Calimero

Door Irma Woud op 23-03-2015 07:32.

CalimeroAls kleuter was ik fan van Calimero. Dat kuiken dat zei: “zij zijn groot en ik is klein!” Als sollicitant voel ik me soms ook wel een beetje Calimero. Solliciteren bij een multinational werkt toch heel anders dan solliciteren bij een organisatie met pak ‘m beet twintig, of vooruit, maximaal honderd medewerkers. Niet alleen is de concurrentie multigroot, ook persoonlijk contact wordt een stuk lastiger. En dat heeft gevolgen voor de sollicitant, want ja, Calimero wil ook wel eens groot zijn.

Doe mij maar echte mensen

Ik hoorde er voor het eerst over tijdens de bootcamp ‘Hoe vind ik een baan’ van Geert-Jan Waasdorp. Dat er machines bestaan die je CV beoordelen. Vooral grotere bedrijven, zoals multionationals, schijnen met dit soort machines te werken. En dat je in dat geval dus moet zorgen dat je CV daar goed doorheen komt, door er de juiste termen in te zetten.

Noem het naïef maar tot die tijd schreef ik mijn CV nog altijd voor een mens van vlees en bloed. Voor een persoon die tussen de regels door kan lezen. Dat zal een machine nooit kunnen. Wie weet welke goede kandidaten die bedrijven zo mis lopen. Aan de andere kant kun je je ook afvragen of je als kandidaat wel past bij zo’n gerobotiseerde organisatie. Zou Calimero zich daar thuis voelen?

Onpersoonlijk

Wat ik bij kleinere organisaties altijd prettig vind is het persoonlijke contact. Je kunt voor informatie bellen met de manager, zodat je ook gelijk een indruk krijgt van degene die jouw baas zal worden. Het is ook gemakkelijker om je een beeld te vormen van de werknemers bij zo’n kleiner bedrijf.

Bij een multinational wordt het wel erg lastig om op te vallen in de berg sollicitaties als je er niet iemand kent die er werkt en die je kan introduceren, is mijn indruk. Het hele sollicitatieproces wordt er al snel onpersoonlijk door. Ook open sollicitaties hebben hier vaak geen zin, want die worden niet in behandeling genomen. En het blijkt altijd lastig (zo niet onmogelijk) een recruiter persoonlijk te spreken te krijgen.

Tsja, multinationals, als jullie Calimero geen kans geven om binnen te komen, missen jullie wellicht een hele goede medewerker. Want Calimero is al lang niet meer dat kleine kuiken. Ze is uitgegroeid tot een prachtige zwaan!

Over de Auteur

Irma Woud Irma Woud is tekstschrijver/communicatieadviseur/redacteur en op zoek naar een baan. Ze heeft bijna twintig jaar ervaring in de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, toerisme en sport/outdoor. Ze helpt je met effectief communiceren via middelen die doen wat ze moeten doen: de boodschap zodanig overbrengen dat de doelgroep in actie komt. Dit alles uitgevoerd met een ware topsportmentaliteit. Meer weten of Irma inschakelen? Zie www.sportschrijfster.nl


332 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën