xl3461_sollicitant-verkiest-rekruteringseventDe stage. De onbetaalde stage. Geeft die nu uitzicht op een baan of niet? Is het nu een goede weg naar werk? In een zeer uitgebreid en goed doorwrocht artikel in The Economist komt daar een antwoord op: soms. The Economist is ook helder: betaalde stages zouden beter zijn.

Het artikel praat onder andere over de historie van de stage (de eerste was in 1865 in een ziekenhuis in Boston) en de omvang (de big four accountants werken met zo’n 30.000 stagiaires wereldwijd). Het geeft ook de ontwikkeling aan en de recente ontwikkelingen. Zo is een filmstudio al veroordeeld tot het betalen van de stagiaires omdat ze ‘gewoon werk deden’ en gaan steeds meer bedrijven hun eerder onbetaalde stages nu in betaalde stages omzetten.

Ook geeft het een mooi internationaal perspectief. Zo is een stage is Japan een vierdaagse (vaak betaalde) testwerkweek. Persoonlijk vind ik dat niet eens zo heel gek klinken.

Leidt een stage tot een baan?

20140906_IRC621

De grote vraag is nu: leidt een stage tot een baan? Linkedin heeft hiervoor een analyse gemaakt van meer dan 300 miljoen profielen in het westen (Europa en de VS). Het antwoord is helder volgens mij: er zitten grote verschillen tussen sectoren. In de accountancy, die dus zoveel stagiaires aannemen, vaak wel. Bijna 60%.

Bij goede doelen en musea is met iets meer dan 20% dat niet het geval. Wel hebben deze groepen relatief veel stages.

Stage?

De grote vraag is altijd: is een stage nu goed of niet? Het antwoord is volgens mij dat er geen antwoord is. Ik weet uit mijn studie dat ik veel aan mijn stages heb gehad. Ik kon toepassen wat ik had geleerd. Mijn eerste stage was een meewerkstage, met een kleine onderzoekscomponent. Nu zouden veel mensen roepen: dat is werkvervalsing, want 80% van het werk dat je deed was ‘normaal werk’. Ik kreeg er 500 gulden per maand voor, ver onder het minimumloon. Toch was het bijzonder leerzaam. Want in theorie had ik van alles geleerd over onderzoek op de school, in de praktijk leerde ik het echt en ik heb daar nog dagelijks profijt van.

Mijn tweede stage was wel echt een opdracht. De begeleiding vanuit het bedrijf was niet bestaand. Toch heb ik veel geleerd, want mijn project is uiteindelijk werkelijkheid geworden. Ik heb geleerd hoe het is een bedrijfje te starten daar, als onderdeel van een bestaand bedrijf. Ik heb geleerd met bedrijfscultuur om te gaan, en vooral hoe ik dus niet wilde werken. Zonder mijn stages had ik nooit kunnen doen wat ik nu doe.

Gewoon werk

Is het normaal om niet betaald te worden voor gewoon werk? Nee. Is het de eerste keer dat je dat werk gaat doen? Misschien is het dan het leergeld dat je betaalt. Ook al was mijn eerste stage, als marktonderzoeker, vooral meewerken. Vooral cijfers in de juiste kolom zetten, grafieken maken en conclusies trekken. Door cijfer heenkijken en kruistabellen maken zodat je misschien verbanden zag. Gewoon het werk van een onderzoeker, waarbij het mijne natuurlijk extra gecontroleerd werd. Ik was maar stagiair. Het was wel leerzaam, want de theorie die ik op school geleerd had bracht me tot… de helft. De rest was leerzaam, al zag ik dat destijds niet zo natuurlijk.

Risico

Toch moeten we opletten, het kan niet zo zijn dat werk vervangen wordt door enkel stagiaires. Hoewel dit deels ook vaak te zien is in de bedrijfsresultaten. Ik zie veel bedrijven die vooral juniors in stagiaires aannemen en die ook blijven hangen in hun groei. Die na verloop van tijd moeite krijgen met overleven en de volgende stap als organisatie te maken. Uiteindelijk betaald ervaring zich ook uit.

Ik ben persoonlijk niet tegen stages, hoewel ik zelf nog nooit een stagiaire in dienst heb gehad. Ik denk dat ze heel nuttig zijn, maar dat het nu varieert van bedrijf tot bedrijf. Of het een mooie opstap is naar werk? Er zijn prachtige verhalen over zoals de film ‘the persuit of happiness’ en van congressman Paul Ryan. De cijfers geven echter aan dat enige beloning niet zou misstaan.

 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


308 views | Reageer (2 reacties)
  • Gerben Zanting

    Ik vraag me af welke cijfers er bekend zijn over bedrijven die door juniors en stagiaires blijven hangen in hun bedrijfsresuktaat.

  • Ik ken daar geen concrete cijfers over, enkel persoonlijke ervaringen. Ik denk dat het ook niet meetbaar is, er zijn immers niet eens definities van junioren en het is niet mogelijk het te testen. Er bestaat immers geen parallelle wereld.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën