TegeltjeVroeger hingen er bij mijn beste vriend tegeltjes in de wc. Denk niet bij het laatste vel, de volgende redt zich wel! Leven is het meervoud van lef! Tegenwoordig gebruiken we geen tegeltjes meer maar Facebook, LinkedIn en Twitter. Nog wel op de wc.

Spreuken en gezegdes, net zo waar en irritant als clichés. Voor iedere situatie is er één. Iedereen die zich bezighoudt met werk, komt te vaak de meer dan bekende uitspraak van Confucius tegen: Kies een baan waarvan je houdt en je zult nooit in je leven meer een dag hoeven werken.

Ook deze is waar. En een cliché. In Nederland werk je van start tot pensioen zo’n 80.000 uur. Als je uitgaat van een gemiddeld huwelijk, dat 14 jaar duurt, en rekent met 8 uur per dag bij elkaar zijn, kom je uit op de helft. Confucius zag in zijn tijd al, dat je collega’s vaker ziet dan je partner. En je partner kies je zelf (in de meeste gevallen)!

Recruiters krijgen dagelijks veel cv’s te verwerken. Niet vreemd dat zij deze scannen om aan andere werkzaamheden toe te komen. Verschillende onderzoeken noemen verschillende getallen. Laten we uitgaan van een gemiddelde leestijd van 1 minuut. Dat is niet veel. Weinig zelfs, maar vergeleken met de 6 seconden die uit Brits onderzoek komt een eeuwigheid.

In die minuut moet jij als sollicitant duidelijk maken waarom jij wat wil doen. Daarnaast moeten er ook nog zaken in als: opleidingen, werkervaring, talenkennis, software, hobby’s et cetera. Test je cv. Lukt dat in 60 seconden?

Waarschijnlijk niet. Cv’s die screenbaar zijn in die ene minuut hebben een kans. Of je het leuk vindt of niet. Kennis is macht. Laat zien wie jij waarom bent en voor welke baan ze jou moeten bellen. Ga uit van eigen kracht. Die droombaan moet geen sprookje worden. Want de recruiter is geen tovenaar.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.524 views | Reageer (6 reacties)
 • John

  Als recruiters (in het algemeen) wat meer tijd aan een CV besteden dan die 60 seconden waar ze zich door drukte etc. achter verschuilen en tijd nemen om te willen zien waarom een kandidaat wel de juiste persoon is voor een functie. In plaats van snel en oppervlakkig te bepalen waarom iemand niet de juiste kandidaat is. Dan zouden veel meer vacatures worden ingevuld!

 • René

  Het heeft – volgens mij – niet zozeer met de drukte te maken, maar dat je een eerste schifting moet doen. Zeker in deze tijd waar er veel vraag is en weinig aanbod. Tenminste, zo heb ik het ervaren bij het maken van een eerste selectie bij het aannemen van een nieuwe collega. Je wilt zo snel mogelijk overzicht zien te krijgen.
  Gaat dit te “lastig” dan val je gewoon buiten de boot.
  Zorg dus dat je boodschap eruit springt. Wees fris en verrassend met je beschrijving!

 • Has

  Om een keuze te maken uit het aanbod van de CV’s wordt ook een criterium aangehouden van leeftijd.
  Boven de 45 jaar word je al grotendeels opzij gelegd.
  Die personalia staan altijd boven aan.
  Ook al voldoe je aan de juiste criteria voor die functie.
  Men dient nu eens na te gaan hoeveel ervaringsdeskundigen je met die schifting nu weggooit.
  Waarom is een jongere persoon beter als een oudere met veel ervaring?
  De gedachte dat ouderen vaker ziek zijn is klinkklare onzin.
  De ouderen hebben ook vaker meer hart voor de zaak.
  Geeft de ouderen met hun ervaring een kans om te werken.
  Dit zal voor de samenleving meer opleveren.

 • Lara

  Ja, of de starters zou een kans kunnen worden gegeven om hun eerste werkervaring bij te schrijven, in plaats van door gebrek aan ervaring ook op de afgewezen stapel te worden gegooid. Ik snap best dat er een enorm aanbod van kandidaten is, en bedrijven kunnen simpelweg vragen wat ze willen, maar soms twijfel ik eraan of ze hun droomwerknemer (28-32, single, cum laude afgestudeerd, met minstens 5 jaar werkervaring op niveau, en spreekt vier talen vloeiend) ooit gaan vinden…

 • wim

  @Has en @Lara jong en oud, beide lopen tegen dezelfde gevolgen aan. Beide met een andere oorzaak. Dank voor jullie opmerking en veel succes/sterkte.

 • Lara,

  Ben momenteel bezig met een nieuw ALL Security Company die diverse Security Services wereldwijd biedt.

  Wanneer een participerende investeerder zich meldt zijn we binnen 2 maanden operationeel!

  Interesse, Connect with me on LinkedIn Jeffrey Roy ten Cate.

  Mvgr.

  Jeff ten Cate

  e: jefftencate700@gmail.com


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën