Is dit wat voor jou?

Door Irma Woud op 21-05-2015 10:00.

28-over-used-tips-the-anti-social-mediaDat mensen met je meedenken als je op zoek bent naar een baan is uiteraard heel fijn. Soms tenminste. Als ze snappen wat voor baan je zo ongeveer zoekt. En dat is kennelijk best lastig. ‘Ze zoeken nog vrachtwagenchauffeurs’, hoor je dan, terwijl je zoekt naar een baan als communicatieadviseur. Of je krijgt een vacature toegestuurd in Groningen, op 2,5 uur reizen (enkele reis) van je woonplaats. Welke hulp is dan wel handig?

Netwerk

Ik heb eigenlijk het meeste baat bij hulp uit mijn zakelijke netwerk. Oud-collega’s snappen wat ik zoek en weten wat ik kan. Als zij in hun bedrijf of omgeving horen dat er een functie beschikbaar komt, ben ik het best geholpen als zij mij onmiddellijk een seintje geven en nog liever, mij in contact brengen met de juiste persoon. Op deze manier heb ik vanaf 2009 steeds tijdelijk werk gevonden. En via mijn vrijwilligerswerk ben ik nu enkele uren per week betaald aan de slag.

Tips, tips en nog eens tips

Solliciteren is tegenwoordig meer Personal Branding dan ooit te voren. Ik stam nog uit de tijd van handgeschreven brieven, waarbij mijn mooie handschrift vaak al wonderen deed. Maar de bibliotheek staat vol handige boeken met sollicitatietips en hoe gebruik te maken van Social Media en online netwerken. Al spreken ze elkaar soms ook weer tegen. Zo lees ik in enkele boeken hoe ik het beste kan antwoorden op de vraag naar je ‘slechte’ eigenschappen. Namelijk zodanig, dat je er toch positief uitkomt. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je wel eens ‘te’ enthousiast reageert, maar jezelf wel weer terug kunt fluiten. Lees ik vervolgens afgelopen week in de krant dat dit juist wordt afgeraden. Kennelijk stellen werkgevers een eerlijk antwoord nu weer op prijs. Het valt niet mee om ‘goed’ te solliciteren, zoveel is wel duidelijk.

De tiende tip kan raak zijn

Hoe meer werkzoekenden, hoe meer spam. Iemand die wilde linken op LinkedIn om mijn CV gratis te checken bleek een waardeloos contact te zijn met na lang wachten tips die nergens op sloegen. En ik zit ook niet direct te wachten op een emigratie naar het buitenland. Stages en startersfuncties hoef je iemand met twintig jaar werkervaring evenmin aan te bieden.

Het is lastig iemand die werk zoekt goed te helpen zonder te vervallen in clichés of nutteloze tips. De sollicitant in kwestie is tenslotte expert op het gebied van solliciteren. Maar blijf vooral doorsturen. Want je zult maar net met die job komen die wèl raak is. ‘Is dit wat voor jou?’ Ja zeker!

Over de Auteur

Irma Woud Irma Woud is tekstschrijver/communicatieadviseur/redacteur en op zoek naar een baan. Ze heeft bijna twintig jaar ervaring in de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, toerisme en sport/outdoor. Ze helpt je met effectief communiceren via middelen die doen wat ze moeten doen: de boodschap zodanig overbrengen dat de doelgroep in actie komt. Dit alles uitgevoerd met een ware topsportmentaliteit. Meer weten of Irma inschakelen? Zie www.sportschrijfster.nl


234 views | Reageer (2 reacties)
  • De enige waarheid over die tips is… dat ze altijd en nooit waar zijn. Elk mens is anders. Dus iedereen reageert anders op bepaalde antwoorden. Een paar voorbeelden:

    Doorzettingsvermogen is vaak een ‘positieve eigenschap’ die heel veel mensen zeggen te hebben (ik las laatst een onderzoek dat dat onder vrouwen zelfs de meest genoemde positieve eigenschap is). Ik associeer doorzettingsvermogen met een gebrek aan planningsvaardigheden. Want als je goed plant, hoef je niet steeds ‘door te zetten’ om je deadline te halen. Dit overigens vanwege verschillende mensen in mijn omgeving (zakelijk en privé) bij wie dit het geval was. Waar of niet, het is mijn associatie.

    Perfectionisme is een eigenschap die ik heel erg kan waarderen, terwijl ik ook weet dat heel veel recruiters dat weer associeren met ‘nooit op tijd af’. Wat vaak ook waar is. Maar ik weet van mezelf dat ik ook heel perfectionistisch ben, maar de deadline altijd voorop stel, dus voor mij zit die negatieve associatie er niet bij.

    Creatief is ook zo’n eigenschap waar ik niet veel mee heb. Omdat de mensen die zichzelf meestal als creatief omschrijven, dat in mijn ervaring vaak niet zijn en de echt creatieven, die zien vaak mensen die nog creatiever zijn, dus omschrijven zich niet als zodanig.

    Dus de waarheid… die is er niet.

  • Pingback: Je gedrag bij een sollicitatie | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën