cover310x435-75Onlangs nam ik een kijkje bij het NRC Carrière Bootcamp “Hoe vind ik een baan” van Geert-Jan en Dorien Waasdorp en Maaike Kooter. Alle drie zijn ervaren arbeidsmarktprofessionals, vanuit drie andere disciplines: arbeidsmarktonderzoek, recruiter/HR-manager en ondernemend loopbaanadviseur.

Ik dacht al veel over solliciteren te hebben gelezen en geleerd door de jaren heen en was een beetje klaar met standaard “tips ’n tricks” waarbij weinig authenticiteit overblijft. Dit Bootcamp heeft mij in positieve zin verrast: al een week van te voren kreeg ik het verzoek om voorbereidende opdrachten in te sturen. Dit betrof onder meer het aanpassen van mijn CV, het maken van een visitekaartje en aanpassen van mijn online presentatie. Ook werd ik gevraagd om een arbeidsmarktwaarde-peiling te doen. Dat bleek toch wel even iets lastiger dan gedacht: om dit goed te kunnen voorbereiden werd je gedwongen om jezelf zowel vanuit aanbodperspectief (potentiële werk-/opdrachtgever) als vanuit het zoekperspectief (welk type baan/opdracht zoek ik exact) te bekijken. Mij werd al snel duidelijk dat je als baanzoekende heldere keuzes moet maken. Jezelf en je “aanbod” moet kennen, alvorens het in verschillende presentatievormen aan te bieden op de “markt”. Dat was een eye-opener en had geen beter begin van het Bootcamp kunnen zijn.

De Bootcamp-dag zelf was erg gestructureerd vormgegeven aan de hand van een concreet baanzoekplan dat je gedurende de dag verder individueel kon vormgeven. De no-nonsense stijl van het trainersteam stimuleerde een constructieve en zelflerende sfeer onder deelnemers. Er was veel ruimte voor kanalen waar vacatures beschikbaar zijn, zoektechnieken, het testen van je marktwaarde en keywords waarop je gevonden kunt worden. Ook werd er uitgebreid aandacht besteedt aan netwerkmogelijkheden en factoren die je arbeidsmarktwaarde kunnen vergroten (“kansvergroters”). Er waren geen oordelen in goed of fout, maar er werden juist tools aangereikt om de regie over je loopbaan in eigen hand te nemen en/of houden. Daarbij waren zowel trainers als deelnemers een vraagbaak voor talrijke ervaringen binnen verschillende sectoren en branches.

Al met al werd het een boeiende, enerverende werkdag – het trainersteam legt er terecht de nadruk op dat solliciteren echt werken is – waarvan ik geïnspireerd, met nieuwe inzichten, een uitbreiding van mijn netwerk en een steun in de rug dat ik op de goede weg ben thuis kwam.
Als je overweegt je in te schrijven: “know thyself”, laat je oordelen even thuis en ga lekker aan de slag om onder eigen regie en gestructureerd je loopbaan vorm te geven!

Deze gastblog is geschreven door Bibiche Wymenga, binnenkort beschikbaar voor nieuwe uitdagingen als Senior Adviseur in Health & Life Sciences.

Over de Auteur

Gastblogger Iedereen die wel een keer zijn mening of gedachten kwijt wil in een blog op RecTec, maar niet regelmatig een artikel wil schrijven, kan zijn of haar gastblog insturen. Een artikel zal gecontroleerd worden op kwaliteit (wat niet wil zeggen dat eindredacteur de mening hoeft te delen). Indien het kwalitatief en qua schrijfstijl in orde is zal het geplaatst worden onder het gastblogger account. De naam en functie van de persoon zullen altijd vermeld worden in het blog, tenzij er zeer zwaarwegende redenen zijn waarom dit niet kan.


664 views | Reageer (2 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën