JustitiaDat er veel wrevel is over recruiters zou bekend moeten zijn. Hoewel veel recruiters het ontkennen natuurlijk. Ze herkennen het niet bij de mensen die ze spreken. Logisch, de mensen die zo’n hekel aan ze hebben spreken ze niet. De recente ophef over de zwarte lijst van recruiters op IT gebied geeft wel aan dat het ze hoog zit. De mentaliteit die (nog steeds) menig recruiter er op na houdt: ben toch blij dat ik je hunt. Het is een eer dat ik je bel. Is precies wat er mis is. Als dat dagelijks gebeurt, doorgaans op basis van gebrekkige of onvolledige informatie, is dat irritant voor de ‘kandidaat’.

Tel daarbij op de bureaus die gewoon bewust de wet aan hun laars lappen. Bureaus die CV’s kopiëren en weigeren deze, ondanks verzoeken en verwijzingen naar de Wet Bescherming Persoonsgegevens uit het bestand te halen.

Of partijen die gewoonweg alles doen om een euro te verdienen. Waar als er ook maar één artikel over komt meteen vele reacties komen van kandidaten met ‘doe geen zaken met deze partij.

Genoeg problemen dus. Nog nooit oplossing, want een rechtszaak is de moeite niet en kost teveel. Tot nu misschien…

Er komt namelijk een crowdsue platform. Waar via crowdfunding geld opgehaald kan worden voor maatschappelijke misstanden via de rechter kunnen worden aangepakt. Maatschappelijke issues waar mensen willen dat de rechter een uitspraak over doet om zo de maatschappij verder te helpen.

Men wil ‘de grote bedrijven’ aanpakken. De telecom operators die weigeren om per seconde af te rekenen. De verzekeraars die nog steeds aan het woekeren zijn. Via Crowdsuing kan het misschien wel, iedereen die er iets voor voelt legt iets in. Het concept is in ieder geval erg leuk.

Nu zullen recruiters niet meteen hoog op de nominatie staan om hier aangepakt te worden. Het is een relatief kleine branche met vooral veel kleinere spelers. Toch zou het me niet verbazen als over een (paar) jaar er ook zaken ingediend worden. Of Crowdsuing ze in behandeling neemt is dan de vraag. Toch kunnen fundamentele vragen beantwoord worden als:

 • Is het strafbaar om iemand te benaderen die op zijn Linkedin zijn career oppertunities uit heeft staan?
 • Is het strafbaar als iemand gebeld wordt die in het ‘bel me niet register’ staat?
 • Is het strafbaar om zomaar zonder toestemming een CV van een CV databank in je eigen systeem te zetten?
 • Is het strafbaar om op andere platformen, zoals datingsites, actief op zoek te gaan naar kandidaten?

De letter van de wet zegt in alle gevallen bij het bovenstaande ja. Een rechterlijke uitspraak zou hier de weg kunnen effenen voor heel veel kandidaten om snel een schadevergoeding te realiseren.

Gezien de frustratie met veel recruiters zou het me niet verbazen als deze ook nog gefinancierd kunnen worden, als Crowdsuing ze aanneemt. Zeker omdat het vaak geen grote partijen zijn en daarmee de financiering ook veel lager kan zijn. Wordt vervolgt….

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


454 views | Reageer (2 reacties)
 • Ik vind het best een lastige situatie. Het probleem is niet alleen dat recruiters er maar op los bellen met potentiele werknemers en daarbij niet schuwen om mij op mijn werk te bellen met leuke aanbiedingen, terwijl ze weten dat ik al een mooie baan heb. Het is erget omdat ze ook nog eens veel vacature-sites vullen met hun eigen vacatures en aanbiedingen en zo de normale bedrijven van die sites wegduwen.
  Als ik op Monsterboard zoek naar een “ICT ASP.NET” vacature dan staan de recruiters al bovenaan. Vooral iSense ICT scoort er hoog. (En dat er ook een Java Developer vacature staat betekent dat ik de hoop voor Monsterboard allang heb opgegeven.) Maar ook werk.nl heeft de nodige “besmettingen” met recruiters en detacheerders.
  Want ook detacheringsbedrijven zijn flink op zoek naar nieuwe medewerkers. En voor een werkzoekende, zoals ikzelf op dit moment, is dat best frustrerend dat ik steeds maar weer tegen recruiters aanloop die mij willen aanbieden en mij “verkopen” voor zaken die helemaal niet bij mij passen. (Laatst weer een recruiter die mij als ervaren PHP-developer zag omdat ik korte tijd met PHP had gewerkt.)
  Een paar jaar geleden waren recruiters nog wel handig omdat ze nog niet de gehele markt gingen overheersen. Maar nu wordt het tijd voor de vele vacature-sites om alle recruiters gewoon te verbannen van hun websites zodat de normale werkgevers weer gewoon op zoek kunnen gaan.

 • Ik moet overigens eerlijk bekennen dat als recruiters in hun emails aanwijzingen over de betreffende werkgever geven, ik gewoon de site van die werkgever ga proberen te zoeken. Als ik ze vind met daarop de vacature en de mededeling dat ze geen reacties van recruiters willen, dan solliciteer ik gewoon direct op hun site. 🙂
  De naam van het bedrijf noemen is al een goede aanwijzing om ze snel op te sporen maar als er geen naam genoemd wordt dan helpt het ook om te googlen op de tekst van de vacature, die ze dan vaak gewoon van een website hebben gejat.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën