BaanbrekersHet aantal werklozen in ons land is helaas al weer gestegen, zo meldde de nieuwslezer vanmiddag op de radio. Werkloosheid is dus een hot item in ons land, en uiteraard zie je dat dan ook terug op televisie. RTL4 zendt het programma ‘Ik zoek een baan’ uit, elke zaterdagmiddag tussen 17.00 en 17.30. En afgelopen najaar had Avro/Tros het programma ‘Baanbrekers’, iedere woensdagavond om 20.30 uur op NPO 2. De oproep van RTL4 had ik helaas gemist, maar ik had me wel aangemeld voor Baanbrekers. En zo werd ik dus ineens geschikt bevonden voor de functie van Tankwagenvuller.

Vragenlijst

Tankwagenvuller? Jij? Met een universitaire opleiding Communicatiekunde en twee linkerhanden? Hoe kan dat nou? Nou, het was niet alleen Tankwagenvuller, ik was ook geschikt voor de volgende functies (hou je vast):

 • Projectmanager Gereedschapmakerij
 • Zelfstandig Kok
 • Verkoper Juwelier
 • Servicemonteur Machines
 • Werkvoorbereider/Calculator Elektro
 • En als mijn partner mee wilde doen: Gastheer en –vrouw in een wintersportgebied

Toen ik de mail las ben ik maar in onbedaarlijk lachen uitgebarsten.

Bij mijn aanmelding voor het programma moest ik een vragenlijst invullen met veertig vragen. Die vragen gingen onder andere over mijn interesses en karaktereigenschappen. Het was meer een persoonlijkheidstest. De uitkomst ervan werd niet aan de kandidaten meegedeeld, maar vormde wel de basis voor de vacatures waarop ik kon solliciteren voor het programma. Dan krijg je dus dit soort combinaties. Met mijn CV in de hand zou ik hier natuurlijk nooit aan gekoppeld zijn, maar op basis van een karaktertrek als ‘solistisch’ snap ik de combinatie met die Tankwagenvuller wel. Dat is ook een solistisch beroep, zo bleek uit de betreffende uitzending.

Conclusie

Het tv-programma heeft dus niets voor mij kunnen betekenen. Gelukkig wel voor de mensen die ècht geschikt zijn als tankwagenvuller of zelfstandig kok. Ook kreeg ik een hele aardige reactie van één van de redacteuren, die zelf ook worstelt met de huidige arbeidsmarkt en haar tijdelijke contract bij het programma zag aflopen. Gedeelde smart….

Iets minder vond ik het advies aan een kandidate voor de Juwelier om het in de Communicatie te gaan proberen. Hoe realistisch is dat, wetende dat deze dame 50-plus is en geen ervaring heeft in die branche?

Als WO-opgeleide zijn de situaties niet zo herkenbaar. Ik heb weinig gemeen met een lasser of metaalarbeider, al herken ik hun worsteling om een baan te vinden wel. Omdat werkgevers moeite hebben met het vinden van technisch personeel, kan een tv-programma daar snel scoren. Dat wordt een stuk lastiger in bijvoorbeeld Marketing en/of Communicatie met te weinig vacatures voor te veel goede kandidaten.

Of ik wat kon met de adviezen van het panel? Ik vond vooral de adviezen aan de werkgevers leuk om te horen. Dat ze niet duidelijk genoeg zijn in hun functiebeschrijving of dat ze het salaris te laag stellen (er willen er al genoeg voor een dubbeltje op de eerste rij zitten tegenwoordig). De tips voor de kandidaten ken ik inmiddels wel.

Baanbrekend was het programma nog niet, maar aandacht op tv is altijd goed. Van mij mag Baanbrekers een vervolg krijgen.

Over de Auteur

Irma Woud Irma Woud is tekstschrijver/communicatieadviseur/redacteur en op zoek naar een baan. Ze heeft bijna twintig jaar ervaring in de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, toerisme en sport/outdoor. Ze helpt je met effectief communiceren via middelen die doen wat ze moeten doen: de boodschap zodanig overbrengen dat de doelgroep in actie komt. Dit alles uitgevoerd met een ware topsportmentaliteit. Meer weten of Irma inschakelen? Zie www.sportschrijfster.nl


225 views | Reageer (1 reacties)
 • Beste Irma,

  Ten eerste gefeliciteerd met al die verschillende beroepen van u! Zo ziet uit als iemand echt wil werken en weet precies wat wil bereiken! Vind helemaal leerzaam voor anderen die alleen maar huilen “ik kan dit niet, ik kan dat niet enz.”

  Groeten


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën