Werving_en_SelectieEerder schreef ik hier al over ‘alternatieve pre selectie methoden‘. Bijvoorbeeld voor een IT developer, een marketeer en een recruiter.   Zo kan je een marketeer vragen om een plan te bedenken en de recruiter moest een boolean search string maken. Een designer kan je vragen om zijn of haar portfolio, maar dan geef je starters minder kansen. Dus je kan ook gewoon een wedstrijd uitschrijven, zoals Angi studio doet.

Angi studio is een kleine design studio uit Den Haag. Klein, maar heel goed in mijn optiek. Om die kwaliteit te waarborgen moet elke hire raak zijn. Hun kracht zit in de ‘mobile first approach’. Ze zijn top als het gaat om responsive design. Dat is een vakgebied waar nog niet veel designers heel erg bekend mee zijn. Dus een vacature met een wedstrijd en een bonus. Verander een statische site in een responsive design en als je wint krijg je niet alleen een arbeidscontract, maar ook nog een welkomstbonus.

De wedstrijd

De wedstrijd is heel eenvoudig. Je kan twee pagina’s downloaden en je moet er een responsive design van maken. Dit geeft het bedrijf inzicht in de designkwaliteiten, hoewel veel natuurlijk vast ligt zoals het bij normale klanten ook het geval is. Daarnaast geeft het Angi studio inzicht in de code die de kandidaten maken. Dat is vaak de echte lakmoesproef. De kwaliteit van de designer zit hem in de ‘schoonheid’ van de code.

Inhoudelijk vind ik de wedstrijd dus uitstekend in elkaar zitten. Dat men er ook een concrete prijs aan koppelt, namelijk een welkomstbonus, vind ik ook erg leuk gedaan. Je doet immers net iets meer werk dan in een normale sollicitatie. Enige motivatie vanuit de sollicitant is dus nodig. Overigens zou ik het ook zonder die bonus geen verkeerde vraag vinden, maar de bonus geeft aan dat Angi studio begrijpt dat het een tijdsinvestering is voor de sollicitant.

Het enige dat ik mogelijk anders gedaan had was de prijs loskoppelen van de baan. Immers kan misschien straks de beste designer niet in je team passen. Dan zou hij volgens mij de prijs wel verdienen, maar misschien de baan niet krijgen. Maar goed, ik begrijp ook goed dat er juist voor deze optie gekozen is. Je wilt wel mensen die serieus die baan willen.

Alternatieve (pre) selectie

Ik ben een groot voorstander van alternatieve (pre) selectie methoden. Waarom? Omdat een cv me zo weinig zegt. Het zegt waar je gewerkt hebt en wat je daar gedaan hebt. Niet hoe goed je dat gedaan hebt, wat je kwaliteiten nu echt zijn of wat je ambitie is. Het echt testen van kwaliteiten kan in heel veel sectoren. Zoals Angi studio dit aanpakt bij design vind ik erg goed. Vooral ook omdat hun kracht responsive design is en daar gewoon nog relatief weinig mensen echt heel veel mee bezig zijn geweest. Talent laat zich dan vooral vangen door gewoon het werk te zien.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties met het begrijpen van social media en de gedragsveranderingen die dit met zich meebrengt op het gebied van de arbeidsmarkt. Organisaties huren hem in voor het verzorgen van inspirerende lezingen over de toekomst van de arbeidsmarkt, trainingen over het gebruik van social media voor recruitment of het opzetten van een recruitmentsite. Hij is tevens co-auteur van Personal Brand.nl en auteur van Werken Nieuwe Stijl. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


521 views | Reageer (3 reacties)
  • Dank je wel Bas! Leuk om te lezen. We noemen de functie een front-end developer. Maar bij Angi Studio is die net zo creatief als designer.

    Ik ben heel blij met de keuze die wij hebben gemaakt. Zeker als ik het vergelijk met voorgaande selecties: je krijgt minder reacties, maar veel betere kandidaten.

    Vroeger moest ik vaak door 200 CV’s, motivaties en portfolio’s heen lezen. Maar de CV of ervaring van iemand zegt idd te weinig over wat iemand kan en hoe goed iemand bij een team past. Om starters ook een mooie kans te geven hebben we voor de wedstrijd aanpak gekozen. Je vraagt mensen dan ook echt moeite te doen, je ben dus ook echt gemotiveerd om bij het bedrijf te werken.

    Het is nog twee weken tot de deadline. Maar ik ben van overtuigd dat de winnaar ook echt een topper wordt!

  • Pingback: Henkel Innovation Challenge: nieuwe manieren van werven | RecTec()

  • Pingback: De grootste innovatie in recruitment | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën