sollicitatievideoAls sollicitant hou ik natuurlijk zoveel mogelijk in de gaten wat de nieuwe trends zijn op sollicitatiegebied. Dus knipperde ik met mijn ogen toen ik op Twitter las dat de sollicitatievideo steeds meer ‘in’ raakt. Dat brieven schrijven niet hip is, had ik al begrepen, en ook het fenomeen filmpje is niet nieuw. Maar of dit voor mij, niet fotogenieke schrijvende communicatieadviseur, gaat werken? Ik heb zo mijn twijfels.

Uiterlijk is niet altijd belangrijk

Voor representatieve functies zoals verkoper of receptionist kan ik me voorstellen dat een filmpje direct iets toevoegt. Immers, je ziet gelijk hoe de kandidaat eruit ziet, hoe deze praat en zich presenteert. Net zoals binnenkomende klanten dat gaan zien. Maar er zijn ook beroepen waarvoor dat een stuk minder relevant is. Een tekstschrijver die voornamelijk achter zijn bureau zit beoordeel je (hoop ik) toch vooral op zijn schrijfkwaliteiten, en hoeft er dus niet uit te zien als een mannequin (toch?).

Knappe kop die niet van het scherm spat

Niet iedereen is gezegend met een knap uiterlijk, helaas. Zo vind ik mezelf ook niet erg fotogeniek. Mijn ogen zijn te klein en gaan ook nog eens schuil achter een bril (en nee, ik kan geen lenzen in omdat ik littekens op mijn ogen heb). En mijn haar is ook niet direct je dat. Ik vraag me dan ook af of een video mijn kansen niet juist volledig teniet doet. Ik heb wel een knappe kop, maar spat nu niet bepaald van het scherm. Dus als ik dan voornamelijk op mijn uiterlijk wordt beoordeeld, slinken mijn kansen enorm.

Een stuntelig filmpje maakt ook een rare indruk

Met mijn twee linkerhanden en perfectionistische inslag in gedachten, zie ik mezelf niet zo snel zelf een leuk filmpje opnemen. Ik heb geen statief en beschik evenmin over een goede camera. Dat wordt dus rommelen met mijn Windows telefoon waarmee ik niet eens een selfie kan maken, of de iPad waarvoor ik dan iemand anders nodig heb om mij te kunnen filmen. Gaat zo’n stuntelig filmpje mij daadwerkelijk aan een baan helpen? En het is de vraag of ik een professional kan betalen. Maar als ik het zou doen, dan zou ik het ook zo goed mogelijk willen doen.

Als communicatieadviseur met schrijfkwaliteiten hou ik het voorlopig toch maar even op het schrijven van die brief.

Over de Auteur

Irma Woud Irma Woud is tekstschrijver/communicatieadviseur/redacteur en op zoek naar een baan. Ze heeft bijna twintig jaar ervaring in de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, toerisme en sport/outdoor. Ze helpt je met effectief communiceren via middelen die doen wat ze moeten doen: de boodschap zodanig overbrengen dat de doelgroep in actie komt. Dit alles uitgevoerd met een ware topsportmentaliteit. Meer weten of Irma inschakelen? Zie www.sportschrijfster.nl


404 views | Reageer (5 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën