Succesvol-solliciteren-voor-introverte-mensenDat we in een extraverte wereld leven wordt zelfs duidelijk in de diverse functiebeschrijvingen. Van heel expliciet: ‘We zoeken een extravert persoon’, of ‘We zoeken een hilarisch iemand ….’, tot ‘Je beschikt over een flinke portie humor’. Tsja….. Als meer intro- dan extravert mens begin ik dan toch wel eens te twijfelen. Willen ze nou dat ik de hele dag grappen en grollen loop te maken op kantoor? Dan ben ik niet helemaal (understatement voor helemaal niet) de persoon die ze zoeken. Eline Sluys schreef speciaal voor introverte mensen een boek over hoe zij hun kwaliteiten beter zichtbaar kunnen maken. Eens kijken wat ik hiervan kan leren.

Introvertenbrein

In het eerste hoofdstuk beschrijft Sluys het introvertenbrein. Gelijk een eye-opener waaruit blijkt dat introverte mensen op een andere manier energie opdoen dan extraverte mensen. Ik herken me daar onmiddellijk in: ik hou inderdaad niet erg van mensenmassa’s en drukte om me heen, en kom tot de beste conclusies als ik een tijdje op een onderwerp heb kunnen kauwen. Toch prettig om te weten dat er in die zin niets mis met mij is, en dat de logische verklaring is dat mijn hersens gewoon anders zijn aangelegd. Maar leg dat maar eens uit aan die werkgever die een extraverte, hilarische, enthousiaste en humoristische medewerker zoekt.

Het sollicitatiegesprek

Daar gaat het volgende hoofdstuk over: hoe kun je je als introvert persoon voorbereiden op het sollicitatiegesprek en ervoor zorgen dat jouw sterke punten wèl naar voren komen? Voor mij zit hier ook gelijk de teleurstelling. Ik word tegenwoordig niet eens meer uitgenodigd voor een gesprek, dus voor mij is de grote vraag: hoe val ik nog op tussen al die honderden kandidaten? De kans op een gesprek is net zo groot als het winnen van de loterij.

Ik herken de angst voor een sollicitatiegesprek ook niet, maar dat komt wellicht omdat ik daar in de loop der jaren wel genoeg ervaring mee heb opgedaan en ook al lang geleden heb geleerd een gesprek in te gaan met het perspectief vanuit mezelf: is dit bedrijf en deze baan echt wat ik zoek, pas ik hier wel? Een inzicht dat ook Sluys de lezer aanraadt.

In dit hoofdstuk, en het daaropvolgende over succesfactoren, biedt Sluys diverse oefeningen die je helpen je kwaliteiten in kaart te brengen en geeft ze tips hoe je dit met de juiste woorden en lichaamstaal kunt vertellen. Voor degenen die hier nog niet zo veel ervaring mee hebben is dit in elk geval heel handig en je kunt er direct mee aan de slag.

Laat je introverte kwaliteiten bloeien

We moeten het als introverten doen met een op extraversie gerichte buitenwereld, al zou het natuurlijk wel mooi zijn dat werkgevers en recruiters ook beseffen dat introverte mensen zo hun eigen kwaliteiten hebben, en dat zij in staat zijn dit ook te lezen in de motivaties en te zien als die persoon tegenover hen zit bij een sollicitatiegesprek. Mij sprak het volgende gezegde nog het meeste aan, waarmee Sluys eindigt:

‘Iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in bomen te klimmen, zal hij zijn hele leven geloven dat hij dom is’ (Albert Einstein)

Dat zou ik al die recruiters, managers en werkgevers die mijn sollicitaties beoordelen nu wel eens toe willen schreeuwen. Heel extravert.

Over de Auteur

Irma Woud Irma Woud is tekstschrijver/communicatieadviseur/redacteur en op zoek naar een baan. Ze heeft bijna twintig jaar ervaring in de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, toerisme en sport/outdoor. Ze helpt je met effectief communiceren via middelen die doen wat ze moeten doen: de boodschap zodanig overbrengen dat de doelgroep in actie komt. Dit alles uitgevoerd met een ware topsportmentaliteit. Meer weten of Irma inschakelen? Zie www.sportschrijfster.nl


950 views | Reageer (4 reacties)
  • Tip: verdiep je eens in de term HSP. Mocht je er meer over willen weten, staat het je altijd vrij om me een mailtje te sturen.

    Daphne

  • Heel goed dat er een boek is geschreven voor introverte mensen. In mijn coachpraktijk bereid ik zowel introverte als extraverte mensen voor op hun sollicitatie gesprekken. Voor beide type mensen geldt dat als je de kracht van je eigen (introverte of extraverte) gedrag kent, je in het gesprek dit gedrag ook gemakkelijker kan laten zien en als pré presenteren. Voor sommige functies is introvert gedrag echt handiger en andere functies vragen om extravert gedrag. Dit inzicht is niet altijd aanwezig bij werkgevers. Een team met alleen extraverte mensen kan best supergezellig zijn. Een introvert persoon kan dan een goede aanvulling zijn, als het extraverte team de toevoeging van een introvert persoon op waarde weet te schatten. Een DISC training kan in zo’n geval tot een goed samenwerkend team leiden.

  • In het eerste hoofdstuk beschrijft Sluys het introvertenbrein. Gelijk een eye-opener waaruit blijkt dat introverte mensen op een andere manier energie opdoen dan extraverte mensen.

  • Nathalie

    Hoewel ik de opmerking van Daphne hierboven waardevol vind (het is voor iedereen wel eens goed om zich te verdiepen in wat het betekent hoog sensitief te zijn), lijkt het in deze context wel alsof introvert en hoog sensitief gelijk aan elkaar zijn. Dat is nou juist het issue waar ik als redelijk extravert type tegenaanloop als ik probeer uit te leggen dat ik toch echt hoog sensitief ben… Laten we de twee termen dan ook niet met elkaar verwarren.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën