29042074_sSpelling. Het heeft niet de prioriteit van dit blog. Daarom haken mensen regelmatig af, zeker recruiters. Want spelling, dat is oh zo belangrijk. Toch?

Iedereen moet kunnen spellen. Dat leer je op de basisschool is een veel gehoord argument. Dus wijzen we heel veel mensen af, ongeacht de functie, op spelfouten in een brief of CV.

Dat ik dit van grote domheid vind getuigen mag inmiddels bekend zijn. Waarom? Omdat spelling vaak niet belangrijk is voor een functie. Recent kwam ik een onderzoek tegen waaruit bleek dat driekwart van de Nederlanders zich regelmatig ergerde aan spelfouten van collega’s. Allemaal stelde ze er zelf uiteraard geen te maken en allemaal zeiden ze dat meer dan de helft van de collega’s dit wel deed. Hmmmm. Het aantal spelfouten dat we in reacties op sollicitaties krijgen tellen we niet in Digitaal-Werven, maar het is significant. Dat moet natuurlijk allemaal kunnen…

Correcte spelling

Een groot probleem is dat bijna niemand meer weet wat de correcte spelling nu eigenlijk is. Ja, dat meen ik serieus. Mijn laatste boek, (R)evolutie van Werk heeft een professionele redactieslag gehad van een Neerlandicus. Het resultaat is nog steeds 2 A4’tjes met spelfouten. Slechte redacteur hoor ik u denken. Dacht ik ook….

Dus mijn nieuwe boek laat ik door drie echte ‘taalnerds’ doorlezen. Het resultaat? De tweede verbetert de verbeteringen van de eerste terug en de derde maakt het weer zoals de eerste, of niet. Serieus, al deze mensen die allemaal zichzelf taalnerd noemen en extreem secuur zijn, spreken elkaar tegen. Zo hoort reserveonderdelen dus tegenwoordig aan elkaar blijkbaar, maar daar is niet elke taalnerd het mee eens. Helaas zijn er zo nog vele voorbeelden.

Dat zet ook meteen het onderzoek dat ik eerder aanhaalde in perspectief. Grote groepen ergeren zich aan fouten van collega’s, maar maken ze zelf ook. Of… maken die collega’s ze misschien niet en hanteer je zelf de verkeerde spelling. Of denkt die collega hetzelfde?

Basisschool

Het argument van ‘je hebt het op de basisschool geleerd’ gaat voor mij ook totaal niet op. Daar heb je namelijk ook leren hoofdrekenen, maar als ik dat aan een recruiter vraag kijken ze me vaak glazig aan. Ook heb je daar als het goed is geleerd over het Romeinse rijk, met Julius Cesar en zo. Ik ben benieuwd hoeveel recruiters nog weten wie Augustus was…

Doet het er toe?

De grote vraag die elke recruiter zich zou moeten stellen: doet het er toe voor deze functie? Het antwoord is: voor 90% van de functies niet. Simpel zat. Een foutje is snel gemaakt. Natuurlijk probeer ik zo foutloos mogelijk te schrijven. De inhoud staat echter bij mij voorop. In tegenstelling tot de meeste taalnerds heb ik inmiddels wel twee best sellers geschreven, ondanks dat ik niet kan spellen. Dus blijkbaar doet het er zelfs in een vak als schrijver niet toe. Wel voor het vak redacteur…

Om te eindigen met een quote van een oud collega van me toen ik evenementen organiseerde: “Bas, ik heb drie keer zoveel werk aan het herschrijven van je mailings dan bij je voorganger, maar nu zitten de zalen wel vol”. Kijk naar de kwaliteiten van de persoon, alleen als spelling nodig is voor zijn of haar functie moet je hem of haar afwijzen op spelfouten in de brief. Ja, ook bij veel keuze.

 

 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


514 views | Reageer (12 reacties)
 • Rob van Hilten

  Beste Bas, het is zelfs nog maar de vraag of recruiters zelf in staat zijn de fouten in de spelling te herkennen. Want ook zij, zeker de jongeren, zijn een product van ons onderwijssysteem.

 • @Rob: volgens mij heb je een groot vertrouwen in leeftijd, maar ik kan je vertellen dat behalve met betrekking tot de arrogantie over spelling (die onterecht is gezien de vele, vele veranderingen die de spelling heeft doorgemaakt) dat niet het geval is. Maar je hebt gelijk, dat betoog ik ook in het eerste punt, dat de meeste mensen helemaal niet zo goed zijn als ze zelf denken.

 • HR

  Deze reactie is aangepast omdat hij in strijd is met de reactieregels

 • Wat ik vaak zie is dat recruiters de vacature-gegevens gewoon van de klant kopieren zonder deze verder na te lezen. De klant heeft deze vacature dan ook vaak op de eigen website staan. Dat maakt het best leuk want een slimme kandidaat gaat dan de tekst van de recruiter via Google zoeken en komt zo bij de originele vacature van de klant uit. Dan kan er rechtstreeks worden gesolliciteerd buiten de recruiter om!
  Dus niet alleen moet je op spelfouten controleren. Je moet er ook je eigen tekst van maken!

 • Dank voor de reactie Wim, even een paar kanttekeningen.
  1) Jij praat nu enkel over bureaurecruiters, dit stukje ging over beide groepen, bureau en corporate
  2) Je gaat er nu van uit dat een kandidaat het bureau wil ontwijken. Dat willen ze vaak, maar volgens mij geeft dat een ander probleem aan.
  3) Je gaat er ook van uit dat een bureau dan niets meer krijgt. Ook in veel gevallen correct, maar gelukkig zijn er ook nog goede bureaus die wel exclusiviteit krijgen. Niet veel, maar ze zijn er.

 • Tja, ik heb in het verleden wel eens meegemaakt dat twee recruiters mij aan hetzelfde bedrijf wilden aanbieden. Kreeg ik ook twee uitnodigingen voor een gesprek. 🙂 Eentje was al genoeg, maar de recruiters moesten onderling even uitvechten wie het eerst was.
  Later zelfs nog een keer meegemaakt waarbij een zeker bedrijf in Purmerend diverse recruiters had ingeschakeld en ze allemaal bij mij uitkwamen. 🙂 Een tijdlang heb ik moeten vragen of het een vacature bij bedrijf X betrof en dat was in 4 gevallen het geval. 🙂
  Recruiteren is een lastig vak omdat je klanten en je candidaten altijd kunnen proberen om buiten de recruiter om te gaan. Je schrijfstijl is dan ook belangrijk om beiden te overtuigen om toch met jou in zee te gaan.

 • Fun Zeegers

  Bas, je gaat geheel voorbij aan het feit dat moderne tekstverwerkingsprogramma’s een spellingscontrole functie hebben. Een CV / motivatie met de meest basale taalfouten, die door de spellingscontrole direct gespot worden, doet mij als recruiter gruwelen. Dat heeft niets met elkaar tegensprekende Neerlandici te maken.

 • Beste Bas, waar ik me als corporate recruiter aan erger is dat er slecht wordt gelezen. Ze schrijven een brief met geachte heer terwijl mijn naam onderaan de vacature staat. Ze passen een brief aan die ook is gebruikt voor een andere sollicitatie maar vergeten de bestandsnaam te veranderen, of de andere bedrijfsnaam staat nog in de brief. Dit zijn een aantal voorbeelden waar ik me aan erger en in veel gevallen valt deze persoon dan ook echt buiten de boot.

 • Daarop heb ik twee vragen:
  1) Het feit dat het jou doet gruwelen, heeft dat relevantie met de baan waar je voor werft? Of is dat gewoon een egotrip?
  2) Gaat het dan om de spelfouten of het niet kunnen gebruiken van techniek?

 • Helemaal mee eens Ilona, maar dat heeft niets met spelling te maken, enkel met desinteresse en gemakzucht.

  Overigens… die fouten komen ook omgekeerd voor. Bij Digitaal-Werven krijgen we bijna elk jaar wel een ‘het is mevrouw …’ terug als we met de heer hebben geopend. Bijna altijd stond bij de vacature ‘de heer’. Toch is de dame is kwestie gepikeerd. Ook is soms uit een naam niet af te leiden of het de heer of mevrouw is. Nu is Ilona redelijk helder, maar aangezien de hoogletter i hetzelfde op het scherm staat als een l kan het ook llona zijn, dat zou weer mannelijk kunnen zijn… 🙂

 • Fun Zeegers

  Wij zijn een gespecialiseerd bureau voor middenkader en senior management in de wereld van klantcontact en contact centers. Van dergelijk posities in die sector, verwacht ik voorbeeldgedrag in zakelijke communicatie. Het zal niet direct reden van afwijzing zijn, maar roept wel kritische vragen op als je niet de moeite neemt om de spellingscontrole in je tekstverwerker te gebruiken. Verder: hoe relateer je mijn gruwel, aan mijn ego?

 • Het is jouw gruwel, jouw, zeg je zelf. Daarmee dus jouw ego, aangezien het iets is dat jij belangrijk vindt. Leek me hetzelfde.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën