Homerun hondMet Homerun, een nieuwe Nederlandse start-up in HR land, kun je snel en gemakkelijk je vacatures publiceren en desgewenst komen je vacatures op een eenvoudige carrièresite terecht. Elke vacature kun je voorzien van een eigen sollicitatieformulier waarbij je zelf bepaalt welke vragen je aan de sollicitant stelt. Homerun vangt deze reacties op en biedt jou en je selectieteam een tool om deze kandidaten te beoordelen en te ranken. En dat voor €19 per maand per lopende vacature. Maar is het wat?

Visuele benadering

Bij veel recruitmentsystemen en recruitmentsites is de werkwijze: zet de vacature-informatie in de database en de software genereert daar een vacaturepagina omheen: elke pagina is volgens een vast stramien opgebouwd. Homerun heeft een visuele benadering: je bouwt zelf voor elke vacature een pagina. Je kunt vervolgens met allerlei bouwstenen zo’n pagina opleuken. Uiteraard volgens de laatste trends: “responsive”, “flat” en “onepager”.

Neem als voorbeeld het bedrijf Crowded. Zij zoeken Freelance PHP Engineers (klik even door). Naast de tekstuele informatie is de vacature verrijkt met animaties van het product waar je aan gaat werken, foto’s van collega’s en het kantoor en de laatste blogs. Deze vacature ziet er volstrekt anders uit dan b.v. de vacature iOS developer bij Blendle. Beide vacaturepagina’s zijn met drag & drop in elkaar gezet.

Mogelijkheden

Zodra je een account aanmaakt, stelt Homerun je een aantal vragen, zodat veel instellingen alvast voor je worden ingeregeld.

Homerun current situation

Erg slim: ze maken van de gelegenheid gebruik om je meteen een aantal vragen te stellen over hoe je tegen recruitment aan kijkt en welke aspecten daarvan voor jou prioriteit hebben. Die antwoorden hebben geen directe invloed op de huidige functionaliteit, maar levert hen bruikbare inzichten op voor de “roadmap” van Homerun. Bij de doorontwikkeling van Homerun kan daarmee rekening worden gehouden.

Uiteraard heb ik aangegeven van alle functionaliteit gebruik te willen maken, zodat ik alle mogelijkheden kan uitproberen. Hieronder volgen mijn bevindingen.

Carrièresite

De carrièresite beslaat slechts één pagina (voorbeeld: Crowded). De functionaliteit is vrij beperkt: een opsomming van vacatures, zonder verdere zoekmogelijkheden. Het uiterlijk en de layout van de pagina is via drag & drop aan te passen. Je kunt zelf bepalen of je gebruik wilt maken van deze pagina. Vanuit een bestaande website zou je naar individuele vacatures op Homerun kunnen verwijzen.

Vacaturepagina’s

Elke vacature heeft een eigen pagina. Per vacature kun je die m.b.v. drag & drop samenstellen. Eventueel kun je een bestaande vacature kopiëren en als startpunt gebruiken. Naderhand aanpassingen doorvoeren, gebeurt dan ook op individuele basis. Je kunt blokken met content toevoegen, wijzigen, verplaatsen en verwijderen. Er is een beperkte keus in lettertypes.

Homerun pagebuilder

Een vacature heeft een eigen URL die je bijvoorbeeld kunt gebruiken kunt gebruiken op social media. Momenteel worden alle pagina’s onder het homerun.hr domein ondergebracht, maar bij de instellingen staat al een aankondiging dat je binnenkort ook gebruik kunt gaan maken van je eigen domeinnaam.

Sollicitatieformulier

De inhoud van het sollicitatieformulier kun je afstemmen op de bijbehorende vacature. Je kunt aangeven welke persoonlijke informatie de sollicitant kan invullen. Sommige velden kun je verplicht maken, maar het uploaden van een CV-document vreemd genoeg niet. Je kunt aanvullende vragen stellen, die zijn altijd optioneel. Een sollicitatieformulier biedt altijd de mogelijkheid om gebruik te maken van een LinkedIn profiel. Die mogelijkheid kun je overigens niet uitschakelen.

Homerun apllication form

Het resulterende formulier heeft ook weer een eigen URL. Via die URL wordt op de specifieke vacature gesolliciteerd en kan op Jobboards worden gebruikt, zodat ook die sollicitaties via Homerun lopen.

De ontvangstbevestiging die de sollicitant in zijn e-mail ontvangt, is wel erg summier.

Homerun - ontvangstbevestiging

Verwerking sollicitaties

Per vacature stel je vast uit welke personen het selectieteam bestaat. Zodra er een nieuwe sollicitatie ontvangen wordt, ontvang je van Homerun een e-mail met een knop waarmee je de sollicitatie kunt bekijken. Je feedback geef je in de vorm van een aantal sterren en een korte toelichting. Kandidaten komen geranked terecht op het “leaderboard”.

Homerun leaderboard

Vervolgens kun je bepalen welke kandidaten worden uitgenodigd of afgewezen. Het recruitmentproces is zonder veel detail te volgen via het “statusboard”. Daarin wordt de statussen “Qualified”, “Interview”, “Offer” en “Hired” onderkend. Deze manier van administreren geeft ruimte voor misverstanden. Betekent “Interview” nu dat de kandidaat uitgenodigd moet worden of uitgenodigd is? Of heeft het interview al plaats gevonden? Het systeem kent wel het onderscheid tussen “Disqualified” en “Disqualified and notified”. Dit onderscheid is niet consequent doorgevoerd.

Homerun statusboard

Bij het afwijzen van sollicitanten kun je gebruik maken van sjablonen met de mogelijkheid om de afwijzingsmail te personaliseren.

Talentpool

De talentpool is als “minimum viable product” uitgevoerd. Je kunt een sollicitant het label “Talentpool” geven, waardoor de persoon in een kaartenbakje wordt opgenomen onder vermelding van de functie waarop werd gesolliciteerd en een notitie. Je kunt de talentpool op trefwoord (maar niet binnen documenten) doorzoeken. Zodra je serieus met talentpools aan de slag gaat, voldoet dit al snel niet meer. Ik verwacht dat Homerun hier nog wel verbetering in aan gaat brengen.

Homerun talentpool

Analytics

Dit geeft met een aantal kengetallen weer hoe succesvol je werving is.

Homerun houdt per vacature bij hoe vaak

 • een vacature is bekeken
 • er op de sollicitatieknop is gedrukt
 • het sollicitatieformulier is ingestuurd
 • er gedeeld is Facebook en Twitter
 • hoe vaak de vacature via andere websites is bezocht

Momenteel gaat er iets fout in het bijhouden van het aantal sollicitanten. Dat wordt vast nog opgelost.

Homerun analytics

Beperkingen

Alles “smoelt” lekker, maar de sollicitatie-ervaring komt op een aantal momenten toch wel in de verdrukking. De belangrijkste twee:

 1. Voor veel functies is het hebben van een LinkedIn profiel niet erg voor de hand liggend. De sollicitatiemogelijkheid via LinkedIn moet je voor dat soort functies kunnen deactiveren om te voorkomen dat er een hoger functieniveau wordt gesuggereerd.
 2. De ontvangstbevestiging is erg basaal en weinig informatief. Er wordt geen uitleg gegeven over de vervolgstappen. Momenteel maakt Homerun hiervoor geen gebruik van sjablonen die je zelf aan kunt passen. Ook hiermee mis je een kans om een goede indruk bij de sollicitant achter te laten.

Als je maken hebt met grote aantallen vacatures en/of sollicitanten, biedt Homerun onvoldoende ondersteuning voor het proces. Je kunt vacatures aantrekkelijk presenteren, maar als je behoefte hebt aan uitgebreide mogelijkheden voor “branding” en het aanbieden van achtergrondinformatie, gaat dat niet binnen de “onepage”-aanpak lukken.

Conclusie

De twee beperkingen m.b.t. de sollicitatie-ervaring moeten echt opgelost worden. Ik denk dat de jongens van Homerun dat op korte termijn kunnen oplossen. Ik zal hen over mijn bevindingen op de hoogte brengen.

Of Homerun bij je organisatie past, hangt grotendeels af van de omvang van je recruitmentactiviteiten en je ambitie tot professionalisering daarvan. Ik verwacht niet dat grote organisaties er snel gebruik van zullen maken. Zij zullen vallen over zaken die ze niet kwijt kunnen zoals arbeidsvoorwaarden, carrièremogelijkheden en persoonlijkheidstests. Wie wel? MKB en startups waarbij er geen recruitmentafdelingen zijn opgetuigd, maar waar wel snel gehandeld moet worden.

Over de Auteur

Tom van der Valk Tom van der Valk is consultant/projectmanager e-HRM bij Blyxum, gespecialiseerd in het toepassen van e-HRM voor in-, door-, en uitstroom van medewerkers.


1.880 views | Reageer (2 reacties)
 • Hi Tom,

  Dank voor je uitgebreide review! In korte reactie op je artikel, we hebben zojuist (16 Feb 2015) een update gedaan waarin een aantal van je punten opgelost zijn:

  Je kunt nu:
  – je eigen domeinnaam toevoegen
  – CV documenten verplicht maken
  – LinkedIn uit te zetten
  – je eigen tekst in de ontvangstbevestiging toevoegen

  Mochten bezoekers nog functies missen of andere feedback hebben, horen we dat uiteraard heel graag!

  Groet,
  Thomas

 • Thomas, goed te horen dat mijn aanmerkingen al bij jullie op de roadmap stonden en inmiddels tot aanpassingen heeft geleid. Succes met de doorontwikkeling van Homerun!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën