Het beeld van een man met broodtrommel achterop de fiets die dagelijks niet naar zijn werk gaat, blijft in mijn hoofd hangen. Jarenlang trekt hij ’s ochtends de deur achter zich dicht, pakt hij zijn fiets en gaat naar zijn werk. De routine zit er zo in dat hij na zijn ontslag niet anders kan. Het is niet de schaamte voor het zonder werk zitten, maar het gemis aan routine die hem dit dagelijkse ritueel laten herhalen.

Gelukkig begint de economie langzaam te draaien. Banken moeten geld uit lenen zodat consumenten kunnen consumeren. Productiegroei moet banen creëren en leegstaande kantoren vullen. Iedereen weer met gesmeerde boterhamen naar kantoor of fabriek. De wereld zal nooit meer anders hetzelfde zijn.

Is het einde van de crisis nabij? Van de werkloosheid? Van de eenzaamheid? Dit laatste is een groot probleem voor de werkzoekende. Het gemis aan collega’s. Thuis zijn is prettig, maar na gedane arbeid. Persoonlijke ontplooiing gaat makkelijker wanneer je uitgedaagd wordt. Hoe zinvol huishouding en kinderen opvoeden ook zijn, als het geen ”vrije” keuze is, verkleint het jouw leefwereld.

Thuiszitten en een baan zoeken, is niet hetzelfde als thuiswerken. Het nieuwe werken krijgt steeds meer draagvlak, maar een werkloze zal zich hier niet mee identificeren. Solliciteren gaat, net als werken, beter met collega’s of gelijkgestemde om je heen. Het nieuwe werken en het digitale tijdperk zorgen voor het ontstaan van flexibele werkplekken.

Smeer ’s ochtends een trommel vol boterhammen en trek de wereld in. Zoek een werkplek in de buurt en ga aan de slag. Een kantoorplek kraken gaat ver, maar er zijn talloze locaties waar gratis WiFi standaard is en je voor een paar Euro aan koffie of thee, uren kunt werken. Wie weet kom je iemand tegen die je helpt een baan te vinden. Laat je niet weerhouden door het ontbreken van een werkplek. Beschouw solliciteren als een baan en je cv als een kerntaak.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.206 views | Reageer (3 reacties)
 • Ronny

  Goede tip!

  Kom minimaal eenmaal per week met andere werkzoekenden bij elkaar in een van de meeting plaza’s die elke stad wel kent. Waar ook anderen aan het werk zijn – al dan niet in loondienst.

  Bedenk samen een actieplan, ga er ook samen mee aan de slag: help elkaar bij het schrijven van sollicitatiebrieven, bij het maken van een goed basis-cv, bij het leggen van contacten etc. Krijg je positieve energie van.

  Actief werk zoeken is gewoon hard werken – dat weet inmiddels iedereen – dus je hoeft je nergens voor te schamen. Met een groepje voel je je niet snel verloren en is het ook gemakkelijker contacten leggen met anderen. Schiet bijvoorbeeld iemand in je omgeving aan en vraag om een onbevangen oordeel over je (samen geschreven?) motivatie.

 • Hermo Kuilenberg

  Dat is precies wat we doen bij WerkVinden2.0, een vrijwilligersorganisatie van werkzoekers voor werkzoekers, met een eigen kantoortje (anti-kraak) en website. Van werkloze naar werkzoeker (1.0) naar werkvinder (2.0). Samen helpen we elkaar weer aan de slag! (http://www.werkvinden2punt0.nl/)

 • wim

  @Hermo goed verhaal. Hoe zijn de resultaten?


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën