verantwoordelijkheid-lalalala2-211x300In Februari schreven we al dat de participiatiewet vooral werk creëert voor mensen die er beleid voor maken, niet voor de mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Dat bleek toen uit cijfers van Participatiewerkt, het jobboard voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. In januari van dit jaar waren er namelijk 20 vacatures voor de doelgroep van de in totaal 160 vacatures waarin het woord ‘participatiewet’ voorkwam. Dus zeven keer zoveel beleidsvacatures dan relevante vacatures.

De cijfers van maart zijn nog steeds dramatisch. Het aantal vacatures waarin de participatiewet voorkomt is inmiddels gestegen tot 200, maar daarvan zijn er slechts 39 voor de doelgroep. Dus nog steeds vijf keer zoveel beleidsvacatures dan relevante vacatures.

unnamed

Beleid is niet voor de doelgroep?

Ik blijf zitten met mijn vraag: waarom denken we altijd dat we beleid moeten maken, of zelfs kunnen maken, met mensen die niet uit de doelgroep komen. Waarom zijn de beleidsvacatures niet juist voor de doelgroep? Wie kan er beter bij een bedrijf beleid maken voor mensen met een handicap tot de arbeidsmarkt dan… iemand met een arbeidshandicap? Ik ken ze wel hoor. Mensen die een arbeidsmarkthandicap hebben, denk aan spastisch zijn, in een rolstoel zitten of een ander label hebben, maar echt meer dan slim genoeg zijn om bij een bedrijf hier beleid voor te maken!

De participatiewet. Alle goede intenties ten spijt, vrees ik dat het weinig succesvol zal worden op deze manier.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


889 views | Reageer (2 reacties)
 • Dag Bas,
  Het is zeker de vraag of het wat gaat worden met de participatiewet. Ik betwijfel echter of dat aan de kwaliteit van het beleidswerk zal liggen. Er zijn genoeg andere factoren die meebepalen en belangrijker zijn. Zoals de hoeveelheid beschikbaar werk.
  Je (eigenlijke) punt over het inschakelen van doelgroepen bij het maken van beleid snijdt hout. Ik weet niet of het daardoor beter zal worden, want de doelgroep van de Pwet is wel heel divers. Maar het gaat hier dan deels ook om het principe. Overigens kun je doelgroepen zeker wel bij het maken van beleid betrekken, zonder ze ook dat baantje te geven.
  Los van de vraag wie zo’n baan moet krijgen, is het ook wel een beetje logisch dat gemeenten specifieke beleidsfuncties in de aanbieding hebben (dat is overigens vaak ook een stoelendans van ambtenare die elders wegmoeten). Dat is tijdelijk, volgend jaar normaliseert zich dat weer.
  De aanleiding waar je mee begint, lijkt als een soort bewijs te dienen. Dat is toch wat te formeel gedacht. Niet elke vacature in het kader van de Pwet wordt geadverteerd. Ik denk zelfs dat de meeste baankansen op de werkvloer ontstaan door jobcreation en dat soort technieken. Het jobboard dat je noemt laat ons graag geloven dat er nog veel moet gebeuren. Ze zijn ook nieuw, commercieel en timmeren aan de weg. Niks mis mee, maar het kleurt de weergave van de feiten.

 • Sonny Fransicus Heijden

  Door de Participatiewet kunnen gemeenten sinds 1 januari bijstandsgerechtigden een verplichte tegenprestatie opleggen. Met bedenkelijke gevolgen, vindt Kuin. ‘Wat hier wordt gecreëerd is werken zonder loon. Het is uitbuiting. Werk dat gewoon betaald zou moeten worden wordt verdrongen,’ zei Kuin gisteren bij de bespreking van de resultaten.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën