De ontwikkeling van talent

Door Bas van de Haterd op 01-07-2014 07:53.

EK-1988-470x264Met het WK voetbal in volle gang is het weer eens tijd om een vergelijking te trekken tussen talent op het voetbalveld en in organisaties. Dit keer de ontwikkeling van talent. Vaak hebben we het over grote talenten, sommige daarvan blijken te kloppen, soms is een ‘matig talent’ ineens een topper en soms is een toptalent helemaal niets meer waard.

Hoe komt dat toch? Een paar voetballers en hun ontwikkeling, of gebrek daaraan en wat we daarvan kunnen leren als organisaties.

319432Daley Blind speelde, in ieder geval tot Mexico, de sterren van de hemel. Daley Blind was echter geen toptalent. Ajax verhuurde hem aan Groningen, waar hij op zich goed speelde. Toch heeft het best lang geduurd voordat hij de positie had die hij nu heeft, zowel in Oranje als bij Ajax en misschien wel een grote buitenlandse club. Daley Blind was een onderschat talent dat zich goed ontpopt. De reden hiervan weet ik natuurlijk niet met zekerheid, maar ik kan er wel naar gissen. Daley Blind heeft geen grote mond. Hij is een evenwichtige speler die nadenkt voor hij iets doet. Die niet zijn rol claimt, maar krijgt. Dat zijn spelers die doorgaans wat langzamer komen, maar doordat ze ook niet te vroeg pieken wel heel lang mee kunnen.

250024859Jetro Willems daarentegen was de beste speler op het EK twee jaar geleden, toen nog maar 18 jaar. Nu was het natuurlijk een dramatisch EK, maar sindsdien heeft hij niet veel meer laten zien. Jetro Willems kwam snel, maar is snel opgebrand. Wat niet wil zeggen dat hij natuurlijk niet opnieuw kan opbloeien. Wat je leest en hoor is dat Willems sterk gemotiveerd moet worden te presteren. Hij moet een concurrent op zijn positie hebben om het beste in zichzelf boven te halen. Het is een winnaar, maar als hij weet dat hij het duel gewonnen heeft speelt hij minder goed.

Een andere speler van wie we hele hoge verwachtingen hadden was Erik Pieters. Ook een linksback die het heel goed zou doen, maar na een blessure ineens een stuk terug viel en nu min of meer in de vergetelheid is geraakt, zeker bij Van Gaal.

Over blessures gesproken kunnen we ook naar Affelay kijken. Dat had nu de leider moeten zijn van Oranje, maar hij speelt niet meer en zijn carriere zit in het slop. Hoe komt dat? Een zware blessure is natuurlijk een groot deel van het probleem, maar de keuze voor Barcelona was misschien niet de beste. Affelay was een topper die vooral ook beter werd als hij met nog betere spelers speelde. In Oranje was hij altijd beter dan bij PSV, waar hij de kar moest trekken. Vanuit die optiek leek de keuze voor Barcelona ideaal, maar het meest opvallende in mijn optiek was het eerste interview dat hij gaf na aankomt. Hij had met Guariola gesproken en die had hem aangegeven dat hij zowel meer controlerend als aanvallend kon spelen. Ik stond perplex, de speler had dus niet met de trainer gesproken over zijn rol VOOR hij naar de club ging? Affelay’s keuze voor Barcelona was waarschijnlijk niet de juiste, teveel concurrentie waardoor hij te weinig kon laten zien hoeveel talent hij had.

n_j_bruma_jeffrey_bruma-1110124Misschien een ander talent dat zich minder ontwikkeld heeft. Jeffrey Bruma. Op 15 jarige leeftijd behoorde hij tot de beste spelers van de jeugd van Feyenoord. Beter dan bijvoorbeeld De Vrij, die nu in Oranje speelt op het WK. Hij ging naar Chelsea en ontwikkelde zich daar toch minder dan De Vrij bij Feyenoord. Via via zit hij nu bij PSV, waar hij wel speelt, maar dus niet mee hoefde naar Brazilie. Het is niet zo dat zijn carriere over is, maar hij heeft zich tot nu toe minder ontwikkeld. Hoe dat komt? Met zekerheid is niets te zeggen, maar het zou natuurlijk niet onlogisch zijn als een 15 jarige jongen zijn vrienden gaat missen in Londen. Het is ook niet onlogisch als hij heel goed was bij Feyenoord, maar misschien in de jeugd van Chelsea gemiddeld was. Zoals Malcom Gladwell beschrijft in David & Goliath: een topper in een gemiddelde opleiding bereikt qua carriere vaak meer dan een gemiddelde in een top opleiding (op academisch niveau).

Of laten we nog eens een oude koe uit de sloot halen: Clarence Seedorf. Misschien wel de beste Nederlandse clubvoetballer aller tijden, maar in Oranje functioneerde hij niet. Recent zei Johan Derksen hier op TV over… ze pruimde hem niet bij Oranje. Voor het ontbijt had hij toch al wel drie keer gezegd dat hij drie keer de champions league had gewonnen. Voetbal blijft een teamsport.

Conclusies en vertaling naar organisaties

Dat is allemaal heel leuk, maar wat kunnen we hier nu mee als organisatie? Een paar lessen kan ik hier uit trekken:

  • Blessures kunnen een grote invloed hebben op een carriere. Ook in organisaties ontstaan ‘blessures’, wat eigenlijk grote veranderingen zijn in het leven van een persoon. Kinderen krijgen kan een vergelijkbare mentale verandering teweeg brengen als een half jaar een blessure, zeker als je een kind krijgt dat niet doorslaapt. De ontwikkeling van talenten kunnen door persoonlijke omstandigheden veranderen.
  • Een topper op een gemiddelde school kan vaak beter presteren dan een gemiddelde van een top school. Daar is ook het nodige academisch bewijs van, zo bleek in David & Goliath. Toch zijn er veel bedrijven die per se een academicus zoeken, ongeacht zijn prestaties, terwijl een top HBO’er misschien wel beter is.
  • Talent is cultuur specifiek. Een topper in organisatie A is niet per definitie een topper in organisatie B. Mede blogger Sybren schreef al ooit hier een column over de drijfveren van mensen. Die zijn essentieel voor succes bij een specifieke organisatie.
  • Dat een talent kan floreren door de positie waarop je dat talent laat spelen is in het voetbal ook duidelijk. Voor organisaties geldt dat ook. Het gaat het er om welke kwaliteiten worden gebruikt en welke bijvoorbeeld gecompenseerd mogen worden. Dat heb ik persoonlijk ondervonden in twee loondienstverbanden. Eerst moest ik artikelen en vooral ook persberichten en mailings geheel zelf schrijven. Het rendement was matig. Meestal stond er nog een spelfout in en niemand in de organisatie was bereid om even snel dat te controleren. Ik had het idee dat persberichten, PR en direct marketing niet mijn sterkste kant waren. In een volgend dienstverband was dit een essentieel onderdeel van mijn werk. Daar had ik echter ondersteuning van een communicatie collega die al mijn stukken controleerde en herschreef op spelfouten en grammatica. Het gevolg was dat ik met afstand de beste binnen dat bedrijf was als het ging om rendement op mailings, persberichten en geschreven tekst. Ik wist als geen ander de juiste bewoording te kiezen en de juiste toon aan te slaan. Doordat er nu ook niemand meer afknapte vanwege een spelfout of een kromme zinsconstructie was het rendement geweldig.

Talent is dus niet zomaar talent. Er zijn maar weinig universele toptalenten. Talent gaat er vooral ook over hoe je iemand inzet, welke ontwikkeling die persoon doormaakt en hoe je iemand goed motiveert.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


272 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën