Smartphoneproof cvHet aantal smartphones blijft toenemen. In december 2013 waren er 8,5 miljoenen smartphonebezitters. Dat is meer dan pc’s! (bron: GFK) Steeds meer bedrijven en jobboards hebben een responsive website. Het ontwerp van een responsive website schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface (bron: Wikipedia).

Hoe zit dat met solliciteren via een smartphone? Dit blijkt meer dan redelijk tegen te vallen. Bij het solliciteren wordt veel informatie gevraagd. Deze is niet makkelijk in te voeren via een smartphone. Daarbij komt dat de gegevens niet altijd voorhanden zijn.

Solliciteren via Facebook, of beter LinkedIn, is wel zo handig. Zij hebben  de benodigde informatie. Qua privacy minder prettig, maar voor een werkzoekende is dit misschien van ondergeschikt belang. Alles wijkt voor een baan.

Solliciteren via de smartphone is nog niet geaccepteerd, beter, geïntegreerd. Je kunt alles handmatig invoeren, maar kleine vingers en veel geduld zijn dan competenties. Laat je cv werken gaat over het cv en wat wel/niet werkt. Vandaag ga ik een stap verder. De vakantie is voorbij, tijd voor wat strijd. Een wedstrijd.

Wie maakt de leukste, beste, mooiste, best bruikbare “smartphoneproof cv”? Het gaat erom dat je met dit cv mobiel kunt solliciteren en indruk maakt op de recruiter. Alles staat vrij. Verras ons.

Deze wedstrijd kent een prachtige prijs! En een jury. De jury bestaat uit Bas van de Haterd, Geert Jan Waasdorp en ik. De prijs is toepasselijk. De winnaar mag gratis deelnemen aan de  Hoe vind ik een baan-Bootcamp  (van November) georganiseerd door  IG. Lees hier de ervaringen van een deelnemer.

Aanleveren van jouw Smartphoneproof Cv kan tot uiterlijk 30 september via miranda@strictlypeople.nl. Vermeld “Smartphoneproof cv” in het onderwerp. De wedstrijd kent een ondergrens van 10 inzendingen. Wellicht mag jij gratis deelnemen aan de bootcamp of beter, vind je een baan door het Smartphoneproof cv! Laat die hersens werken. Net als jouw cv, deze moet ook werken.

#Smartphoneproofcv

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.264 views | Reageer (11 reacties)
 • Hoi Wim,

  Interessante vraag hoe je je CV smartphoneproof maakt. Gelukkig heeft Linkedin hier al op ingespeeld en is je profiel ook goed te bekijken via de smartphone. Het CV wat je normaal meestuurt met een sollicitatie is niet voor de lay-out van een smartphone gemaakt. Het is gemaakt voor het normale A-4 formaat. Als je een smartphone CV zou maken en recruiters willen het uitprinten dan scaled het formaat niet naar A-4 zodat de print dan zijn doel voorbij schiet met de smartphone opmaak. Veel websites die online te bekijken zijn zijn al wel geprogrammeerd om goed leesbaar te bekijken op een smartphone. Het is dan wel naar de lay-out van de betreffende website en niet naar de lay-out wensen van de eigenaar van het CV. Als er meer de wens komt van de opdrachtgevers en recruiters om een smartphone CV te hebben dan gaan veel mensen zie ook maken. Het smartphone CV moet dan ook echter alleen gebruikt worden om te bekijken op de smartphone en niet voor andere doelen worden gebruikt.

 • Rene

  Wim,

  Je moet altijd de tijd nemen om te solliciteren. Als je jou CV laat werken hoef je niet bij de 1e 10 reacties te zitten als je solliciteert. Daarbij hoort een recruiter de tijd voor je te nemen en alle reacties te beoordelen. Wat is het nut van een smartphoneproof CV??? Smartphones zijn ideaal om je mail te checken, korte antwoorden te sturen, internet te scrollen. Maar volledige motivatie brieven schrijven lijkt me overdreven. Je moet namelijk altijd een gerichte motivatie sturen bij een directe sollicitatie en geen standaard brief.

 • pieke hooghoff

  Goed idee, een miniprofiel/cv.
  Ben heel benieuwd.

 • Wil Schoutrop

  Hoi Wim,

  Een smartphone-cv? Mijns inziens kan een smartphone-cv nooit goed zijn en wel om 2 redenen. Op een smartphone is het onmogelijk om duidelijke overzichten te maken van je arbeidsverleden, opleidingsverleden en vaardigheden; daarvoor is het schermpje van een smartphone eenvoudigweg niet geschikt. Daarnaast kan een smartphone-cv alleen op een smartphone gebruikt worden, aangezien dit cv nooit passend kan zijn om het te printen op papier van A4-formaat, zoals René hierboven ook heeft aangegeven. Tot slot: een sollicitatie moet je serieus nemen; als je alleen een cv stuurt, dan moet je er niet op rekenen dat de recruiter een reply zal sturen op jouw “sollicitatie”. Alleen een cv sturen, eventueel via je smartphone, als dat al mogelijk zou zijn, is voldoen aan de sollicitatieplicht vanuit het UWV, maar geen serieuze poging om een nieuwe baan te krijgen. Als je een sollicitatie doet, dan MOET er een fatsoenlijke brief/e-mail bij zitten, waarin je jouw motivatie en geschiktheid kunt aangeven.

 • Wim

  @Rob klopt, maar niet iedereen wil via Linkedin solliciteren.

  @Rene je tijd nemen voor solliciteren is een keuze. Voor de een vanzelfsprekend maar voor de andere niet. Geen goed of slecht lijkt me.

  @Wil net als bij Rene, het is een keuze. Het is bekend dat jongeren veel doen met de smartphone, dus ook solliciteren. Als jij dat niet wil doen, is dat jouw goede recht, maar wat als de recruiter ook tot de groep behoort die reacties bekijkt op zijn/haar smartphone? Als sollicitant doe je er goed aan de markt/situatie van beide kanten te bekijken. Als jij gedetailleerd/uitgebreid te werk gaat, maar de ontvanger doet dit niet en je bereikt daarmee niet het gewenste doel, kun je zeggen dat het aan de ontvanger ligt of hier zelf op anticiperen. Ook dit is geen kwestie van goed of verkeerd, maar een constatering van hoe de arbeidsmarkt in elkaar zit.

 • Dirk Tromp

  Wim,
  Leuke actie. Jammer dat ik hem te laat zie.

  Ben zelf bezig een cv te zetten op een website onder WordPress. Dat maakt het mogelijk om de hele cv on-line te zetten en ook is hij gelijk “responsive” (schaalt naar jet formaat van ieder on-line apparaat (smartphone, tablet, Notebook, PC-scherm).

  Daarnaast kan je ook links inbouwen naar je LinkedIn profiel en een download van een cv in .pdf (Acrobat) of pure tekst formaat.

  Her is zelfs mogelijk om verschillende cv’s te maken en je kan ook kiezen om ze niet (altijd) zichtbaar te hebben. Ditr in geval je de versies beter wil laten aansluiten op de verschillende functies/mogelijkheden waarnaar je wilt solliciteren.

  Ook ik ben 55+ en moet dus alle creativiteit en uithoudingsvermogen aan de dag leggen 🙂

  Zo kan je gewoon de link doorsturen

 • Wim

  @Dirk leuk stuur je mij de link? Thanks.

 • Jammer dat ik deze post vandaag pas voor het eerst lees.

  Of mijn smartphone al hiervoor proof is denk ik wel. De capaciteit van de smartphonne is meer dan wat ik af en toe voor mogelijk houdt.

  Ligt het aan de smartphone of de gebruiker.
  Als de vraag is of ik er al klaar voor zou zijn.. Volmondig ja. Het privacy dingetje is waar ik minder rekenschap mee houdt. Kom liever in beeld dan dat ik mij verschuil achter.. Heb toch weinig te verbergen…

  Is de werkgever er al klaar voor?
  Vele zullen op ten duur mee gaan en/of de nieuwe weg eens bekijken.
  In het hogere segment (hbo) lijkt mij het meer vanzelf sprekend dan mkb bedrijven, dit wel afhankelijk van wat zij doen/produceren/ontwikkelen.

  Een bedrijf dat zich voornamelijk richt op doeners, denk aan kleine hoveniers bedrijven zullen vermoed ik niet de trendsetters zijn en zich richten op een doelgroep die mogelijk wel handig is maar met gebruik van technologie minder vaak in aanraking zijn.
  Zij zullen zich, voormoedelijk vaker richten op de doorsnee cv.

  Het nieuwe solliciteren zal zeker veel meer digitaal gaan en mogelijk al een voorselectie worden gemaakt door bedrijven op mensen die ergens hun cv klaar hebben staan.
  Is iedereen er klaar voor?
  Nee denk ik, dit zal per doelgroep verschillend zijn en bij welke doelgroep hoor jij zul je je af moeten vragen.

  Of ik er belang hij heb? Kom maar op met de nieuwe wereld
  (Toch wel jammer dat ik mijn digitale, op de smartphone, uitleesbare cv niet meer kan inzenden)

 • Beste @Wim,

  Hier de link naar mijn on-line cv, smartproof en al omdat de website ook al “responsive” is. Dat wil zeggen, alles op de website zal ook op andere apparaten goed vertoond worden mits de website bouwer goed rekening houdt met de opmaak. Ook mijn site zal nog wat verbetering zien in de opmaak.

  http://deetromp.com/nl/resume-dirk-tromp/

 • Beste @Wim,

  Hier de link naar mijn on-line cv, smartproof en al omdat de website ook al “responsive” is. Dat wil zeggen, alles op de website zal ook op andere apparaten goed vertoond worden mits de website bouwer goed rekening houdt met de opmaak. Ook mijn site zal nog wat verbetering zien in de opmaak.

  “http://deetromp.com/nl/resume-dirk-tromp/”

 • Wim

  @Dirk mooi gemaakt, top.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën