carousel_mogelijkhedenAls je langere tijd zonder baan zit. Een uitkering hebt waarvan je net de boodschappen kunt betalen. Soms geld moet lenen van de spaarrekening van de kinderen. Dan komen keuzes in een ander perspectief te staan. Werken om te leven, wordt werken aan overleven. 

Als werkzoekende heb je meestal niet veel keuzes. Als langdurig werkzoekende is iedere baan er een. Vergelijk het met studenten die een kamer zoeken. Het hebben van een kamer is belangrijker dan een goed betaalbare. Vanuit ‘n kamer die betaalbare vinden, is namelijk eenvoudiger. Een sollicitant met baan wordt “hoger aangeslagen” dan zonder. De situatie waar een werkzoekende in zit, bepaalt voor een groot deel de mogelijkheden die er zijn.

Er zijn talloze definities/opvattingen over wat competenties zijn. Een veel voorkomende is dat competenties bestaan uit vier componenten: Talent, houding, kennis en vaardigheden.

Als ik mijn voetbalkwaliteiten vergelijk met die van Ronaldo heeft hij zeker meer talent. Meer nog, hij is gedisciplineerder om het maximale uit zijn voetbalcarrière te halen. Met zijn houding wat betreft voetbal, was ik heel wat verder gekomen dan het 4de van Fc de heikneuters.

Wat kan een werkzoekende hiermee? Jouw houding bepaalt voor een groot gedeelte jouw mogelijkheden. Focus op wat jij te bieden hebt. Laat de situatie niet leidend zijn. Makkelijk gezegd? Zeker. Maar als jij niet de houding, of beter gezegd de intentie hebt om te handelen naar je mogelijkheden, wie biedt je de mogelijkheden dan?

Amy Cuddy heeft hier een mooie speech over gehouden op TedX: Your body language shapes who you are.

Is dit dé oplossing? Nee. Helaas niet, maar alles wat ook maar een beetje werkt, kan dat zetje naar succes zijn. Laat jouw mogelijkheden voor je werken. Net als het cv.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.705 views | Reageer (4 reacties)
  • Beste iedereen, als er 1 belangrijke competentie is die je hebt na 2 jaar werkzoeken is het wel doorzettingsvermogen, toch? En positief blijven dat die leuke, mooie baan er echt voor jezelf is.

  • Met John Koning ben ik het eens,doorzettings vermogen moet je hebben tegenwoordig.Maar ook positief blijven en ik denk ook flexibel zijn in elk opzicht want het is een luxe aan het worden om aangenomen te worden als 50 plusser.

  • Henk Jager

    Ik heb zeker doorzettingsvermogen, ondanks het feit dat ik al ruim twee jaar niet heb gewerkt, m.u.v. een half jaar als bibliotheekmedewerker op reïntegratie basis. Mijn positiviteit laat me wel eens in de steek maar dat is gelukkig maar tijdelijk. Uiteindelijk komt de geschikte fulltime baan wel op mijn pad. Daar ben ik van overtuigd.

  • Dag mede werkzoekenden. We moeten idd de hoop en het vertrouwen in onszelf en onze kennis en kwaliteiten niet verliezen. Dat is een hele kunst in deze tijd voor ons allen.

    Door dit te bereiken doe ik veel fietsen, wandelen, netwerken, solliciteren en ben daarnaast nog creatief bezig, zodat ik de negatieve factor een licht positieve geef. In afwachting van ….. jawel dé baan, waarvan ik overtuigd ben dat ik die ga krijgen. Gewoon…. Omdat ik het wil!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën