Filmpje

Door Irma Woud op 07-05-2015 07:43.

filmpje makenEen tijdje terug schreef ik nog over mijn twijfels over het maken van een filmpje voor een sollicitatie. Maar nu moet ik er echt aan geloven, want ik wil reageren op een vacature waarbij een filmpje van één minuut een verplicht onderdeel is van de sollicitatieprocedure. Tijd om echt creatief te gaan worden dus, want ik wil natuurlijk wel boven de andere kandidaten uitsteken. Wat een geluk dat ik twee weken geleden een geweldige workshop in pitchen heb gevolgd van Pep Up (Marije Swaak). Die kennis komt nu wel heel goed van pas, kijk maar.

CV afraffelen of je eigen verhaal vertellen?

Om nog wat inspiratie op te doen heb ik enkele voorbeelden bekeken op internet. Tot mijn verbazing kom ik vooral filmpjes tegen van kandidaten die beginnen met het noemen van hun naam en leeftijd, en vervolgens hun CV beginnen af te raffelen. Precies zoals het volgens mijn workshop Pitchen NIET moest dus. Dat is mooi, want ik heb mijn script al klaar liggen en dat gaat over mij als persoon. Mijn CV en motivatie zijn tenslotte ook deel van de sollicitatie, dus die kan de werkgever zelf wel lezen. Als ik het alleen zo al anders doe dan de rest, vergroot dat vast mijn kansen.

Help, ik ben een amateur!

Nou ben ik geen filmfanaat, niet voor èn niet achter de camera. Ik hoef meestal niet zo nodig in beeld. Maar ja, ik wil deze baan wel heel graag bemachtigen, dus nood breekt wet. Omdat ik vooral geen clichéfilmpje wil maken van mezelf voor een witte muur, heb ik bedacht dat ik fietsend in beeld wil. Waarom op de fiets? Omdat fietsen (op de racefiets wel te verstaan) één van mijn passies is. Maar ja, zie jezelf maar eens te filmen, al fietsend met één hand aan het stuur en in de andere een telefoon met alleen een camera aan de achterkant. Gelukkig wil vriendlief wel meefietsen zodat hij kan filmen. Hoef ik alleen nog maar mijn verhaal in één minuut te houden.

Het script: wat heb ik deze werkgever te bieden?

Met de lessen van Marije in mijn achterhoofd, en de aanwijzingen van de werkgever dat het filmpje vooral moet gaan over wie je bent, wat je passie is, en waarom ze mij moeten kiezen, maak ik een script. Dat ik al fietsend in beeld kom, zegt natuurlijk al het een en ander over mij, dus daar haak ik op in. Ik vertel wat mijn passies zijn, vertaal deze naar eigenschappen die ik in mijn werk gebruik, en daag ze uit voor mij te kiezen. Na een keer of drie staat het erop. Jawel, driemaal is scheepsrecht, ook hier.

Het resultaat

Af en toe rij ik een heel klein beetje uit het beeld, maar mijn verhaal is met wat wind op de achtergrond toch luid en duidelijk genoeg. En ach, dat het niet zo gelikt is maakt het wat mij betreft juist wel authentiek. Ik heb het dus doorgestuurd. En te horen gekregen dat ik eind mei meer zal horen. Mijn geduld word dus flink op de proef gesteld.

Zelf kijken?

(Met dank aan de zeer effectieve tips van Marije Swaak, Pep-up)

Over de Auteur

Irma Woud Irma Woud is tekstschrijver/communicatieadviseur/redacteur en op zoek naar een baan. Ze heeft bijna twintig jaar ervaring in de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, toerisme en sport/outdoor. Ze helpt je met effectief communiceren via middelen die doen wat ze moeten doen: de boodschap zodanig overbrengen dat de doelgroep in actie komt. Dit alles uitgevoerd met een ware topsportmentaliteit. Meer weten of Irma inschakelen? Zie www.sportschrijfster.nl


476 views | Reageer (4 reacties)
  • mooi Irma! Creatief en oprecht. Vooral het einde ik kom eraan en dan hard wegfietsen is leuk. Succes n de verdere sollicitatie procedure!

  • Dank je wel, leuk om te horen!

  • Leuk filmpje, ik denk dat het steeds meer gevraagd zal worden om een persoonlijke film te maken. De tijden veranderen, ook de sollicitatie eisen.

  • Pingback: “Uw sollicitatie is uitstekend” | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën