vacatureJobfeed, in mijn optiek de betrouwbaarste bron als het om online vacatures gaat, meldt dat in het tweede kwartaal de Nederlandse arbeidsmarkt is aangetrokken. Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar is er een stijging te zien van 17% in unieke vacatures.

Jobfeed brengt alle online vacatures in kaart, dit zijn er zo’n 1,5 miljoen totaal waarvan 316.000 uniek. Sinds het derde kwartaal van 2013 is er een stijgende lijn te zien als het gaat om vacatures die online gepost worden.

De meeste vacatures zijn er in de ICT en ‘verkoop en handel’. Deze zijn samen goed voor meer dan een kwart van alle vacatures in Nederland. ICT krimpt wel iets, namelijk 0,6%, maar blijft met 13,3% van het totale volume de belangrijkste sector waar werk te vinden is. In de gezondheidszorg daalt het aantal vacatures met 1,2%. Deze sector is momenteel goed voor 6,5% van het vacaturevolume in Nederland

TEXT-Grafiek 10

Bovenstaande afbeelding geeft de ontwikkeling van het vacaturevolume in de afgelopen 4 jaar weer. 

Frankrijk en Duitsland

De Franse en Duitse markt zien er heel anders uit. Jobfeed brengt daar nog niet zo lang de banen in kaart dat er een vergelijking gemaakt kan worden van jaar op jaar, dus het groeipercentage t.o.v. een jaar geleden moet ik jullie schuldig blijven. Wel interessant is om te kijken naar het totale vacaturevolume en de verdeling naar sector.

Duitsland heeft 2,5 miljoen vacatures online, waarvan 1 miljoen uniek. Dat is dus 3 keer zoveel unieke vacatures, maar blijkbaar is de multiposting factor in Duitsland een stuk lager dan in Nederland (2,5 tegen 5).

In Duitsland zien we ook dat de meeste vacatures in de ICT te vinden zijn, procentueel wel iets minder dan in Nederland (11,9%). Handel en Verkoop is wel veel minder belangrijk, administratie en klantenservice is de tweede sector waar werk in te vinden is in Duitsland.

In Frankrijk staan 2,25 miljoen vacatures online waarvan 1,1 miljoen uniek. Er staan dus blijkbaar meer vacatures open in Frankrijk dan in Duitsland. Dit terwijl de algemene tendens toch is dat er in Frankrijk veel problemen zijn met het vinden van werk en in Duitsland met het vinden van mensen om werk te doen. Ook is de multiposting factor in Frankrijk nog lager (2,05).

Handel en verkoop is in Frankrijk de belangrijkste sector waar werk in te vinden is (14,2%) en aan ICT’ers is blijkbaar geen gebrek. Het aantal IT vacatures maakt slechts 5,8% van het totaal uit. Productie (9,1%) en administratie en klantenservice (9,0%) zijn de belangrijkste sectoren in Frankrijk.

Samenvattend

Schermafbeelding 2014-07-09 om 20.22.59

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


419 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08