16890013_sIn de huidige markt komen er op veel functies nogal wat CV’s binnen. Ook op functies die vroeger misschien iets minder goed te vervullen waren. Er is dus weer keuze. Je spreekt als recruiter niet alle kandidaten. Daar is geen tijd voor. Tenminste, er zijn organisaties die daar tijd voor maken, maar over het algemeen is die tijd er niet. Maar wat als de uitgenodigde kandidaten toch niet komen of niet voldoen? Ga je dan naar het oorspronkelijk tweede garnituur? Of start je de procedure opnieuw op?

Uit ervaring weet ik dat recruiters bijna altijd het laatste doen. Eenmaal afgewezen is afgewezen. Vaak hoor ik het argument dat kandidaten er negatief tegenover zouden staan. Volgens mij is dat onzin en als het al zo is, is het per kandidaat verschillend. Er is maar één manier om daar achter te komen. Volgens mij komt het meer door het ego van de recruiter. Immers is een eerder afgewezen kandidaat alsnog uitnodigen een teken van onvermogen. Bij de eerste selectie was het niet goed gegaan. Zelf zie ik het een teken van kracht, immers is toegeven dat je iets verkeerd had ingeschat een belangrijk aspect van lerend vermogen.

Kandidaten aanhouden

Er zijn organisaties die kandidaten aanhouden. Die gewoon langere tijd niets van zich laten horen. Dan alsnog afwijzen als er iemand is aangenomen. Dat is pas iets waar kandidaten doorgaans heel negatief tegenover staan. Onzekerheid is iets dat mensen het slechtste kunnen verdragen. Onzekerheid knaagt aan je. Dan liever de negatieve zekerheid van een afwijzing. Of de eerlijkheid dat je niet de eerste keus bent.

Kandidaten alsnog uitnodigen

Wat mij opvalt is dat in heel veel afwijzingen, en bij Digitaal-Werven zien we er nu natuurlijk best veel, staat dat het bedrijf de CV opneemt in haar database. In andere woorden: we willen je graag in de toekomst uitnodigen. Waarom zou dat dan niet de hele nabije toekomst kunnen zijn? Waarom als de eerste drie keuzes niet bevallen niet kandidaten vier, vijf en zes alsnog vragen? Waarom opnieuw opstarten?

Recruiters vertellen me dat als de drie beste kandidaten niet voldoen, de tweede keuzes ook zeker niet zullen voldoen. Men gaat uit van goddelijke selectiekrachten in dat geval. Immers zijn het de eerste keuzes van de recruiter zelf.

Mijn ervaring met de zeldzame gevallen waarin ik heb gezien dat afgewezen kandidaten alsnog zijn uitgenodigd waren doorgaans best goed. Zo heb ik ooit gewerkt bij een bedrijf waar de eerste keus voor de functie na één dag opstapte. Meteen is de tweede keus gebeld om aan te geven dat we haar alsnog wilde hebben met het eerlijke verhaal er bij. De tweede keus reageerde positief en heeft er uiteindelijk best een tijd gewerkt.

Hetzelfde geldt voor uitnodigingen. Drie gesprekken gevoerd die op niets uitliepen. Twee vanwege salariseisen, één bleek niet over de benodigde kennis te beschikken die we uit zijn CV dachten afgelezen te hebben. Dus de ‘beste van de afgewezen’ kandidaten gevraagd en die bleek wel te passen.

Natuurlijk gaat het niet altijd goed. Zo heb ik ook ooit een kandidaat die ik initieel had afgewezen gevraagd om alsnog bij te springen. Mijn eerste instinct bleek correct, de motivatie van deze jongeman was ver te zoeken.

Proces

Ik verbaas me regelmatig over het opnieuw opstarten van een sollicitatie-procedure, terwijl er veel kandidaten zijn afgewezen die mogelijk wel geschikt waren. Ik ben benieuwd wat ik over het hoofd zie. Waarom worden er zoveel procedures opnieuw opgestart in plaats van nog even uitgebreider naar de initiële vangst gekeken?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


880 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën