De eerste of de beste CV?

Door Bas van de Haterd op 08-09-2014 07:22.

cvMoet je als sollicitant nu snel solliciteren? Of juist heel erg goed en daarmee wat later?

Het antwoord is afhankelijk van hoe een recruiter werkt. Als er bijvoorbeeld een commissie is die één keer samenkomt om de CV’s door te gaan, gaat het om goed. In de meeste sollicitatieprocedures echter bekijkt één recruiter de CV’s en die worden bekeken meteen bij binnenkomst. Snelheid is dan vaak belangrijker dan perfectie. Niet omdat recruiters er bewust op selecteren, maar het een psychologisch effect in ons brein. Een onbewuste handeling die een groot effect heeft op de selectie van kandidaten. Priming wordt dit genoemd in de psychologie.

In het kort komt het hier op neer. Wat je als eerste ziet of hoort is je primer. Dat is je basis. Daarom blijkt bijvoorbeeld dat websites die beginnen met het duurste product voorop meer verkopen van duurdere producten. Alles er na is goedkoper, terwijl als je met het goedkoopste begint is alles er na duurder. Duurder voelt niet goed, dus we gaan voor een goedkopere optie.

Zo werkt het ook met CV’s. De eerste reacties die gelezen worden zijn de basis. Als er vervolgens één op een uitnodig stapel terecht komt moet de rest beter zijn. De lat wordt steed hoger gelegd. Dus hoe langer je wacht met reageren, des te hoger de lat gelegd wordt.

Uiterste datum

Ik hoor regelmatig van sollicitanten dat er toch een uiterste reactiedatum in staat? Klopt. Die staat er in om mensen het gevoel van urgentie te geven. Het blijkt namelijk dat anders veel goede kandidaten het lang uitstellen. Echter, dat wil niet zeggen dat men pas na die uiterste datum gaat selecteren. Sterker nog, zeker bij kleinere bedrijven, heeft men regelmatig al gesprekken gevoerd voor de uiterste datum om te reageren is vertrekken.

Snelheid voor kwaliteit

Snelheid van een reactie is dus in veel gevallen belangrijker dan de kwaliteit. Niet dat die er niet toe doet. Een foute naam in de aanhef is nog steeds een killer. Laten zien dat je je verdiept het in het bedrijf is nog steeds een pré. Een goed opgemaakt CV is noodzakelijk, maar er is een verschil tussen goed en perfect. Die laatste 5% perfectie in je brief of CV wegen niet op tegen de extra dag die het wachten soms kost.

Dus beste kandidaten: zorg dat je snel reageert op sollicitaties. En beste recruiters, misschien is het soms wel eens goed niet meteen te gaan selecteren.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.091 views | Reageer (8 reacties)
 • Klaas-Johan Bos

  Eh, ‘de CV’ kan wel, maar dan gaat het over de centrale verwarming; ‘het cv’gaat over het curriculum vitae.

  ‘Priming’ is een ander begrip uit de psychologie; ik neem aan dat je de primacy-bias bedoelt, en dan zou het ook handig zijn om de recency-bias in je betoog te betrekken.

  Overigens denk ik dat je beredering niet juist is. Veel recruiters zullen de eerste sollicitaties gebruiken als benchmark voor de sollicitaties die daarna volgen. Een selectie maken op het moment dat de vacature nog ‘open’ staat, maakt het voor de recruiter eenvoudiger het proces te managen, en een goede selectie te maken; beter dan eerst alle reacties af te wachten en in een keer de hele stapel door te werken.

  Dit is juist een manier om het gevaar van een primacy of recency bias te voorkomen.

 • Beste Klaas-Johan,

  De woordspeling ontgaat je blijkbaar. Zoals je in de rest van het stuk kan lezen is overal het CV gebruikt, behalve in meervoud (de CV’s). Echter is de titel een woordspeling op het televisieprogramma ‘de eerste de beste’. Die woordspeling gaat een beetje verloren als hier de correcte spelling gehanteerd zou worden. 🙂

  Ik begrijp niet wat je met de rest van je betoog bedoelt. Volgens mij zeg je namelijk precies hetzelfde. Namelijk dat veel recruiters op basis van de eerste CV’s een benchmark maken. Dat stel ik dus ook. Het maakt het proces makkelijker, maar heeft het risico dat je door je primacy bias dus CV’s die eigenlijk net zo goed zijn, of misschien beter dan de eerste, toch afgewezen worden. Daar gaat de primacy bias juist over. Dus ik snap niet hoe dit het juist voorkomt. Immers selecteer je meteen en ga je daar steeds overheen, in plaats van dat je alles bekijkt en daar de beste uit pakt. Kan je me dat uitleggen?

 • Jasper van Delft

  Beste Bas,

  Bedankt voor je nuttige artikel! Goed om te weten dat dit zo werkt, hoewel het m.i. de recruiter zelf een beter beeld zou geven als pas na de termijn een selectie wordt gemaakt. Dan heb je dat psychologische effect niet en kun je dus objectiever een betere keuze maken wie je uitnodigt voor een gesprek. Helaas is de dagelijkse praktijk natuurlijk zo dat hier vanwege de tijdsdruk vaak van afgeweken wordt.

  Nog even een nabrander over de spelling; cv, en dus niet CV, is de juiste spelling voor zowél curriculum vitae als centrale verwarming. De enige andere variant is c.v. maar die wordt alleen door juristen gebruikt voor commanditaire vennootschap of coöperatieve vereniging.

 • Pingback: Fout, fout, fout!!!!! | RecTec()

 • Liz Bon

  Het is natuurlijk onzin dat de lat hoger komt te liggen als je langer wacht. Dat is alleen het geval als er al goede sollicitaties zijn ontvangen. De lat kan juist ook heel laag liggen. Vaak ontvang je een heleboel ongeschikte sollicitaties. Als er dan een redelijk cv binnenkomt, steekt die er opeens juist beter bij af, terwijl dat soms alsnog steeds minder is dan waar men oorspronkelijk naar op zoek was. Om de analogie van de website door te voeren; als je € 100 te besteden had en alles op een site kost € 200, dan kan iets van € 150 opeens een koopje lijken, terwijl dat niet je uitgangspunt was.

  Maar inderdaad, de selectie begint vanaf het moment dat de eerste sollicitatie binnenkomt, maar als daar in eerste instantie niets tussen zit, wacht je echt wel tot het bittere eind in de hoop op de perfecte kandidaat.

 • Liz Bon

  Ik vergat nog; dat redelijke cv was waarschijnlijk meteen terzijde gelegd als dat het eerste cv was geweest, maar door matige voorgangers wordt het dan serieuzer genomen.

 • @Liz: tja, je kan het onzin vinden, maar de ervaring (en al het wetenschappelijk onderzoek dat er ooit naar gedaan is) leert dat het zo werkt. Inderdaad, als er vooraf een bepaalde priming is gedaan (dat is waar je aan refereert met ‘vooraf budget van 200 euro) kan het zijn dat niemand over die lat heen springt. Vaak zijn profielen echter niet zo heel exact. X jaar werkervaring, Y studierichting. De rest… secundair.

  Recruiters, maar vooral ondernemers, die ik spreek bevestigen dat ze zo werken.

 • Liz Bon

  Ja het wetenschappelijk onderzoek ben ik niet bekend mee nee, maar ik zie zelf vaak dat men de reacties op een vacature ver onder de maat vindt, en dat men daar dan maar de beste uit probeert te kiezen, bij gebrek aan beter. Dat is dan vaak iemand die helemaal niet in de buurt komt van het gevraagde, maar omdat de rest zo slecht was doen ze het er maar mee.

  Veel werkgevers hebben juist idioot hoge eisen; het zogenaamde schaap met vijf poten.

  Ik geloof best dat de eerste reacties de basis zijn waartegen je de daaropvolgende afzet, maar dat zegt nog niks over de eerste die je op de uitnodig-stapel gooit. In mijn ervaring is dat heel lang niks (vanwege dat schaap met vijf poten) en dan uiteindelijk maar een CV dat deels voldoet (een schaap met drie poten) om toch iets te hebben. Dat alles daarna beter moet zijn klopt inderdaad.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën