vsWerving & Selectie kun je omschrijven als de constante strijd tussen Sollicitanten & Recruiters. Als de juiste afstemming tussen Vereisten & Vaardigheden.

Voor sollicitanten zijn vereisten in vacatures veelal ondoorzichtig en onrealistisch. Soms lijken combinaties zelfs onmogelijk. Sollicitanten krijgen de indruk dat de ondoorgrondelijkheid van  vereisten gebruikt wordt om iemand af te kunnen wijzen in plaats van dat deze voort komt uit behoefte.

Aan de andere kant verbazen recruiters zich dagelijks over sollicitanten die niet voldoen aan het profiel, maar die wel solliciteren. Reden genoeg voor recruiters om een standaard afwijzingsmail op te nemen in hun software.

Sollicitanten en recruiters zitten duidelijk niet op een lijn. Is hier sprake van een onoverbrugbare kloof of een noodzakelijk kwaad? Het antwoord zit in het momentum. Niet in goed of slecht. In de huidige markt is werving & selectie beter te omschrijven door werving > selectie. Het werven van kandidaten is niet zo moeilijk. Het aanbod is enorm. Het probleem zit in de juiste kandidaat selecteren.

Trekken we deze vergelijking door, dan krijg je sollicitanten < recruiters en vereisten > vaardigheden. Sollicitanten < recruiters als het om invloed, macht en keuzes gaat. Dit geldt omgekeerd voor vereisten > vaardigheden. Voldoen aan de vereisten is belangrijker dan de gevraagde vaardigheden beheersen.

Tel de drie vergelijkingen op en je ziet dat recruiters het voor het zeggen hebben. Waar de nadruk ligt bij selecteren op basis van de vereisten.

Kandidaten die overgekwalificeerd zijn, komen niet aan de bak. Ze beheersen de vaardigheden, maar voldoen niet aan de vereisten. Als een recruiter HBO vraagt, dan past WO soms net zo slecht als een opleiding op MBO niveau. Als branchekennis een vereiste is, dan schiet alleen interesse in die branche te kort. Vervelend, maar de huidige arbeidsmarkt is samen te vatten met de vergelijking:

Selecteren + recruiters + vereisten = baan.

Vijf jaar geleden was dit heel anders. Toen was de vergelijking: werven + sollicitanten + vaardigheden = interesse (vanuit de sollicitant). Iedere periode heeft zijn eigen vergelijking.

Hoe kun je hier als sollicitanten voordeel uit halen? Besef is één. Daarnaast geldt kennis is macht. Realiseer je goed dat een recruiter voor een groot deel jouw kansen bepaalt. Ze hoeven niet veel aan werving te doen, dus ligt hier een verantwoordelijk voor de sollicitant. Zoek zelf de vacature en reageer. Verwacht niet dat de recruiter jou belt. En als laatste. Laat in het cv zien dat je aan de gestelde vereisten voldoet en wie weet wordt 1 + 1 + 1 = jouw baan!

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.406 views | Reageer (4 reacties)
 • Ronald

  Is het onderhand tijd, om het gebeuren genaamd “Strijd”, eens voorgoed te begraven en mensen niet meer voor Jan l** op te laten draven, gewapend met een cv of resume?

  Our Universe is a natural place of Abundance. We only need to change our vision and frequency, in order to get what we want, Go go were we want to be, SHAPE and CREATE our own unique future ……. Once we have learned let go of this ancient and outdated “dominating, fighting and war-worshipping” mindset… then abundance (of work, income, happiness) will flow into our lives naturally again. Dat is een ver-eiste en die vaardigheid moet getraind worden, to make this world a better place for all of us 😉

 • Mark

  Helemaal eens met Ronald. Mooie quote over het denken in overvloed ipv schaarste. De war-worshipping mindset is ook ooit geiniteerd door het boek ‘War in Talent’ van McKinsey.
  Titel van de tekst had van mij mogen zijn ‘Laat je netwerk voor je werken’. De macht zou bij de recruiter liggen, maar m.i. is dat alleen bij een markt waarbij er overvloed aan aanbod is. Wanneer de vraag overheerst, zoals in mijn vakgebied, dan ligt de balans wat meer in het midden.

 • @Mark sterker, als de vraag naar arbeid toeneemt ligt het in de lijn der verwachting dat er snel schaarste ontstaat. En daarmee slaat de vergelijking de andere kant op.

 • Voor elke sollicitatie geldt het dringende advies, of als reactie op de toonzetting in het artikel van Wim, dwingende advies om de vraag volledig te kennen. Zodat jij weet wat jou positie is ten opzichte van de vacature en de cruciale selectie criteria. Zaak is hoe dan ook om via je netwerk deze informatie te hebben zodat je in je reactie op de vacature kunt anticiperen op deze criteria. Nog steeds kom ik (te) vaak tegen dat de sollicitant uitgaat van de gedachte dat de vacature een nauwkeurige en betrouwbare beschrijving is van het werk wat gevraagd wordt te leveren. De rol die recruitment in deze markt kennelijk inneemt bevestigd de noodzaak om je als sollicitant beter te informeren wat mij betreft juist. Elk nadeel heb z’n voordeel 🙂


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo&#039;n poster op de deur?Wethouder van Verkeer &amp; Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën