xl3461_sollicitant-verkiest-rekruteringseventWat is normaal? Hoeveel is normaal? Als je geen baan hebt, hoeveel moet je dan doen om die te vinden? Het UWV heeft het over vier sollicitatie-activiteiten per maand. Dat is dus niet vier sollicitaties per maand, vier brieven eruit doen, maar vier activiteiten. Eén sollicitatie die leidt tot een gesprek in dezelfde maand zijn twee activiteiten.

Voor sommigen is dit al veel, voor velen is dit heel weinig. Ik merk, zowel privé als online, dat de meeste mensen in het uiterste zitten.  Een artikel met tips krijgt op verschillende fora veel negatieve reacties. Voornamelijk in de tend van: er zijn toch geen banen. Het is onzin, al het werk levert toch nooit iets op. Een groep mensen die deze vier activiteiten van het UWV eigenlijk wel veel vindt.

En dan is er een hele grote groep mensen die eigenlijk 24 uur per dag bezig is met werkloos te zijn. Op de vraag hoeveel vakantiedagen een werkzoekende nodig heeft kwamen veel reacties die ik ook veel zie. Namelijk dat zelfs op vakantie ze niet kunnen ontspannen. Mensen met een continu schuldgevoel dat ze niet genoeg doen. Dit zijn de mensen die vier tot vijf sollicitatie-activietein per week aan het UWV doorgeven.

Het systeem

Het systeem gaat uit van de eerste groep. De groep die er met de pet naar gooit. Die volledig gedemotiveerd is, vaak begrijpelijk, in de zoektocht naar een baan. Die dus met een stok achterna gezeten moet worden om toch nog actief te blijven. Niet dat dit veel zoden aan de dijk zal zetten, want geen werkgever neemt een ongemotiveerde werkzoekende aan.

Het systeem houdt geen rekening met al die mensen, en dat zijn er veel, die werk zoeken als full-time baan hebben. Die elke dag om 8 uur opstaan en aan het werk gaan. Want werk zoeken is werken. Die om 8 uur ’s avonds door hun partner gevraagd worden of ze nu klaar zijn met overwerken. Die soms echt een dag vrij moeten nemen en met iemand weg moeten gaan om even niet aan de zoektocht te denken.

Normale werkzoekende

De vraag is: wat is een normale werkzoekende? Ik zou het tussen deze twee uiterste in zoeken. Ik ben die persoon echter nog niet tegen gekomen. De werkzoekende die hard werkt. Die inderdaad in een werkritme zit en blijft. Die dagelijks iets doet. Maar die ook het weekend ook als weekend beschouwd en zich de vrijheid geeft om leuke dingen te doen. Die in de avonduren ook rustig een boek kan lezen zonder zich schuldig te voelen.

Deze blog is dus voor al die mensen die zo hard werken als werkzoekende. Neem af en toe eens een dagje vrij. Ontspan. Voel je niet constant schuldig. Een balans tussen inspanning en ontspanning is de enige weg naar een succesvolle sollicitatie.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


936 views | Reageer (4 reacties)
 • “Op de vraag hoeveel vakantiedagen een werkdoekende nodig heeft”
  Wat is een “werkDoekende” en waarom staat je spellings-controle uit? 😛

  Tja, die activiteiten voor het UWV. Ze vragen er vier, dus ik vul er vier in. Alleen is het nog wel lastig om te bepalen wat nou precies een activiteit is. Is het maken van een website met mijn CV erin een geldige activiteit? Zo ja, hoe zit het dan met het onderhoud van die site? Zijn dat ook geldige activiteiten? Of als een recruiter met mij belt voor meer informatie, is dat een geldige activiteit? Of als ik een vacature afwijs omdat de werkgever veel te ver weg is, is dat een activiteit?
  Ik ben graag weer terug aan het werk maar na 8 maanden in de ziektewet te hebben gezeten is dat niet meer zo eenvoudig voor mij. Ik ben echter laatst uitgenodigd door het UWV om de voortgang te bespreken en ze lieten merken dat ze uiterst tevreden waren over mijn inzet. Kreeg wel de tip om in mijn CV maar niet meer te vermelden dat ik in de ziektewet heb gezeten maar ja, hoe leg ik anders die 8 maanden werkeloosheid uit?
  En ja, als werkzoekende ben ik de gehele dag wel bezig. Het lastige is alleen de tijd die iedere sollicitatie duurt. Je krijgt contact en wisselt gegevens uit. Je gaat op gesprek en mogelijk een vervolg-gesprek en al die tijd moet je overwegen of je nog op andere vacatures gaat reageren. Het kan best leuk zijn als je 20 verschillende sollicitaties hebt lopen maar de bijkomende spanning is een ramp.
  Daarnaast, als ICT’er moet ik ook mijn vakkennis op peil houden, wat betekent dat ik gewoon dagelijks een werk-simulatie simuleer. Ik sta op in de ochtend, neem een ontbijt met een kopje thee en ga achter de computer zitten. Eerst mijn email lezen, reageren op wat belangrijk is en vervolgens aan het werk aan een van mijn hobby-projecten. Gewoon standaard programmeer/developer werk eigenlijk. Rond de middag lunchen en daarna weer doorgaan. In mijn ‘pauses’ even gaan zoeken naar vacatures en regelmatig de telefoon opnemen en praten met de recruiters die mij bellen. (Tijdens het typen van dit al twee telefoontjes ontvangen.) En als de avond begint stop ik met mijn ‘werk’, maak ik mijn eten klaar en ga weer achter mijn computer zitten. Tja, die functioneert namelijk ook als televisie… 🙂
  Kortom, ik ben hardstikke druk bezig. Vrije tijd? Wanneer dan?

 • Oh, vraagje. Ik heb hier gereageerd en mijn CV staat in de link op mijn naam. Telt dit ook als een activiteit voor het UWV? 🙂
  Tijd voor vakantie, denk ik. Weekend is al nabij…

 • @Wim: Ha ha, dat is wel een hele domme fout van me. Ik heb het meteen aangepast, daar kan ik niet eens de auto correct de schuld van geven 🙂

  Jij komt me over al één van die zeer gedreven mensen. Goed om te horen dat je jezelf in dat ritme houdt. Dat is volgens mij (en met mij velen) essentieel voor succes.

  Wat het UWV wel en niet denkt… dat ligt naar ik begrepen heb vooral ook aan je UWV beoordelaar. Ik brand me er niet aan.

 • Om eerlijk te zijn, wat het UWV van mij denkt interesseert mij weinig. Ik heb hun hulp ook niet echt nodig, hoewel ik het op prijs stel dat ik van hen een uitkering krijg. 🙂
  Overigens leek werk.nl mij niet al te waardevol voor sollicitanten maar a.s. maandag heb ik toch een gesprek dankzij een bedrijf dat mij juist op werk.nl heeft gevonden. (En dit keer geen recruiter!) Dus nutteloos zijn ze zeker niet!
  Wat ik belangrijk vind is dat ik een patroon blijf vasthouden, ook al heb ik momenteel geen baan. Een ritme aanhouden is inderdaad essentieel, mede ook omdat ik net uit de ziektewet ben gekomen.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën