Data Driven Hiring

Door Sidney Hiele op 24-07-2014 07:21.

analyticsVroeger, en ik kan het weten, plaatste je een advertentie. Vetgedrukte inkt met steunkleuren die van het krakende papier sprongen. Vervolgens ging je wachten op de berg Cv’s. Om er na de selectie achter te komen dat de ideale kandidaat er niet bijzat. Voor menig bureau, krant en tijdschrift was recruitment niets anders dan keiharde advertentie verkoop, een gouden business.

Nu twintig jaar en vele innovaties later doen we nog steeds hetzelfde. We posten ons helemaal suf, bij voorkeur op zoveel mogelijk online platformen, teneinde weer bedolven te worden onder die berg Cv’s. Innovatief als we zijn kunnen we tegenwoordig alles analyseren. We weten bijvoorbeeld precies waar die berg Cv’s vandaan komt, welk medium het meest succesvol is, hoe vaak iemand op de vacature moet klikken alvorens te reageren et cetera.We analyseren achteraf en gek genoeg analyseren we data die grotendeels helemaal niet relevant is. Want waarom wil je de conversie ratio weten van sollicitanten waarop je helemaal niet zit te wachten. Maar wat nu als we data in recruitment serieus gaan nemen en we gaan Data Gedreven Werven.

Data Driven HiringHet zal niemand ontgaan zijn dat het internet een grote databank is met gestructureerde maar vooral ook ongestructureerde data. Wat nu als we als we de volledige potentie van die data eens gaan inzetten om te zoeken, vinden maar ook om te matchen. Wat nu als we op basis van real time data de doelgroep in kaart kunnen brengen, real time inzicht geven in de voortgang van het recruitment proces en tijdig kunnen bijsturen op basis van relevante data, in plaats van een onderbuik gevoel. Of nog beter als we eerst een interne benchmark doen om te analyseren hoe het ideale profiel er eigenlijk uit zou moeten zien en deze interne data gaan matchen met externe data.

Als we data gedreven durven te werven dan wordt recruitment opeens inzichtelijk, meetbaar, beheersbaar. Gaan de kosten omlaag en de kans op succes omhoog. Sterker nog de kans op succes is vooraf in te schatten. Data Driven Hiring is een flinke stap naar de professionalisering van recruitment.

Deze gastblog is geschreven door Sidney Hiele van Quality Seach XL. 

Over de Auteur

Sidney Hiele


241 views | Reageer (1 reacties)
  • Mooi artikel en ik ben het er helemaal mee eens. Wij geloven in data driven hire en talent management. Dat is de toekomst.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën