vacaturetekstLaten we het eens hebben over de vacaturetekst. Dat is tenslotte vaak het eerste wat je ziet als sollicitant, dus is een eerste goede indruk van groot belang. Alleen al om de juiste mensen te bereiken, en om te voorkomen dat allerlei kandidaten gaan reageren waarop je niet zit te wachten. Dan is het wel belangrijk dat die tekst ook echt vertelt wat er van jou als kandidaat verwacht wordt en wat jij van de organisatie mag verwachten, toch?

De indeling

Een goede tekst staat en valt met een goede structuur. Dus wat is nu een goede indeling voor een vacaturetekst? Eentje die aansluit op wat de kandidaat wil lezen in elk geval. Als sollicitant wil je in de kern vooral het volgende te weten komen:

  • Wat wordt er van mij verwacht in die functie, wat ga ik de hele dag zoal doen?
  • Wat is dat voor bedrijf, vind ik het leuk om daar te gaan werken?

De inleiding moet mij nieuwsgierig maken, en de bedrijfsinformatie onderaan moet mij het gevoel geven dat ik daar graag zou willen werken. En natuurlijk spreek je mij als lezer direct aan met ‘je’ of desnoods ‘u’ (wel wat formeler en afstandelijker).

Hier trouwens een leuk onderzoek naar hoe mensen een vacaturetekst lezen. Lijkt wel op de manier waarop recruiters een CV lezen, eh, scannen.

De functie-eisen

Hier gaat het nog wel eens mis. Je kunt natuurlijk 13 bullets gebruiken, maar dan ben je wel erg veeleisend, of je zoekt letterlijk het schaap met vijf poten dat niet bestaat. Hou dit dus kort. Uit het hierboven genoemde onderzoek blijkt ook dat dit onderdeel het minst goed gelezen wordt, gek genoeg wellicht.

Beperk je dus tot de belangrijkste eisen zoals opleidingsniveau (als er MBO staat solliciteer ik als WO’er zeker niet) en specifieke kennis en/of vaardigheden die onmisbaar zijn. Ik haak bijvoorbeeld af als het volgende wordt gevraagd:

Je hebt bij voorkeur ervaring voor interne communicatie rondom de introductie van lean-werkmethodes binnen technische afdelingen.

Kennis van lean-werkmethodes heb ik echt niet, dus is het zinloos om te solliciteren. Hmm, wel een taalfout trouwens: ervaring voor…..

Maar laat ook geen relevante eisen weg! Dan krijg je als kandidaat al snel het gevoel dat er ‘verborgen eisen’ zijn, als je een afwijzing krijgt met de tekst dat je niet voldoet, terwijl je zelf overal een vinkje hebt staan.

Kijk uit met eisen die vragen op kunnen roepen

Wat bij mij vaak vragen oproept zijn eisen als ‘5 jaar ervaring’ (ben ik met 20 jaar ervaring dan nog wel interessant?). Als er 3 jaar staat, vat ik het op als een startersfunctie en zal ik niet reageren. Maar bij vijf jaar en verder een reeks opsommingen van vaardigheden en kennis om ‘u’ tegen te zeggen….. Ik probeer me er wel niets van aan te trekken, maar toch. Voel me zekerder als er staat 5 tot 10 jaar.

Een ander punt dat ik vaak tegenkom zijn zogenaamde specifieke eisen: ‘Een communicatieadviseur op niveau B/C’. Ik ben in 1996 afgestudeerd aan een universiteit. Welk niveau heeft mijn opleiding dan? En hou zou ik dat moeten weten als kandidaat?

Om nog niet te spreken over allerlei vooroordelen in het werkveld. Waarom zou een webredacteur per sé een journalistieke opleiding moeten hebben? In mijn opleiding Communicatiekunde was Schrijven een cruciaal onderdeel, en ik weet zeker dat iemand die bijvoorbeeld Geschiedenis heeft gestudeerd, een betere schrijver kan zijn dan een student Journalistiek. Zo sluit je bij voorbaat hele goede kandidaten uit. Zonde toch?

Je kunt ook zulke specifieke eisen stellen waardoor ik me afvraag waarom je dan nog een vacature plaatst. Want waarom vraag je om ‘een kandidaat met kennis en ervaring in het internationale werkveld van kinderrechten?’ Zo iemand heb je toch al in je netwerk zitten? Die vind je volgens mij eerder door goed te zoeken op bijvoorbeeld LinkedIn of via je eigen medewerkers. Daar bespaar je jezelf een hoop extra werk mee.

Clichés, loterij en de spatieziekte

Tot slot: kunnen we nu eens ophouden met roepen dat je als kandidaat geen 9 tot 5 mentaliteit mag hebben en dat je vooral moet beschikken over een hands-on mentaliteit, dat je een teamplayer bent (maar toch zelfstandig kunt werken), en (uiteraard) stressbestendig bent? Iedere sollicitant zal over die eigenschappen beschikken. Maar kom op hè, we zijn ook geen übermensen of superman/vrouw, dus hou het wel redelijk.

En denk ook eens aan de termijn. Ik kom bijvoorbeeld nog vacatures tegen waarop je maar liefst vier weken lang kunt solliciteren. Lijkt mij in deze tijd vragen om problemen, tenzij je graag 500 reacties wilt ontvangen. Probeer dan nog maar eens op te vallen als kandidaat, zo maak je van solliciteren echt een loterij.

En kunnen jullie ophouden met de ‘spatieziekte’? Dat is zóóó Engels! In het Nederlands plakken we woorden aan elkaar. Dus niet: ‘communicatie afdeling’, maar ‘communicatieafdeling’. En nee, die fouten vindt de spellingchecker niet. Gewoon de taalregels volgen dus.

Namens alle sollicitanten hartelijk dank!

Over de Auteur

Irma Woud Irma Woud is tekstschrijver/communicatieadviseur/redacteur en op zoek naar een baan. Ze heeft bijna twintig jaar ervaring in de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, toerisme en sport/outdoor. Ze helpt je met effectief communiceren via middelen die doen wat ze moeten doen: de boodschap zodanig overbrengen dat de doelgroep in actie komt. Dit alles uitgevoerd met een ware topsportmentaliteit. Meer weten of Irma inschakelen? Zie www.sportschrijfster.nl


503 views | Reageer (1 reacties)
  • Esther te Winkel

    Leuk stuk weer! En zeker ook relevant… Ik worstel ook nogal eens met het juiste taalgebruik en aansprekende triggers. Vacatureteksten schrijven is een vak apart 🙂


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën