Kennis is macht. Kennis leidt tot begrip. Dat geldt bij veel zaken. Denk aan Frans woordjes leren op de middelbare school. Hoe meer woorden je kent, hoe meer begrip van de taal je krijgt. Hoe beter de balbeheersing, hoe meer tijd je hebt om te zien welke medespelers vrij staat.

Hetzelfde geldt voor solliciteren. Hoe meer kennis je hebt van: het bedrijf, de functie, de reden van de vacature, waar men op selecteert, hoe groter de kans dat jouw afgestemde cv aansluit. Meer kennis is niet alleen het functieprofiel lezen en de site van het bedrijf bekijken.

Meer kennis is uitzoeken waarom de vacature bestaat? Wie is weggegaan of weg moeten gaan? Wat zegt deze (ex) medewerker over het bedrijf en de functie? Wat wordt van je verwacht? Is het vreemd om de vertrekkende medewerker te benaderen voor meer info? Via LinkedIn is deze vaak te vinden. Een mailtje kan veel informatie opleveren. Hoe vaak ben jij benaderd door jouw mogelijke opvolger? Als dat zou gebeuren, hoe reageer je dan? Stap eens uit je comfortzone!

Informatie zoeken gaat verder. Wie is de leidinggevende/manager van de afdeling? Wat is zijn/haar achtergrond? Werkervaring? Opleiding? Alumni? Zo kun je ook meer informatie ophalen over het bedrijf. Wie werken er? Ken je daar iemand? Kun je hem/haar benaderen en vragen stellen?

Solliciteren is geen wedstrijd, maar een zorgvuldig proces waarbij vraag en aanbod jarenlang samen werken. De belangrijkste vraag is misschien wel of jij er wil werken?

Voor de meeste mensen is een andere baan een life changing event. De laatste jaren is dit veranderd, maar een nieuwe baan en collega’s heeft enorm veel impact. Het ontbreken ook, maar dat is een ander verhaal.

Een werkzoekende doet er goed aan zich te realiseren dat een nieuwe baan dagelijkse kost is voor de recruiter. Hoe leuk de recruiter het ook vindt om iemand een nieuwe baan te bezorgen, het is business as usual. Dit beseffen is bruikbare kennis. Kennis is macht. Kennis werkt. Net als jouw cv. Dat moet ook werken.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


992 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn