red_pencilJe leest het goed: zo moeilijk is het schrijven van een fatsoenlijke sollicitatiebrief niet. Natuurlijk, de ene baan is de andere niet en wat werkervaring en een goede opleiding helpen ook. Maar het vertalen van jouw specifieke kennis en vaardigheden in een passende sollicitatiebrief hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat wil zeggen: zolang je je houdt aan een paar eenvoudige tips. Hiervan zal ik er, aan de hand van een aantal voorbeelden, drie bespreken. Deze voorbeelden zijn fictief, maar verschillen niet veel van sollicitatiebrieven die mij ooit onder ogen zijn gekomen.

1. Verkoop jezelf

Ondanks dat ik over relatief weinig social media-ervaring beschik, slechts zijdelings vertrouwd ben met SEO / SEA en mijn leeftijd niet helemaal mee heb, ben ik van mening dat ik over voldoende kennis en kunde beschik om in aanmerking te kunnen komen voor deze functie.

Daar gaan we, heeft deze schrijver gedacht, een sollicitatiebrief… Laat ik beginnen met drie redenen om me niet aan te nemen. Briljant! Het enkeltje papierversnipperaar is veiliggesteld.

Maar hoe het dan wel moet? Prijs jezelf aan, verkoop jezelf! Hoor je die witte jassen in tv-reclames wel eens vertellen dat de werking van Sun in feite nauwelijks is aangetoond en dat het met die berg die Witte Reus wast ook eigenlijk wel meevalt? Nee, want dat verkoopt niet. Natuurlijk moet je geen dingen opschrijven die niet waar zijn, maar benoem op z’n minst je pluspunten. Andere werkervaring, een cursus coaching, voor mijn part je sociale en communicatieve eigenschappen: alles beter dan deze argumenten om de brief weg te gooien.

2. Laat een ander de brief lezen

Ik ben een leergierige starter op de arbeidsmarkt, die graag wil werken in een dynamisch bedrijf met veel doorgroeimogelijkheden. Ik ben erg leergierig, bereid veel te leren in een bedrijf en ik wil mijn talenten zoveel mogelijk benutten, danwel uitbreiden waar dat mogelijk is.

Ik krijg de indruk dat deze starter eventueel best bereid is bij te leren, maar ik kan me vergissen. Had niemand hem kunnen vertellen dat hij in twee zinnen vijf keer hetzelfde zegt? Nog een voorbeeld:

Mijn naam is (…) en ik ben bezig met de opleiding (…). Ik ben 21 jaar oud. Ik woon in Schiedam. Ik ben op zoek geweest naar een stageplek, maar kon niets vinden. Ik heb wat vrienden gevraagd over jullie bedrijf en het leek mij leuk om bij jullie meer ervaring op te doen. Ik ben een sociaal persoon en ik hou er van om mensen te helpen.

Op zich goed dat de stagiair in deze brief navraag heeft gedaan bij vrienden. Maar zouden deze mensen ook naar zijn brief hebben gekeken? Je hebt niet al te veel taalgevoel nodig om te constateren dat de brief nogal ik-gericht is opgesteld. Terwijl de schrijver misschien helemaal geen egocentrisch iemand is… Zonde.

Dus, leergierige starter en ik-gerichte stagiair: laat je brief bij een volgende sollicitatie eerst even lezen door iemand uit je omgeving. Liefst iemand die wel eens een boek of de krant leest (Nee, Metro en Spits tellen niet mee) en die je de waarheid durft te vertellen.

3. Wees positief

In verband met de opvang van mijn kinderen ben ik op zoek naar werk met vooraf vastgestelde dagen, minimaal vier weken van te voren. Daarnaast ben ik niet op zoek naar een tijdelijke functie en is een arbeidscontract zonder zicht op een vaste aanstelling niet aan mij besteed.

De sollicitatiebrief is niet de gelegenheid om te overleggen over arbeidsvoorwaarden, laat staan om een eisenpakket op tafel te gooien. Het veeleisende toontje in dit voorbeeld zal de meeste werkgevers dan ook niet aanspreken, vrees ik. Zeker niet gezien de opening:

Geachte heer/mevrouw,

 Als gevolg van een aantal wijzigingen in mijn privésituatie ben ik op zoek naar een functie van 32 tot 36 uur per week. Mijn huidige werkgever kan mij op dit moment niet meer uren aanbieden dan 16, helaas.

Nou, het enthousiasme spat eraf. Natuurlijk kan het gebeuren dat je huidige werkgever je te weinig uren kan bieden, maar is dat echt waar je je brief mee wilt openen? Grijp direct je kans om jezelf aan te prijzen (inderdaad, dat was tip 1) en verpak het op een positieve manier. Noem het desnoods een ‘uitdaging’, zolang er maar optimisme uit je brief spreekt. Dat biedt mij direct de gelegenheid om op een positieve manier af te sluiten, met de welbekende ‘zo kan het ook’:

Geachte mevrouw (…),

‘Schrijven is blijven zitten tot het er staat.’

Dit citaat van schrijver en humorist Kees van Kooten vormt de kern van mijn werkopvatting als tekstschrijver. Vooral wanneer de inspiratie even weg is en het schrijven niet vanzelf gaat, denk ik aan zijn woorden. De kunst is dan om je geen zorgen te maken en gewoon te blijven zitten tot die tekst (goed!) op papier staat.

Ook hier valt wel het een en ander op aan te merken, maar goed, ik zou positief afsluiten. Lees dus deze sollicitatiebrief-tips, pas ze toe en denk als het even tegenzit aan de woorden van Kees van Kooten!

Over de Auteur

Martijn van Lith Martijn van Lith is copywriter voor onder andere Vacatures.nl en Recruitment.nl. Daarnaast is hij actief als freelance tekstschrijver en columnist. Op RecTec schrijft over opvallende zaken op het gebied van de arbeidsmarkt.


2.473 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën