoel had dat hij niets meer te zeggen had. Ze zei het niet zo letterlijk, maar hij voelde zich bedreigd in zijn functie.

Ze vond het heel erg jammer dat ze me de baan niet kon aanbieden (zei ze) en haar advies was dat ik misschien iets minder moest laten zien dat ik al zoveel plannen had. Ze gaf aan dat in haar ervaring veel managers zich snel bedreigd voelden bij een te goede sollicitant.

Het resultaat

Vlak daarna had ik een ander gesprek. Bij wat me toen een geweldig bedrijf leek en een super mooie functie. Wederom voor een marketing functie. De marketing manager had ik meteen een klik mee. Ik hield me meer op de achtergrond en hoewel ik al precies wist hoe ik mijn doelstellingen zou moeten halen antwoordde ik vooral in zinnen als ‘nou, het moet natuurlijk binnen de bestaande strategie passen’ en ‘ik wil graag voortborduren op wat er in andere regio’s gebeurt’ of niet te vergeten ‘ik heb daar natuurlijk wel over nagedacht, maar wat doen jullie nu wat succesvol is’?

Ik mocht wel op een tweede gesprek komen, waarin ik met heel veel moeite dezelfde strategie hanteerde. Ik heb mezelf minimaal tien keer op mijn lip gebeten om niet mijn hele strategie die ik al bedacht had uit de doeken te doen. De partner van het bedrijf zat erbij. De man aan wie ik uiteindelijk verantwoording verschuldigd was. Een man die behoorlijk wat arrogantie leek te hebben (in een beroep dat ook daarom bekend staat, arrogantie).

Ik werd afgezegen met de reden: de andere kandidaat had duidelijk beter nagedacht over wat hij wilde met de functie en hij had al een heel plan uitgewerkt wat hij wilde gaan doen.

Mijn advies

Er is dus geen goed of fout. Er is dus geen one-size-fits-all. Ben vooral gewoon jezelf als je gelooft dat je heel goed bent in de functie die je wilt vervullen. Ja, je moet wel sensitief zijn wie tegenover je zit, maar als jij doet wat jij wilt doen, vind je vanzelf het bedrijf dat bij je past.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


792 views | Reageer (1 reacties)
  • irma

    Zo zie je maar weer…. Dank voor deze goede tip!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën