Bijzondere afwijsredenen

Door Bas van de Haterd op 21-04-2015 12:47.

irritatieDe laatste tijd hoor ik regelmatig redenen van afwijzing waarbij ik twijfel. Is dit nu heel erg slim en hebben ze gelijk? Bedoelen ze iets anders? Geven ze de afgewezen sollicitant zo een goed gevoel en veel hoop? Zijn ze eerlijk of is het een farce….

Ik zal er een aantal delen en roep iedereen op om vooral ook de meest bijzondere redenen in de comments te delen.

Je past te goed in het team

De persoon in kwestie zou te goed in het team passen. Waarschijnlijk een hele goede klik hebben met iedereen die er al werkte, maar dit bedrijf zocht nu juist meer diversiteit.

Je bent al te ver ontwikkeld

Deze sollicitant, met nul jaar ‘echte’ werkervaring, net afgestudeerd, solliciteerde op een traineeship. De persoonlijke ontwikkeling zou echter al zo ver gevorderd zijn dat de opdrachtgever verwachtte dat deze persoon te snel uitgekeken zou zijn.

Je bent te creatief

De sollicitant had teveel goede ideeën, maar dat had de directeur zelf ook al. Hij zocht juist iemand om de ideeën uit te werken. Hoewel de ideeën die de kandidaat had goed waren zocht de directeur geen tweede ‘ideeën machine’.

Je komt niet uit de regio

Hoewel je profiel heel goed aansluit vrezen we dat je het hier (hoge noorden) lastig zal krijgen. We betwijfelen of je er wel zal kunnen aarden en of je wel geaccepteerd wordt. Noorderlingen zijn toch een apart slag mensen.

Ik ben benieuwd, welke bijzondere, niet standaard ‘ongeschikt’ afwijsredenen hebben jullie door de jaren heen te horen gekregen of (als recruiter) gegeven?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.023 views | Reageer (7 reacties)
 • Jos

  We hebben je interwebs activiteiten gescreend en je schrijft stukjes die ons niet bevallen

 • Haha Jos, die zou als mensen eerlijk waren best regelmatig op mij van toepassing hebben kunnen zijn, toen ik nog solliciteerde

 • Henriette Penning

  Ja, bijzondere afwijzingen zijn het zeker, maar ik vind ze niet gek. De laatste vind ik wel vreemd, want dan had diegene niet eens uitgenodigd hoeven worden. Waar de sollicitant vandaan kwam, stond vast ook al in zijn of haar CV. Maar de andere afwijsredenen duiden erop dat de werkgevers inderdaad op zoek waren naar “aanvullende” kwaliteiten op reeds aanwezige kwaliteiten binnen het team waar de vacature was. En dat vind ik juist slim.

 • @Henriette, de laatste was afwijzing op een brief weet ik toevallig, dus is niet uitgenodigd. Toch vraag ik me altijd af of je niet vooroordelen laat spreken. Maar ja, dat doe je bijna altijd.

 • Henriette Penning

  Een vooroordeel is het in het geval van die afwijzing op de brief zeker. Aannemen dat iemand niet zal kunnen aarden in een nieuwe omgeving zonder dat je diegene gesproken hebt, is vreemd.
  In die andere situaties blijft het een “oordeel”, maar wel op basis van wat iemand heeft verteld. Als je de indruk hebt dat iemand vooral een innovator is terwijl je een afmaker zoekt, dan kun je dat al tijdens het gesprek checken. “Bedenk je liever zelf creatieve, nieuwe ideeen, of werk je aangeboden ideeen liever uit. Wat past beter bij je?”
  Met teveel creatievelingen in je team, bestaat het risico dat er wel altijd heel veel opties en nieuwe ideeen zijn, maar dat het nooit zover komt dat iets nou echt goed wordt uitgewerkt/afgemaakt. En zo iemand heb je dan wel nodig….

 • Op een vacature voor ‘webredacteur met maximaal 8 jaar ervaring’ reageerde ik, met 5 jaar ervaring, natuurlijk op. Ik kreeg als afwijzing dat ze mijn cv perfect vonden, maar dat ik te veel ervaring had… Ik heb ze uiteindelijk maar bedankt en gewezen dat ook voor een functie van P&O-functionaris een cursus rekenen niet te duur hoefde te zijn.

 • Ooit ontving ik een afwijzing met als reden:
  “Qua persoonlijkheid denken wij dat u ….”.

  De rest weet ik niet meer, maar ik vroeg mij natuurlijk dan ook vooral af, hoe de -anonieme- schrijver zich in vredesnaam een beeld had kunnen vormen van mijn persoonlijkheid? We hadden elkaar immers nog nooit gezien; laat staan met elkaar samengewerkt!

  Naderhand legde een ervaren recruiter mij uit, dat daarmee gewoon werd bedoeld: “We vinden u te oud!”.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën